TV: Een Andere Kijk - Edel Maex

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een Andere Kijk - Edel Maex
“Heimwee naar de realiteit”, een prikkelende uitspraak van de Belgische psychiater, zenleraar en mindfulnesstrainer Edel Maex in de nieuwe aflevering van Een Andere Kijk. Nu online te zien.

TV: Een Andere Kijk - Edel Maex


“Heimwee naar de realiteit”, een prikkelende uitspraak van de Belgische psychiater, zenleraar en mindfulnesstrainer Edel Maex (60). “Iets, ergens in ons heeft heimwee”, maar heimwee waarnaar? En, hoe kunnen we dat verlangen realiseren? “In de werkelijkheid gaan staan en kijken veronderstelt een “radicale eerlijkheid en het zien van de magie van mildheid”.

Bekijk de aflevering nu bij de NPO >>

Bekijk Een andere kijk met Edel Maex op NPO

Anders kijken naar de werkelijkheid - met een onbevangen blik. Het is een manier om los te komen van de pijn van het afgescheiden zijn. Zelf had Edel Maex rond zijn 30e en net afgestudeerd als psychiater, een flinke puinhoop van zijn leven gemaakt. Met zijn rug tegen de muur, kon hij niets anders dan de pijn en het verdriet onder ogen komen. De wijze woorden van zenmeester Ton Lathouwers: “you are accepted as you are” en “je kunt er niet uitvallen, uit de realiteit” brengen hem op het boeddhistische pad. Het is misschien wel de belangrijkste ontdekking in zijn bestaan.

Mildheid en mededogen, “Je hebt ze juist nodig om te zien waar je echt in de fout gegaan bent”. Het grote hart van mededogen is voor hem de essentie van meditatie wat hij ook veelvuldig in zijn mindfulnesstrainingen gebruikt, zoals in de stresskliniek van het ziekenhuis in Antwerpen.

 “Als psychiater ben je opgeleid om te ontdekken wat er mis is met iemand”. Maar hij ziet de patiënten die in zijn praktijk komen als mensen die vooral onder de gewone pijn van het bestaan lijden. Deze pijn en verdriet kun je enkel met mildheid bezien en omarmen. 

In zijn visie moeten we niet langer blijven hunkeren naar zekerheden omdat er “zo gigantisch veel is wat aan onze controle ontsnapt”, maar bestaansrecht geven aan al wat zich voordoet. Hoe komt het dat wij dit zo moeilijk vinden? En waarom is een burnout volgens hem geen probleem van teveel werken?

Het is niet makkelijk om in deze tijd van angst en geweld niet weg te kijken of om vanuit onderbuikgevoelens te reageren. Hoe beleeft Edel Maex deze tijd? Wat baart hem zorgen en wat stemt hem hoopvol?

Dr. Edel Maex schreef de afgelopen tien jaar vele boeken over boeddhisme, meditatie en mindfulness, uitgegeven door Lanno.

Op de website van Edel Maex staat zijn maandelijkse blog met geleide meditaties en informatie over trainingen en retraites in de traditie van Jon Kabat-Zinn. 


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
2 oktober 2016, 16:30 op NPO2.
Herhaling: 8 oktober 2016, 08:00, op NPO2
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Stefan OkhuijsenLees ook: “Nieuws moet slecht zijn. Anders is het niet interessant.” 
“Het wij-zij denken keert terug.” “Onze hokjesgeest dreigt vrij baan te krijgen.” En: “We lijken steeds meer van elkaar te vervreemden”. De Bodhitv redactie las deze stellingen in de aankondiging van de nieuwe tv-serie “Een andere kijk” en vroeg zich af: is dit wel waar? We vroegen het aan ‘data-expert’ Stephan Okhuijsen, aka Datagraver.
Lees verder >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

raghu-rai-an-unframed-portrait-960.jpg

TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait


Een intiem portret over de gepassioneerde Magnum fotograaf Raghu Rai, de vader van de Indiase fotografie, gezien door de ogen van zijn even ambitieuze dochter Avani Rai. Woensdag 16 mei om 22.40 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik..

Nog interessanter

Laatste artikelen

Interview Marieke van Vugt: “Ik zou graag willen dat Rigpa de briefschrijvers bedankt.”
14-06
Interview Marieke van Vugt: “Ik zou graag willen dat Rigpa de briefschrijvers bedankt.”
Al meer dan twintig jaar zat Marieke van Vugt bij Rigpa, toen spiritueel leider Sogyal Rinpoche in de zomer van 2017 openlijk werd beschuldigd van misbruik. Marieke probeert als beoefenaar, wetenschapper en coördinator van het cursusaanbod bij Rigpa Groningen haar weg te vinden in deze complexe situatie. Wat moet er volgens haar veranderen?
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
23-05
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques.
Dalai lama in september naar Nederland
11-05
Dalai lama in september naar Nederland
De dalai lama komt in september naar Nederland. Op 16 en 17 september geeft hij in Rotterdam Ahoy twee openbare lezingen. De eerste wordt ingeleid met een gesprek tussen de dalai lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet. Tickets zijn nu online te koop.
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
03-05
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
Al sinds 2006 zijn Belgische boeddhisten bezig om als religie door de staat erkend te worden. Waarom is zo’n erkenning nodig en wat zijn de gevolgen? Loes sprak met voor- en tegenstanders.
Boeddhistische culturen: Tibetaanse vastenretraite
31-05
Boeddhistische culturen: Tibetaanse vastenretraite
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In deel twee doet ze mee aan een vastenretraite in de Tibetaanse tempel in Hantum.
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
15-05
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie.
Symposium over leegte in Amsterdam
04-05
Symposium over leegte in Amsterdam
De westerse filosofen, een paar uitzonderingen daar gelaten, hebben er altijd angst voor gehad. Maar in de boeddhistische filosofie is leegte een, zo niet het centrale begrip. Vrijdagavond 4 mei in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met Melissa Tun Tun, Bruno Nagel en Thomas van Huut
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 116