Login

TV: Een Andere Kijk - Edel Maex

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een Andere Kijk - Edel Maex
“Heimwee naar de realiteit”, een prikkelende uitspraak van de Belgische psychiater, zenleraar en mindfulnesstrainer Edel Maex in de nieuwe aflevering van Een Andere Kijk. Nu online te zien.

TV: Een Andere Kijk - Edel Maex


“Heimwee naar de realiteit”, een prikkelende uitspraak van de Belgische psychiater, zenleraar en mindfulnesstrainer Edel Maex (60). “Iets, ergens in ons heeft heimwee”, maar heimwee waarnaar? En, hoe kunnen we dat verlangen realiseren? “In de werkelijkheid gaan staan en kijken veronderstelt een “radicale eerlijkheid en het zien van de magie van mildheid”.

Bekijk de aflevering nu bij de NPO >>

Bekijk Een andere kijk met Edel Maex op NPO

Anders kijken naar de werkelijkheid - met een onbevangen blik. Het is een manier om los te komen van de pijn van het afgescheiden zijn. Zelf had Edel Maex rond zijn 30e en net afgestudeerd als psychiater, een flinke puinhoop van zijn leven gemaakt. Met zijn rug tegen de muur, kon hij niets anders dan de pijn en het verdriet onder ogen komen. De wijze woorden van zenmeester Ton Lathouwers: “you are accepted as you are” en “je kunt er niet uitvallen, uit de realiteit” brengen hem op het boeddhistische pad. Het is misschien wel de belangrijkste ontdekking in zijn bestaan.

Mildheid en mededogen, “Je hebt ze juist nodig om te zien waar je echt in de fout gegaan bent”. Het grote hart van mededogen is voor hem de essentie van meditatie wat hij ook veelvuldig in zijn mindfulnesstrainingen gebruikt, zoals in de stresskliniek van het ziekenhuis in Antwerpen.

 “Als psychiater ben je opgeleid om te ontdekken wat er mis is met iemand”. Maar hij ziet de patiënten die in zijn praktijk komen als mensen die vooral onder de gewone pijn van het bestaan lijden. Deze pijn en verdriet kun je enkel met mildheid bezien en omarmen. 

In zijn visie moeten we niet langer blijven hunkeren naar zekerheden omdat er “zo gigantisch veel is wat aan onze controle ontsnapt”, maar bestaansrecht geven aan al wat zich voordoet. Hoe komt het dat wij dit zo moeilijk vinden? En waarom is een burnout volgens hem geen probleem van teveel werken?

Het is niet makkelijk om in deze tijd van angst en geweld niet weg te kijken of om vanuit onderbuikgevoelens te reageren. Hoe beleeft Edel Maex deze tijd? Wat baart hem zorgen en wat stemt hem hoopvol?

Dr. Edel Maex schreef de afgelopen tien jaar vele boeken over boeddhisme, meditatie en mindfulness, uitgegeven door Lanno.

Op de website van Edel Maex staat zijn maandelijkse blog met geleide meditaties en informatie over trainingen en retraites in de traditie van Jon Kabat-Zinn. 


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
2 oktober 2016, 16:30 op NPO2.
Herhaling: 8 oktober 2016, 08:00, op NPO2
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Stefan OkhuijsenLees ook: “Nieuws moet slecht zijn. Anders is het niet interessant.” 
“Het wij-zij denken keert terug.” “Onze hokjesgeest dreigt vrij baan te krijgen.” En: “We lijken steeds meer van elkaar te vervreemden”. De Bodhitv redactie las deze stellingen in de aankondiging van de nieuwe tv-serie “Een andere kijk” en vroeg zich af: is dit wel waar? We vroegen het aan ‘data-expert’ Stephan Okhuijsen, aka Datagraver.
Lees verder >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

in-de-schoot-van-de-zee-960.jpg

TV: In de schoot van de zee


Op het strand van Scheveningen worden een jaar rond enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee. Zondag 1 oktober om 15.20 uur op NPO 2 in De Boeddhistische Blik.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Dossier Birma (Myanmar)
15-09
Dossier Birma (Myanmar)
Birma is al jaren een toneel van strijd tussen verschillende groeperingen, waaronder ook een grote groep boeddhistische monniken. In dit dossier vind je alle artikelen en documentaires over dit land op een rij.
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
04-09
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
Sinds de verkiezing van de partij van Aung San Suu Kyi is het democratische Birma op zoek naar de eigen identiteit. Boeddhistische monniken hebben geen stemrecht maar wel grote maatschappelijke invloed. Zij vragen zich af hoe Birma er in de toekomst uit gaat zien. Zondag 17 sept op NPO2.
Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers voor 2017
03-09
Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers voor 2017
Het Buddhist Film Festival Europe is klein maar fijn, en wordt georganiseerd door een zeer klein groepje gedreven mensen. Het festival zoekt enthousiaste vrijwilligers voor de editie van 2017.
Alleen maar geluk
24-08
Alleen maar geluk
Een man vroeg de Boeddha: 'Ik wil geluk.' De Boeddha antwoordde: 'Neem ik weg, want dat is ego. Neem wil weg, want dat is begeerte. Kijk wat overblijft: alleen maar geluk. Dit citaat was een tijdlang populair op Facebook. Maar De Boeddha zei zulke dingen niet. Tom Hannes inspecteert.
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
06-09
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
Ook dit jaar vindt weer het Buddhist Filmfestival Europe plaats in filmmuseum Eye in Amsterdam. Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.
Buddhist Film Festival Europe 2017
04-09
Buddhist Film Festival Europe 2017
Het programma van het 12e Buddhist Film Festival Europe, dat loopt van 29 september tot en met 1 oktober in EYE in Amsterdam is bekend. De openingsfilm is 'The Last Dalai Lama?' van regisseur Mickey Lemle.
Enquete
28-08
Enquete
Veel mensen die met het boeddhisme bezig zijn komen vroeger of later in aanraking met een leraar. Voor informatie, ondersteuning en nog veel meer. Maar hoe zit dat nou met het leraarschap? Wat kenmerkt een goede boeddhistisch leraar? Deze enquête is gelsoten.
Boeddha op de yogamat
11-08
Boeddha op de yogamat
Toen Loes rond haar 20ste met yoga begon, dacht ze dat het een boeddhistische traditie was. Maar dat klopt niet: yoga komt uit het hindoeïsme. Toch hebben yoga en boeddhisme veel gemeen en worden ze vaak gecombineerd. Hoe goed gaan die twee samen?

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 110