Login

TV: Een Andere Kijk - Edel Maex

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een Andere Kijk - Edel Maex
“Heimwee naar de realiteit”, een prikkelende uitspraak van de Belgische psychiater, zenleraar en mindfulnesstrainer Edel Maex in de nieuwe aflevering van Een Andere Kijk. Nu online te zien.

TV: Een Andere Kijk - Edel Maex


“Heimwee naar de realiteit”, een prikkelende uitspraak van de Belgische psychiater, zenleraar en mindfulnesstrainer Edel Maex (60). “Iets, ergens in ons heeft heimwee”, maar heimwee waarnaar? En, hoe kunnen we dat verlangen realiseren? “In de werkelijkheid gaan staan en kijken veronderstelt een “radicale eerlijkheid en het zien van de magie van mildheid”.

Bekijk de aflevering nu bij de NPO >>

Bekijk Een andere kijk met Edel Maex op NPO

Anders kijken naar de werkelijkheid - met een onbevangen blik. Het is een manier om los te komen van de pijn van het afgescheiden zijn. Zelf had Edel Maex rond zijn 30e en net afgestudeerd als psychiater, een flinke puinhoop van zijn leven gemaakt. Met zijn rug tegen de muur, kon hij niets anders dan de pijn en het verdriet onder ogen komen. De wijze woorden van zenmeester Ton Lathouwers: “you are accepted as you are” en “je kunt er niet uitvallen, uit de realiteit” brengen hem op het boeddhistische pad. Het is misschien wel de belangrijkste ontdekking in zijn bestaan.

Mildheid en mededogen, “Je hebt ze juist nodig om te zien waar je echt in de fout gegaan bent”. Het grote hart van mededogen is voor hem de essentie van meditatie wat hij ook veelvuldig in zijn mindfulnesstrainingen gebruikt, zoals in de stresskliniek van het ziekenhuis in Antwerpen.

 “Als psychiater ben je opgeleid om te ontdekken wat er mis is met iemand”. Maar hij ziet de patiënten die in zijn praktijk komen als mensen die vooral onder de gewone pijn van het bestaan lijden. Deze pijn en verdriet kun je enkel met mildheid bezien en omarmen. 

In zijn visie moeten we niet langer blijven hunkeren naar zekerheden omdat er “zo gigantisch veel is wat aan onze controle ontsnapt”, maar bestaansrecht geven aan al wat zich voordoet. Hoe komt het dat wij dit zo moeilijk vinden? En waarom is een burnout volgens hem geen probleem van teveel werken?

Het is niet makkelijk om in deze tijd van angst en geweld niet weg te kijken of om vanuit onderbuikgevoelens te reageren. Hoe beleeft Edel Maex deze tijd? Wat baart hem zorgen en wat stemt hem hoopvol?

Dr. Edel Maex schreef de afgelopen tien jaar vele boeken over boeddhisme, meditatie en mindfulness, uitgegeven door Lanno.

Op de website van Edel Maex staat zijn maandelijkse blog met geleide meditaties en informatie over trainingen en retraites in de traditie van Jon Kabat-Zinn. 


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
2 oktober 2016, 16:30 op NPO2.
Herhaling: 8 oktober 2016, 08:00, op NPO2
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Stefan OkhuijsenLees ook: “Nieuws moet slecht zijn. Anders is het niet interessant.” 
“Het wij-zij denken keert terug.” “Onze hokjesgeest dreigt vrij baan te krijgen.” En: “We lijken steeds meer van elkaar te vervreemden”. De Bodhitv redactie las deze stellingen in de aankondiging van de nieuwe tv-serie “Een andere kijk” en vroeg zich af: is dit wel waar? We vroegen het aan ‘data-expert’ Stephan Okhuijsen, aka Datagraver.
Lees verder >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

tussen_meten_ebn_weten-jan-bor-960.jpg

TV: Tussen meten en weten


Jan Bor, filosoof en zen-beoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe de ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken. In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar deze benadering toe heeft geleid. Zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? En zijn we er wijzer van geworden? En zelfs: gelukkiger?

Nog interessanter

Laatste artikelen

Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
16-11
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
“Waarom moeten mensen altijd kakken op de zwakken?” vraagt Loes zich de laatste tijd vaak af. Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts. Het leven ís niet eerlijk, denkt Loes. En dat weten boeddhisten al lang!
Cool to be kind
03-11
Cool to be kind
Vertederend vriendelijk. Anders kan Tom Hannes het niet omschrijven, hoe het voelde om een weekendje vrij van werk in Berlijn te zijn. Tom zou echter Tom niet zijn als hij daarin geen voer ziet voor zijn boeddhistische praktijk.
De blauwe ogen van de Boeddha
19-10
De blauwe ogen van de Boeddha
Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
29-09
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.
TV: Veerkracht
03-11
TV: Veerkracht
Op zoek naar antwoorden over de mensenrechten die onder druk staan in het huidige politieke klimaat van Amerika brengt filmmaker Babeth VanLoo diverse personages in beeld in een land dat een enorme identiteitscrisis ondergaat. 19 nov op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Prison Pioneers
31-10
TV: Prison Pioneers
Achter de hoge muren van de gevangenis komt elke maandag een groep gedetineerden bij elkaar voor een cursus mindfulness. Wat is de impact van mindfulness en meditatie op gevangenen? Zondag 12 november, 15:20 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Waarom de Boeddha gelijk heeft
12-10
Waarom de Boeddha gelijk heeft
Waarom is geluk zo vluchtig? En waarom zijn we nou nooit eens helemaal honderd procent en duurzaam tevreden? Of is dat helemaal niet zo’n mysterie en zijn we nu eenmaal zo gemaakt?
TV: Vrede vinden in Srebrenica
27-09
TV: Vrede vinden in Srebrenica
Een groep van Zen Peacemakers reist af naar Srebrenica om de gruwelijkheden en het verdriet van de oorlog in Bosnië onder ogen te komen. Zijn deze gebeurtenissen in het vervolg te voorkomen? Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 111