Login

Profiel van Redactie Bodhitv

Naam
Redactie Bodhitv
Woonplaats
Leeftijd
Over Redactie Bodhitv


Geschreven artikelen

TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn

In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst

Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van "Een Andere Kijk" de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst. Vanaf zondag 25 februari op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

TV: The Next Guardian

Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.

Bezoek Tibetaanse parlementariërs aan Nederland

Vier leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap brachten eind november een bezoek aan Nederland op uitnodiging van International Campaign for Tibet.

TV: Tussen meten en weten - Wetenschap

Jan Bor ontmoet mensen die in het gebied tussen meten en weten wetenschap bedrijven. Waaronder natuurkundigen Carlo Rovelli en Erik Verlinde en de astrofysicus Trinh Xuan Tuan. Die zegt dat fysica niet de enige manier is om de werkelijkheid te beschrijven. Dinsdag om 22:55 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

TV: Tussen meten en weten - Gezondheid

In deze aflevering kijkt Jan Bor kritisch naar onze wens om ons lichaam op te delen in segmenten en cijfers. 12 december om 22:55 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

TV: Tussen meten en weten - Economie

De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare huishoudelijke economie en de getallen van de financiële markten bevinden zich in geheel andere universa lijkt het. Wat is hier aan de hand? Dinsdag 5 december, 22.55 op NPO 2

TV: Tussen meten en weten - Onderwijs

In aflevering 1 van Tussen meten en weten onderzoekt Jan Bor het onderwijs. En met name één struikelblok dat vernieuwing steeds weer in de weg lijken te staan: toetsen. Wat zeggen toetsresultaten werkelijk over de ontwikkeling van onze kinderen? Nu online te zien.

TV: 2Doc - Fallen Flowers, Thick Leaves

Chinese vrouwen van verschillende leeftijden vertellen openhartig over hun seks- en liefdeslevens, schaamtegevoelens, taboes en de heersende, ouderwetse, seksuele moraal. Woensdag 6 december om 22.55 uur op NPO2.

TV: Prison Pioneers

Achter de hoge muren van de gevangenis komt elke maandag een groep gedetineerden bij elkaar voor een cursus mindfulness. Wat is de impact van mindfulness en meditatie op gevangenen? Zondag 21 januari, 15:20 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

TV: Tussen meten en weten

Jan Bor, filosoof en zen-beoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe de ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken. In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar deze benadering toe heeft geleid. Zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? En zijn we er wijzer van geworden? En zelfs: gelukkiger?

TV: Veerkracht

Op zoek naar antwoorden over de mensenrechten die onder druk staan in het huidige politieke klimaat van Amerika brengt filmmaker Babeth VanLoo diverse personages in beeld in een land dat een enorme identiteitscrisis ondergaat. 19 nov op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

TV: Vrede vinden in Srebrenica

Een groep van Zen Peacemakers reist af naar Srebrenica om de gruwelijkheden en het verdriet van de oorlog in Bosnië onder ogen te komen. Zijn deze gebeurtenissen in het vervolg te voorkomen? Nu online te zien.

TV: In de schoot van de zee

Op het strand van Scheveningen worden een jaar rond enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee. Zondag 14 januari om 15.20 uur op NPO 2 in De Boeddhistische Blik.

TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar

Sinds de verkiezing van de partij van Aung San Suu Kyi is het democratische Birma op zoek naar de eigen identiteit. Boeddhistische monniken hebben geen stemrecht maar wel grote maatschappelijke invloed. Zij vragen zich af hoe Birma er in de toekomst uit gaat zien. Zondag 17 sept op NPO2.

Buddhist Film Festival Europe 2017

Het programma van het 12e Buddhist Film Festival Europe, dat loopt van 29 september tot en met 1 oktober in EYE in Amsterdam is bekend. De openingsfilm is 'The Last Dalai Lama?' van regisseur Mickey Lemle.

Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers voor 2017

Het Buddhist Film Festival Europe is klein maar fijn, en wordt georganiseerd door een zeer klein groepje gedreven mensen. Het festival zoekt enthousiaste vrijwilligers voor de editie van 2017.

Enquete

Veel mensen die met het boeddhisme bezig zijn komen vroeger of later in aanraking met een leraar. Voor informatie, ondersteuning en nog veel meer. Maar hoe zit dat nou met het leraarschap? Wat kenmerkt een goede boeddhistisch leraar? Deze enquête is gelsoten.

TV: Een andere kijk - Herman Wijffels

In de laatste aflevering van Een Andere Kijk op Persoonlijk leiderschap is boeddhiste Sarah Marijnissen te gast bij econoom en boeddhist Herman Wijffels. Nu online terug te kijken.

TV: Monk Politics

In Myanmar zijn de boeddhistische monniken een politieke factor. Nu een democratische regering het land bestuurt, moeten de monniken kiezen: politiek actief blijven of terug naar het klooster. Nu online te zien.

TV: Een andere kijk - Ilonka de Haan

Ilonka de Haan is medeoprichter van de stichting Buddy to Buddy, waarbij Nederlanders in een-op-een contact gekoppeld worden aan een vluchteling. Zij inspireert anderen om meester te worden over hun eigen leven. Nu online te zien.

TV: Een andere kijk - Jos de Blok

“Managen is flauwekul”. Tegen de tijdgeest in bouwde Jos de Blok 10 jaar geleden in Nederland de Stichting Buurtzorg op. Een uniek concept van wijkzorg. Nu online te zien.

TV: Een andere kijk - Ralph Wieske

Vierhonderd passagiers over de wereld vliegen in een Boeing triple 7 is een grote verantwoordelijkheid. Wat gebeurt er wanneer de wereld van meditatie zich mengt met het gezagvoeren in een vliegtuig? In de vierde aflevering van Een andere kijk gezagvoerder Ralph Wieske. Nu online terug te kijken.

TV: Een andere kijk - Farida Moultmar

‘Mode ontwerpen is mijn medicijn'. In de derde aflevering van Een Andere Kijk op Persoonlijk Leiderschap spreekt Sarah Marijnissen met mode-ontwerper Farida Moultmar. Nu online te zien.

Een Andere Kijk op Persoonlijk Leiderschap

In de nieuwe serie van Een Andere Kijk staat boeddhiste Sarah Marijnissen stil bij een andere kijk op persoonlijk leiderschap.

Een Andere Kijk: Nina Elshof

In de eerste aflevering van Een Andere Kijk van 2017 spreekt Sarah Marijnissen met Feng Shui-deskundige en binnenhuisadviseur Nina Elshof.

TV: In Pursuit of Silence

We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed. In een trip rond de wereld verkent deze film de geheime aard van stilte. Nu online te zien.

TV: Singing with Angry bird

De populaire Koreaanse operazanger 'Angry Bird' leidt een kinderkoor in de sloppenwijken van Pune in India. Maar de ouders van de kinderen zijn niet overtuigd van de waarde van het koor. Een ontroerende en komische documentaire. Nu online te zien.

Wordt het niet tijd voor een Boeddhistische Partij?

De verkiezingen zijn net achter de rug, en nu wordt het kijken welke coalitie levensvatbaar blijkt. Groen links heeft het goed gedaan. Maar wordt het niet eens tijd voor een Boeddhistische Partij? Cybermonnik Maurice Knegtel ging in gesprek met een luisteraar.

TV: Silent Snow

In Groenland reizen twee meisjes naar het dorp waar een van hen nog woont. In prachtige beelden worden we deelgenoot van de opwarming van de aarde en de langzame vergiftiging van hun wereld. Kijk 19 maart om 15:15 op NPO2.

TV: Silent Land

Het land van een jonge Cambodjaanse vrouw wordt steeds meer ingesloten door vervuilende suikerplantages. Zal ze haar droom op een zelfstandig boerenbestaan ooit kunnen behouden? Zondag 19 maart op NPO2 om 15:30.

TV: Altruism Revolution

We gaan er van uit dat de mens wordt gedreven door eigenbelang. De docu The Altruism Revolution roept op basis van wetenschappelijk onderzoek op tot een maatschappij waarin we beter voor elkaar zorgen. 26 februari op NPO.

TV: Hermits

Vijfentwintig jaar geleden vertrok de Amerikaanse schrijver Bill Porter naar het Zhongnan gebergte om moderne Chinese kluizenaars te ontmoeten. Nu keert hij terug. 19 februari op NPO2.

De beste boeddhistische tv van 2016

De top vijf van de best bekeken boeddhistische programma's op NPO2. Allemaal online te zien!

TV: Heart of a Dog

In Heart of a Dog schetst Laurie Anderson de impact van het overlijden van haar terriër Lolabelle; het resultaat is een lucide analyse van liefde en gemis en de kunst van story telling. De documentaire is opgedragen aan Lou Reed, Andersons overleden echtgenoot. 22 januari op NPO2.

Sneak preview boeddhistische tv in 2017

Een kleine sneak preview van de boeddhistische tv-programma's die in 2017 op de buis komen. Onder voorbehoud, natuurlijk. Met onder andere een documentaire van Laurie Anderson, en het vervolg op de succesvolle film <i>Silent Snow</i>.

TV: Pillen of chillen

Een documentaire over mindfulness als alternatief voor Ritalin bij de behandeling van ADHD. Zondag 11 december op NPO2.

TV: Een andere kijk op 2016

Polarisatie lijkt het kernwoord van 2016 te zijn. Biedt het boeddhisme een antwoord hierop? Is er een middenweg te vinden? Een terugblik op het afgelopen jaar met boeddhistisch leraar Han de Wit. Nu online te zien.

TV: 1000 Hands of the Guru – Saving Buthan’s Sacred Arts

De eeuwenoude thangka’s van Buthan, prachtig geschilderde rollen met spirituele voorstellingen, vormen het centrum van de spirituele beoefening. Nu de oudste thangka’s verloren dreigen te gaan komt een bijzondere groep samen om te vechten voor hun restauratie en voortbestaan. 27 november op NPO2

Singer-songwriter en boeddhist Leonard Cohen overleden

De Canadese zanger en boeddhist Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden.

Kijk terug: Een andere kijk

Zondag 30 oktober was de laatste aflevering van de eerste serie van 'Een andere Kijk' af. Als alles meezit, is de serie terug op NPO2 in de eerste helft van 2017. Bekijk hier alle afleveringen nog eens na op Uitzending Gemist.

TV: Terreur, bron van angst

Een indringend boeddhistisch egodocument van filmmaker Camiel Zwart en zijn worsteling met de angst die onze samenleving steeds meer in een wurggreep lijkt te nemen. Zondag 20 november om 15:30 op NPO2.

Leden gezocht voor adviescommissie boeddhistische programma's bij KRO-NCRV

Gezocht: leden voor programma-adviescommissie boeddhistische uitzendingen bij de KRO-NCRV.

Boeddhistische stroming bij KRO-NCRV in goede handen

Het partnerschap tussen de voormalige Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) en de publieke omroep KRO-NCRV is er een van goede kwaliteit. ‘We zijn heel warm verwelkomd en er heerst een goede sfeer’, zegt Michael Ritman, voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN).

TV: Widening Circles

De 87 jarige milieu-activiste Joanna Macy laat zien hoe we kunnen leren leven in een bedreigde wereld. Nu online te zien.

TV: Holy Isle

Holy Isle is een uniek klein ‘heilig’ eiland dat ligt aan de westkust van Schotland. Madelon Hooykaas maakte een poëtische impressie van het eiland en de boeddhistische leefgemeenschap aldaar. Nu online te zien.

TV: Een andere kijk - Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt met haar bedrijf Female Economy uniek theater en handelt vanuit de gedachte ‘Ik ben er omdat jij er bent’. Nu online te zien in de laatste aflevering van de serie 'Een andere kijk'.

TV: De wijsheidridders

Filmmaker George Schouten probeert met zijn camper afstand te nemen van de dagelijkse rat race. Zijn 13 jarige zoon duikt juist volop in het leven. Al zoekende worden het wijsheidsridders. Nu online te zien.

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende

Als peuter ontvlucht Christella met haar familie in 1994 de burgeroorlog in Rwanda. Ze komen terecht in Zeeland waar ze relatief beschermd opgroeit in de afgeschermde omgeving van het asielzoekerscentrum. Door haar bi-culturele achtergrond voelt Christella zich eerder een wereldburger: ze is niet gebonden aan één plek. Wat betekent thuis voor haar? 16 oktober op NPO2.

TV: Good Things Await

Niels Stokholm is een van de weinige biodynamische boeren in Denemarken. Toch is niet iedereen enthousiast over zijn holistische methode. Na een bezoek van de Deense autoriteiten dreigt Niels zijn licentie tot veehouderij te verliezen.

Buddhist Film Festival 2016

Het 11e Buddhist Film Festival Europe loopt van 30 september tot en met 2 oktober in EYE in Amsterdam. Wij maakten een kleine voorselectie van het programma met meer dan 15 films en events.

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali

Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we onze angst overwinnen en de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks. 23 oktober om 16:30 op NPO2, in de serie 'Een andere kijk'.

TV: Een Andere Kijk - Edel Maex

“Heimwee naar de realiteit”, een prikkelende uitspraak van de Belgische psychiater, zenleraar en mindfulnesstrainer Edel Maex in de nieuwe aflevering van Een Andere Kijk. Nu online te zien.

TV: Een Andere Kijk - Arita Baaijens

Ontdekkingsreiziger en bioloog Arita Baaijens ging te paard op zoek naar het mythische paradijs Shambhala in het Altaigebergte, dat in gebieden van Kazachstan, China, Mongolië en Rusland ligt. Wat drijft haar? Nu online te zien.

TV: Een andere kijk - Mounir Samuel

Politicoloog, schrijver, performer en journalist Mounir Samuel, voorheen Monique Samuel, is een trotse Egyptisch Arabische Nederlander die midden in het proces van geslachtsverandering staat van vrouw naar man. Hij ‘verenigt dankbaar die twee werelden, deze twee botsende culturen in zichzelf’. Nu online te zien.

TV: Zen in Zang - Oft bin ich mir kaum bewusst

Een documentaire van Martijn van Beenen over Margreet Honig en de zoektocht van haar leerling zangers naar hun eigen stem. Nu online te zien op Uitzending gemist.

Een andere kijk

In de serie 'Een Andere Kijk' die in september op tv begint stapt presentator Sarah Marijnissen met een gast even uit de waan van de dag, weg van de snelheid en de (non)communicatie van de sociale media.

Not The End

Beeldend kunstenaar Menno Bijleveld initieert een tafelgesprek in het Fries Museum in Leeuwarden over het verschijnsel sterven in meditatie.

Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers

Het Buddhist Film Festival Europe is klein maar fijn, en wordt georganiseerd door een zeer klein groepje gedreven mensen. Het festival zoekt enthousiaste vrijwilligers voor de editie van 2016.

TV: Hyls - Fan Fries nei Ariya

Wat is de prijs van waar geluk? Hyls Hiddema uit Weidum doet zijn intrede in het boeddhistische Ariya Centrum in Thailand. Daarvoor moest hij, net als de Boeddha zelf, zijn Thaise vrouw Waw en zevenjarige zoon Aran achterlaten. Kijk zaterdag 11 juni om 15.30 uur op NPO2.

TV: Getuigen van Piraeus

Geschokt door de beelden van vluchtelingen in Griekenland, besluiten zes vrouwen spontaan te gaan helpen. Ter plaatse in Athene reageert iedereen anders op de chaotische en gespannen situatie. Zondag 5 juni op NPO2 bij de KRO-NCRV

TV: The Mountain Yogi

Na twintig jaar totale afzondering hoog in de bergen van de Himalaya verlaat Lama Govinda zijn grot om zich onder de mensen te begeven. Een prachtige documentaire over een verdwijnende traditie. zondag 9 juli om 15:15 op NPO2.

TV: With Real Stars Above My Head

Alfredo heeft MS. Hij is bang dat zijn ziekte progressief is en hij wil daarom voor het te laat is zijn droom waarmaken en gaan wandelen in de Himalaya. Zijn arts raadt het hem af, maar hij vertrekt toch. Nu online te zien.

TV: Zen en de kunst van compassie

De Boeddha kwam uit India, maar het boeddhisme is er zo goed als verdwenen. Jezuïet en zenmeester Ama Samy leidt in het zuiden van India een meditatiecentrum waar westerlingen en Indiërs samen de stilte zoeken. Kijk 17 april om 15:30, bij de KRO-NCRV.

Hermits

10 april zendt de KRO-NCRV de documentaire Hermits uit, over moderne Chinese kluizenaars. Vijfentwintig jaar geleden vertrok de Amerikaanse schrijver Bill Porter naar het Zhongnan gebergte om moderne Chinese kluizenaars te ontmoeten. Nu keert hij terug.

De eerste stap aan een nieuw begin

De eerste boeddhistische tv-uitzending bij de KRO-NCRV komt er aan, en er wordt hard gewerkt aan een onafhankelijk Bodhitv.

Buddhist Film Festival Europe 2-4 oktober

Van vrijdag 2 t/m zondag 4 oktober vindt in EYE het tiende Buddhist Film Festival Europe plaats. Compassie is het thema van het jubilerende festival.

Vakantievoer: 5 boekentips

Zo! Ben jij ook eindelijk vrij? Bodhitv gaat even met vakantie, maar zet nog wel even vijf boeken voor je op een rij waar je je tijd goed mee kunt doorkomen.

Een Tibetaanse vlaggenzee op de Dam

Op maandag 6 juli wordt de Dalai Lama 80 jaar dat wordt wereldwijd uitbundig gevierd. In Nederland is dat in Amsterdam, op de Dam, die vanaf 13:00 veranderd zal zijn in een Tibetaanse vlaggenzee.

Dossier Vrouwen en boeddhisme

8 maart is het Internationale Vrouwendag. Hoewel het boeddhisme niet vrij is van ongelijkheid tussen de seksen, zijn er gelukkig ook tal van vrouwen die hun mannetje staan. Bekijk hier films en artikelen over vrouwen en boeddhisme.

Vijf zomerse retraites

Zin in een fijne retraite deze zomer? Bodhitv zet er vijf voor je op een rij.

Redactie  Bodhitv