informatieochtend boeddhistisch vormingsonderwijs

Op zaterdag 14 april is er in Utrecht een informatieochtend over de opstart van boeddhistisch vormingsonderwijs voor leerlingen in het openbare primair onderwijs.

Herdenking 59ste volksopstand in Tibet

Op 10 maart organiseren de International Campaign for Tibet (ICT), de Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap een herdenkingsdienst en een vredesmars bij de Chinese ambassade in Den Haag.

Bekende Tibetaans boeddhistische lama in Nederland

De Tibetaans boeddhistische lama de 7e Dzogchen Rinpoche is eind maart in Nederland om een lezing te geven over het herkennen en realiseren van het werkelijke doel van ons leven.

Boeddhisme volgens Lubach

Volgens een onderzoek uit 2009 zijn er in Nederland drie miljoen mensen met een boeddhabeeld in hun bezit. Dat nieuws was afgelopen zondag aanleiding voor Arjen Lubach om 'het boeddhisme' eens flink door de mangel te halen.

Luistertip: Bloeddorst & boedhisme?

Zaterdag 10 februari om 10 uur gaat Tom Hannes op radio Klara (de kunst-en cultuurzender van de VRT) in gesprek met Paul van der Velde, hoogleraar religie aan de Radboud Universiteit. Hij is pas terug uit Myanmar en schetst in een artikel een beeld van het boeddhisme dat regelrecht indruist tegen de westerse framing van die levensfilosofie.

Bijna tienduizend handtekeningen voor brief aan Willem-Alexander

Op 7 februari bracht koning Willem-Alexander een werkbezoek aan China. International Campaign for Tibet vroeg aandacht voor de Chinese behandeling van politieke gevangenen in Tibet in een petitie die nu door bijna tienduizend mensen ondertekend is.

Effecten van meditatie op het brein
29-03
Effecten van meditatie op het brein
Veel mensen zeggen baat te hebben bij meditatie. Maar kun je dat effect ook meten in het brein? Dirk Geurts van het Radboud Mindfulnesscentrum geeft de laatste stand van zaken.
Hans Knibbe over Sogyal Rinpoche
09-03
Hans Knibbe over Sogyal Rinpoche
In juli 2017 kwam Rigpa leraar Sogyal Rinpoche in opspraak door beschuldigingen van seksueel misbruik en mishandeling. Menno Bijleveld interviewt een aantal voormalige studenten over hun ervaringen met Sogyal.
Waarom zou je boeddhist worden?
22-02
Waarom zou je boeddhist worden?
‘Officieel boeddhist’ worden doe je door toevlucht te nemen tot de Boeddha, de Dharma en de Sangha. Zenleraar Dick Verstegen vertelt wat voor hem de meerwaarde is van toevlucht nemen.
Jan Geurtz over Sogyal Rinpoche
08-02
Jan Geurtz over Sogyal Rinpoche
In juli 2017 kwam Rigpa leraar Sogyal Rinpoche in opspraak door beschuldigingen van seksueel misbruik en mishandeling. Menno Bijleveld interviewt een aantal voormalige studenten over hun ervaringen met Sogyal.
Bodhitv nieuwjaarswens 2018
28-12
Bodhitv nieuwjaarswens 2018
Wat wens jij de wereld, je naasten en jezelf toe in 2018? Met jullie antwoorden op deze vraag maakte Misha Beliën een collectieve nieuwjaarswens voor 2018.
Boeddhisme en christendom
24-11
Boeddhisme en christendom
Annewieke Vroom is universitair docent bij de faculteit Comparatieve Godsdienstwetenschap van de VU. Ze heeft een christelijke achtergrond, maar beoefent ook het zenboeddhisme. Hoe werkt zoiets in de praktijk?
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry.
TV: Wijsheid van de Himalaya
In het Tibetaans boeddhisme kan een leraar reïncarneren als een nieuwe persoon, als een nieuwe “manifestatie van wijsheid”. Sey Rinpoche is zo iemand. Zondag 22 april om 15.50 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Becoming Who I Was
Padma Angdu, een gewoon jongetje uit het Indiase Ladakh, is ontdekt als reïncarnatie van een legendarische hoge Tibetaanse leraar. Het betekent een grote transformatie voor Padma. Zondag 15 april om 14.55 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik.
Mediteren met kinderen
“Soms mediteer ik in bed en dan zet ik mijn knuffels rechtop zodat ze ook mee kunnen doen.” Op de Troelstraschool kijkt niemand er van op als een kind dit zegt. Al acht jaar mag de school in Geuzenveld zich ‘Mindful School’ noemen. René woont er een mindfulnessles bij en spreekt met mindfulnesstrainer Eline Snel.
TV: Buddha to Be
De boeddhistische non en vredesactivist Sister Chân Không werkt al vanaf de jaren zeventig samen met Thich Nhat Hanh om het boeddhistische gedachtengoed over te brengen naar het Westen. 8 april om 15:50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
<h2><a href="/articles/show-news/2017-12-01/het-bullet-journal-een-bodhitv-tutorial/?p=3&amp;v=laatste-items" title="Het bullet journal: een Bodhitv-tutorial"><img src="/files/header_bujo_300.jpg" alt="Het bullet journal: een Bodhitv-tutorial" width="200" height="113" /><br /><br /></a>Tip van de week</h2> <p><strong><a href="/articles/show-news/2017-12-01/het-bullet-journal-een-bodhitv-tutorial/">Het bullet journal: een Bodhitv-tutorial<br /></a></strong>Een analoog productiviteitssysteem, dat ook nog eens is ge&#239;nspireerd op mindfulness!&#160;Klinkt goed? Dat is het ook, vindt Loes. Zo begin je een bullet journal.</p>KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartjeMeditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry.header-12.jpg