Login

Profiel van René van der Stok

Naam
René van der Stok
Woonplaats
Amsterdam
Leeftijd
28
Over René van der Stok
Word geen boeddhist!


Geschreven artikelen

Boeddhistische wijsheid in kersthits

Zoetsappig, clichématig, oppervlakkig én hardnekkig, want ieder jaar zijn ze er weer: kerstliedjes. Weerstand bieden is zinloos, daarom kun je de oorwurm-veroorzakende deuntjes beter omarmen. Want zit er niet stiekem heel veel wijsheid verscholen in de kerstklappers?

Geen bullshit voor de Boeddha

In het boeddhisme is de waarheid belangrijk, maar hoe blijven we waarachtig in het tijdperk van de lulkoek? René prikt door de bullshit heen met boeddhistisch advies.

Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap

Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.

Help! Ik heb een spiritueel ego!

Als doorgewinterde mediteerder ken je het vast wel. Je komt thuis van een retraite en wat blijkt? De mensen thuis zijn lang niet zo verlicht als jij. Je voelt een gapende kloof tussen de new and improved you en de oude, onwetende wereld.

Henk Barendregt over meditatie en wetenschap

Google op ‘scientific benefits of meditation’ en je wordt bedolven onder de lijstjes met wetenschappelijke redenen om op een kussen te gaan zitten. Maar wat hebben meditatie en de wetenschap eigenlijk met elkaar te maken? René vroeg het aan wiskundige, logicus en mediteerder Henk Barendregt.

Verkiezingen, boeddhisme en gevilde koeien

“Bekommer je niet om de wereld”, zei de Boeddha. Moet je je als spiritueel persoon bezighouden met politiek? René verzamelde veertien voorschriften voor de geëngageerde boeddhist.

Longread: Geen hoger doel – een boeddhistische kijk op romantische liefde

Valentijnsdag komt eraan. Ben je sceptisch over de romantische liefde? Boeddhisten zijn dat ook! Lees hier een vertaling van een essay van de Amerikaanse monnik Bhikkhu Nyanasobhano. “In de spirituele leegte van het moderne bestaan is het willen van liefde steeds moeilijker te onderscheiden van de liefde zelf.”

Boeddhistische wijsheid voor apocalyptische tijden

Ook zo’n last van zwart-witdenken, weltschmerz en angst voor het einde van de beschaving? Boeddhisten weten raad!

Na het klooster: van monnik naar leek

Martin Petterson had al zijn doelen bereikt en was nog steeds ontevreden. Hij dacht: “nou, de monniken zullen het wel weten” en zes jaar lang had hij een monnikenbestaan in Azië. Vorig jaar hing hij zijn monnikspij aan de wilgen en nu is hij weer terug in de 'normale' maatschappij.

Boeddhisme en geweld

Wie dacht dat het boeddhisme alleen maar gebruikt wordt als een middel voor vrede en verbinding heeft het mis. In veel Aziatische landen, waar het boeddhisme vaak de grootste religie is, is in de naam van boeddhisme de haat gezaaid tegen Moslims, communisme, en andere vijanden.

Een muzikale ode aan de vijf hindernissen

“I like beautiful melodies telling me terrible things”, zei Tom Waits. Veel muziek is het product van ernstig hartenleed en frustrerende verlangens. Het boeddhisme kent een lijstje met zogeheten hindernissen, en René doet een ode aan die vijf mentale obstakels in popliedjes.

Alles is niet Één

Wie zich bezighoudt met spiritualiteit komt er vroeg of laat mee in aanraking: het idee dat we allemaal Één zijn. Een fantastisch inzicht! Of misschien toch niet...

Mens durf te leven: boeddhisme en de YOLO-drang.

You Only Live Once, het lijkt alweer een achterhaalde term. Maar toen René ‘With Real Stars Above my Head' zag over een jongen met MS die geheel tegen doktersadvies in een existentiële reis naar de Himalaya maakt besloot hij zich er toch maar aan te wagen: een column over YOLO. Want YOLO is eigenlijk heel boeddhistisch.

Ben ik een boeddhist?

Wat wreed van Bodhitv’s hoofdredacteur zeg. Vragen of je boeddhist bent of niet. René houdt namelijk niet zo van labeltjes. Maar van die reactie wordt hij zelf dan ook weer moe. “Is iemand eens oprecht geïnteresseerd in wie ik ben, antwoord ik als een pessimistische quasi-intellectueel. Leuk man, boeddhisten.”

Gestoord is het nieuwe normaal. Een recensie van de DSM 5

In het kader van de serie Sunny Side of Spirit, over de rol van onze cultuur in hoe wij tegen geestelijk leed aankijken, leest René de DSM-V en diagnosticeert zichzelf. Is hij gestoord, of is onze cultuur gewoon niet helemaal lekker?

Vluchtelingen helpen op Lesbos

Hoe gaat het er eigenlijk aan toe in de kampen, waar Syriërs hun eerste opvang vinden? René sprak met Perikles uit Griekenland, die zijn handen uit de mouwen stak op het eiland Lesbos.

Boeddhisme en de kunst van het vaderschap

Rob (37) is sinds een paar jaar met boeddhisme bezig en sindsdien probeert hij ook bewuster om te gaan met zijn vaderschap. René sprak met hem .“Het gezin is toch ook een beetje een mini-sangha.”

Free the nipple-meditatie

De BOS-docu Inner Revolution gaat over de innerlijke transformatie die mensen doormaken. René van der Stok was benieuwd naar maatschappelijke revoluties anno 2015 en raakte onder de indruk van vrouwelijke actiebewegingen. Om hen een handje te helpen bedacht hij een wel heel bijzondere meditatie.

Prettige sleur: geheimen van stellen

Vraag jij je als single ook wel eens af waarom stelletjes altijd zo gelukkig lijken? Of maak jij deel uit van een ‘wij’ en wil je weten hoe je het volhoudt als je niet honderd procent tevreden bent? René vroeg het aan de experts: getrouwde mensen

Boze boeddhisten

Boeddhisten altijd vredig en sereen? Bodhitv maakt voorgoed korte metten met dit beeld! Brad Warner, Kitty Arends, Joan Halifax en Martine Batchelor vertellen over hun ervaringen met het vergift woede.

Boeddhisme en de media

In de docu Boeddhisme en de toekomst zien de we de nieuwste snufjes die de leer van de Boeddha helpen verrijken. Futuristisch? Een duik in het verleden laat zien dat boeddhisten altijd al van techniek hielden.

De global sangha van Martin Aylward

Chatten met je favoriete leraar op zondagavond. Gratis en gewoon vanaf je luie stoel. Sinds kort is het mogelijk dankzij Worldwide Insight, het nieuwste online platform van dharmaleraar Martin Aylward. Bodhitv sprak hem via Skype. "Er was echt een gevoel van global sangha".

Leven na de dood

René vond het idee van leven na de dood altijd grote onzin. Maar nu hij de wet van behoud van materie kent, is hij aan het denken geslagen. Wat zegt Thich Nhat Hanh er eigenlijk over, die nu in het ziekenhuis ligt?

7 redenen waarom mijn generatie Vipassana moet beoefenen

René vindt Vipassana niet altijd makkelijk, maar wel heel nuttig. Vooral generatie Y zou ervan kunnen profiteren. Waarom? Zeven redenen!

Mediteren met een ijsje: Plum Village Zomerretraite

René ging op zomerretraite in Plum Village. "Je kunt blijkbaar té serieus bezig zijn met een beter mens worden, zo serieus dat je er diep van gaat fronsen en vergeet dat je ook plezier kan maken."

René van der Stok