Login

Profiel van Loes Liemburg

Naam
Loes Liemburg
Woonplaats
Antwerpen
Leeftijd
31
Over Loes Liemburg
Ik heb godsdienstwetenschap gestudeerd in Groningen en journalistiek in Antwerpen. Bij Bodhitv kan ik die twee perfect combineren.

Mijn grootste journalistieke interesses zijn religie, gender en sociale ongelijkheid.

www.loesliemburg.be


Geschreven artikelen

Meditatie voor sceptici

Ik heb geen tijd. Ik kan het niet. Ik hou het niet vol. Zomaar een greep uit de oneindige reeks smoezen die mensen hebben om niet te mediteren. News anchor Dan Harris weet er alles van en schreef er een boek over.

Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”

Mensen bij elkaar brengen met muziek en zo wereldvrede bereiken. Dat is de onbescheiden doelstelling van Playing For Change, een stichting die muzikanten van over de hele wereld samen nummers laat opnemen. Loes sprak met Clarence Bekker, PFC-participant van het eerste uur.

Het bullet journal: een Bodhitv-tutorial

Een analoog productiviteitssysteem, dat ook nog eens is geïnspireerd op mindfulness! Klinkt goed? Dat is het ook, vindt Loes. Zo begin je een bullet journal.

Onrecht bestaat niet! Of toch wel?

“Waarom moeten mensen altijd kakken op de zwakken?” vraagt Loes zich de laatste tijd vaak af. Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts. Het leven ís niet eerlijk, denkt Loes. En dat weten boeddhisten al lang!

De blauwe ogen van de Boeddha

Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?

Boeddha op de yogamat

Toen Loes rond haar 20ste met yoga begon, dacht ze dat het een boeddhistische traditie was. Maar dat klopt niet: yoga komt uit het hindoeïsme. Toch hebben yoga en boeddhisme veel gemeen en worden ze vaak gecombineerd. Hoe goed gaan die twee samen?

“We hebben de stilte nodig om onszelf te zijn”

Johannes Schiettecatte is een Belgische monnik. Loes sprak met hem over de aantrekkingskracht van stilte en onze angst ervoor. “Je gaat het ultieme pas vinden als je een verschrikkelijke woestijnervaring doormaakt.”

Omgaan met de dood: “Het boeddhisme is geen EHBO-kit”

Loes is in de rouw, en zou graag eens wat troost willen vinden. Ze wendt zich tot het boeddhisme. Biedt de levensbeschouwing die grotendeels over vergankelijkheid gaat verlichting?

Na het klooster: elk moment is mindfulness

Hoe is het leven als je uit het klooster stapt? Maarten Hunink was een jaar lang stadsmonnik in zijn eigen ‘klooster’, een Rotterdams antikraakpand. Maarten blikt terug vanuit Griekenland, waar hij vrijwilligerswerk doet in een vluchtelingenkamp.

“Als Iraanse vrouwen de straat op gaan, dan stap ik mee”

Worden jonge zwarte vrouwen steeds zichtbaarder in onze maatschappij? We checkten het met Tracy Tansia, een Brusselse feministe en politicoloog met Afrikaanse roots. Net als de Rwandees-Nederlandse opiniemaker Hélène Christelle Munganyende (23) die deze maand te gast is in de serie Een andere kijk.

Boeddhist, gynaecoloog, politica: de matroesjka Petra De Sutter

28 jaar geleden rolde Petra de Sutter ‘een beetje per ongeluk’ de gynaecologie in, om op te klimmen tot afdelingshoofd bij het UZ Gent. Als een soort matroesjkapoppetje is ze daarnaast ook hoogleraar, politica, transvrouw én boeddhist.

Kinan uit Syrië maakt het verschil voor vluchtelingen

De 27-jarige Kinan Kadouni vluchtte uit Syrië en woont nu in Gent, maar het afgelopen half jaar was hij vooral in Griekenland te vinden om zelf vluchtelingen te helpen. “Ik kon in Syrië niets doen voor mijn landgenoten, maar hier wel. Hier voel ik me gelukkig.”

Lama Govinda heeft de Himalaya niet meer nodig

Twintig jaar lang mediteerde lama Govinda in een grot in de Himalaya, tot hij plots naar beneden kwam om een bezoek te brengen aan zijn geboortedorp. Filmmaker Jaap Verhoeven maakte een portret van deze bijzondere bergyogi. Bodhitv sprak met hem over winter in de Himalaya en de traditie van Milarepa.

Twee kanten van dezelfde munt

In de documentaire 'Zen en de kunst van compassie' die zondag 17 april om 15:30 te zien is op NPO2 probeert de Indiase leraar Ama Samy het boeddhisme met het katholieke geloof te verenigen. Dichterbij huis probeert de Vlaming Peter Baekelmans min of meer hetzelfde te doen.

Lang leve het aspirant-boeddhisme!

Ze voelt zich als Bodhitv redacteur soms een beetje een charlatan, tussen al die aanhangers van échte boeddhistische stromingen, die écht mediteren bij een heuse sangha. Loes vindt zichzelf vooral een zoekende bewonderaar van jullie, lieve lezers. En schreef in het kader van Lang Leve Het Boeddhisme deze laatste column.

Boeddhisme: de oplossing voor al uw problemen

In Sunny Side of Spirit onderzoekt Sunny Bergman hoe men in niet-westerse culturen omgaat met psychisch leed. Dat zette Loes aan het denken. Geestelijk leed, dat is toch bij uitstek de reden dat mensen boeddhist worden? Tom Hannes, Martine Batchelor en Linda Graham zijn allen boeddhist én therapeut. Wat vinden zij van deze stelling?

Handel drijven op z'n Boeddha’s

Boeddhisme en commercie, gaat dat samen? Loes sprak met ex-bankier Sander Tideman en Vijay Kadam, oprichter van de boeddhistische Kamer van Koophandel.

Huur eens een priester

Katholieke holebi's die willen trouwen hebben anno 2015 nog steeds een probleem: het mag niet. Loes sprak met Steven van Rent-a Priest, waarmee holebi’s hun liefde wél kunnen vieren. “We geven mensen de kans om zichzelf te zijn, zichzelf niet te verloochenen.”

Genderqueer: zestig procent vrouw, veertig procent man

De Antwerpse Mare ziet zichzelf als genderqueer: geen vrouw, geen man, maar een beetje van allebei. Loes sprak met haar over de verschillen tussen het leven als vrouw of man.

Het leven na de verblijfsvergunning

Op 3 oktober zendt de BOS de docu Wie wij zijn uit, over twee jonge vluchtelingen die eindelijk een verblijfsvergunning krijgen. Als de euforie daarover wegebt, rest de vraag: wat nu?

Misbruik na de mediastorm. Hoe nu verder?

In mei 2015 publiceerden zes leraren een brief over seksueel misbruik in hun sangha. De NOS onderzocht de zaak en een mediastorm volgde. Nu het stof is gaan liggen, kunnen we de ravage aanschouwen. Wat heeft het opgeleverd? En hoe nu verder?

M/V: Zoek de tien verschillen

Loes las weer eens een klein boekje: 'Het idee M/V. Dit boekje zegt eigenlijk: "Yo, mannen en vrouwen verschillen niet zoveel van elkaar, hier is een stapel bewijs!

Morrelen aan het mannenbastion. Sterke vrouwen en religie

Oprichtster van Taiwans grootste NGO, Cheng Yen, is een prominente non in een patriarchale religie: goed bezig! Ook binnen het christendom zijn er vrouwen die strijden tegen discriminatie. Loes sprak met twee van hen, waaronder het eerste vrouwelijk gemeenteraadslid binnen de SGP.

Het jongetje waar mijn brein in had gemoeten

De docu Inner Revolution gaat over pijnlijke transities die mensen doormaken. Sanne en J. zijn transgender en transitioneerden van man naar vrouw en andersom.

Polyamorie: liefde in overvloed

In de BOS-docu With or without you waren twee vrouwen jarenlang met dezelfde man getrouwd. In Nederland is zo´n polygaam huwelijk verboden. Maar polyamorie, het hebben van meerdere partners is in zwang. Twee polyamoristen vertellen.

Seksueel misbruik door boeddhistische leraren

Seksueel misbruik binnen sangha's werd tot een paar jaar geleden in de doofpot gestopt, als gevolg van geveinsde onwetendheid. Opmerkelijk, omdat onwetendheid een van de drie vergiften is die volgens de Boeddha de oorzaak zijn van al het lijden. Loes duikt in een aantal zaken en interviewt Frank Uyttebroeck.

Let's all get stoned! Of toch maar niet?

Mediteren met behulp van psychedelica. Is dat wel boeddhistisch verantwoord? Bodhitv peilde een aantal boeddhistische experts én vroeg het aan twee ervaringsdeskundigen. "Als iedereen zou gaan trippen, zou dat heel slecht zijn voor het boeddhisme."

Brad Warner en God: een ramble over het onbeschrijfbare

Het boeddhisme is geen religie zegt men, want er is geen god. Brad Warner is het daar niet mee eens. Hij ging als jonge man op zoek naar god, en kwam uiteindelijk bij het zenboeddhisme uit. Nog steeds gelooft hij in God. Hoe valt dat met elkaar te rijmen?

Van emigratie tot meditatie

Loes ging emigreren en samenwonen tegelijk. Dat leverde heel wat drukte en gedoe op, maar nu is er opeens alleen nog leegte. Dus wat nu?

De 5 warmste retraites rond de feestdagen

Dit jaar even geen zin in zuipen en schransen met de feestdagen? Je kunt ook rustig en toch feestelijk op retraite! De 5 mooiste op een rijtje.

Vloggen doe je zo

Op 4 oktober organiseerde Bodhitv een workshop vloggen. Benieuwd? Check dit verslag met lekker veel vlog-tips!

Gratis geld voor iedereen!

Rutger Bregman presenteert in zijn nieuwe boek zes ideeën die de wereld kunnen veranderen. Gefundeerd idealisme zonder dromerigheid.

Tom Hannes' nieuwe boek: over zen en kunst (en poep en pies)

"De Boeddha van de badkamer" is het nieuwe boek van de Vlaamse zenboeddhist Tom Hannes. Hij koppelt daarin het boeddhisme aan de kunst: Bodhidharma versus Marcel Duchamp.

De 5 mooiste retraites voor het najaar

Bodhitv zet weer de leukste retraites voor je op een rijtje. Kun je lekker ontspannen de donkere dagen tegemoet!

Henk van Straten: hongerig, ambitieus en overenthousiast

Loes sprak schrijver Henk van Straten over zijn kijk op het boeddhisme, het schrijverschap en de vierde paramita: ijver. "Boeddhisme en het schrijverschap vloeien langzaam in elkaar over."

Interview: Jong, moslim en inwoner van Myanmar

In Demonen van de nieuwe vrijheid volgt Kay Mastenbroek activisten in Birma. Bij het filmen werd hij geholpen door een lokale producer, Yakov Aung Naing Soe, een 21-jarige moslim. Hoe ervaart hij het boeddhistisch geweld in zijn land?

Radicale vrienden gezocht!

Chihiro Geuzebroek is boeddhist en filmmaker. In haar debuut Radical Friends gaat ze in Bolivia op zoek naar wereldverbeteraars.

Awake: mediteren met Sogyal Rinpoche

De olijke Tibetaanse leraar Sogyal Rinpoche gaf een teaching in de RAI, die werd afgesloten met drankjes en dansjes bij DJ Isis. Bodhitv was erbij.

Eigenwijze monnik in antikraakpand

Maarten gaat een jaar als monnik leven, midden in het tumultueuze centrum van Rotterdam. "Waarom niet hier, dat kan toch ook?"

Word boeddhistisch geestelijk verzorger!

De master Spiritual Care aan de VU levert nu haar eerste lichting boeddhistische geestelijk verzorgers af! Voor verdere verdieping kunnen zij in september aan het gloednieuwe postdoc Buddhist Chaplain beginnen.

De 5 leukste zomerretraites!

Nog geen ideeën voor de zomer of juist al wilde plannen aan het smeden? Bodhitv helpt je een handje: de leukste retraites!

Rikko Voorberg over verdraagzaamheid

Theoloog Rikko Voorberg heette de pedofiel Benno L. welkom in zijn straat, ondanks de angst om zijn eigen kind. Is de paramita verdraag-zaamheid hem op het lijf geschreven?

Live blog dalai lama

Live blog dalai lama, van de lezingen in Ahoy op zondag 11 mei 2014. Eerste updates onderaan, nieuwste bovenaan!

Dalai Lama-fans aan het woord: Friso Woudstra

Kijk je ook zo uit naar de komst van de Dalai Lama? Deze drie fans wel! Vandaag alweer het laatste filmpje, met allround boeddhist Friso Woudstra.

Bang voor het kussen?

Loes worstelt dagelijks met haar kussen. Het ligt daar zo uitnodigend in de weg te liggen. Dus... waarom mediteert ze niet?!

Dalai Lama-fans aan het woord: Ramon Roelofs

Kijk je ook zo uit naar de komst van de Dalai Lama? Deze drie fans wel! Vandaag het tweede filmpje, met zenboeddhist Ramon Roelofs aka Charly Lownoise.

Voor boeddhisten met een kater, een rotbaas en een kwellende ex

Alweer brak? Uren hersenloos gefacebookt? In een nieuw hip boekje voor jonge boeddhisten lost Lodro Rinzler al je 21e-eeuwse problemen op!

Tim Akkerman: Eigenlijk is er voor vrede best wat moed nodig

"Voor mij is communicatie heel belangrijk, daar valt veel winst te halen. Zonder goed overleg met mijn vrouw wordt het drama, oorlog inderdaad." Zanger Tim Akkerman is Ambassadeur van de Vrede. Hoe vredig gaat het er in zijn leven aan toe?

Loes   Liemburg