Featured item: Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie. Lees meer »

Boeddhisme volgens Lubach

  • 20-02-2018

Volgens een onderzoek in 2009, in opdracht van de voormalige Boeddhistische Omroep, zijn er in Nederland drie miljoen mensen met een boeddhabeeld in hun bezit. Een kleine twee miljoen van hen hecht ook spirituele waarde aan hun boeddhabeeld. Dat (oude) nieuws was afgelopen zondag aanleiding voor Arjen Lubach om 'het boeddhisme' eens flink door de mangel te halen.

Lubach deed dit aan de hand van een zogenaamde 'relie bingokaart' met daarop acht niet al te fraaie kenmerken van een religie. 
Aan de hand van krantenknipsels en filmfragmenten toonde Lubach soepeltjes aan dat ook het boedhisme aan deze kenmerken voldoet. Zelfs de Dalai lama komt er niet best vanaf in dit satirische pleidooi:


Het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek waarna wordt verwezen door Lubach, is in 2009 uitgevoerd in opdracht van de Boeddhistische Omroep door de onderzoeksafdeling MediaOnderzoek & -Advies (MO&A) van de NPO. In hoofdstuk 4.4 is te lezen hoeveel respondenten een boeddhabeeld in bezit hebben en hoeveel van hen daaraan spirituele waarde toekennen:

Bron: Resultaten Enquete Boeddhisme in Nederland

Nieuwsgierig naar iets meer nuance als het gaat over Nederlanders en hun beleving van boeddhisme?
De resulaten van het onderzoek zijn te downloaden als pdf.