Login

Featured item: Meditatie voor sceptici

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Meditatie voor sceptici
Ik heb geen tijd. Ik kan het niet. Ik hou het niet vol. Zomaar een greep uit de oneindige reeks smoezen die mensen hebben om niet te mediteren. News anchor Dan Harris weet er alles van en schreef er een boek over. Lees meer »

Boeddhisme volgens Lubach

  • 20-02-2018

Volgens een onderzoek in 2009, in opdracht van de voormalige Boeddhistische Omroep, zijn er in Nederland drie miljoen mensen met een boeddhabeeld in hun bezit. Een kleine twee miljoen van hen hecht ook spirituele waarde aan hun boeddhabeeld. Dat (oude) nieuws was afgelopen zondag aanleiding voor Arjen Lubach om 'het boeddhisme' eens flink door de mangel te halen.

Lubach deed dit aan de hand van een zogenaamde 'relie bingokaart' met daarop acht niet al te fraaie kenmerken van een religie. 
Aan de hand van krantenknipsels en filmfragmenten toonde Lubach soepeltjes aan dat ook het boedhisme aan deze kenmerken voldoet. Zelfs de Dalai lama komt er niet best vanaf in dit satirische pleidooi:


Het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek waarna wordt verwezen door Lubach, is in 2009 uitgevoerd in opdracht van de Boeddhistische Omroep door de onderzoeksafdeling MediaOnderzoek & -Advies (MO&A) van de NPO. In hoofdstuk 4.4 is te lezen hoeveel respondenten een boeddhabeeld in bezit hebben en hoeveel van hen daaraan spirituele waarde toekennen:

Bron: Resultaten Enquete Boeddhisme in Nederland

Nieuwsgierig naar iets meer nuance als het gaat over Nederlanders en hun beleving van boeddhisme?
De resulaten van het onderzoek zijn te downloaden als pdf.