Login

Featured item: Boeddhisten houden van liefde

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten. Lees meer »

Luistertip: Bloeddorst & boedhisme?

  • 09-02-2018

Zaterdag 10 februari om 10 uur ging 'onze' columnist Tom Hannes op radio Klara (de kunst-en cultuurzender van de VRT) in gesprek met Paul van der Velde, hoogleraar religie aan de Radboud Universiteit. Hij is pas terug uit Myanmar en schetst in een artikel een beeld van het boeddhisme dat regelrecht indruist tegen de westerse framing van die levensfilosofie.

Menig westerling stort zich op het boeddhisme als een vredelievende, zielzorgende, rustgevende praxis, bijvoorbeeld in Tom Hannes’ praktijk.

Maar Paul van der Velde (Radboud Universiteit, Nijmegen), net terug uit Myanmar, weet dat het Aziatische en oorspronkelijke boeddhisme daar geen uitstaans mee heeft. De Rohingyatragedie is maar één illustratie van de gewelddadigheid van boeddhisten, die niet moet onderdoen voor die van andere godsdiensten.

Luister de uitzending hier terug > 
Let op: spoel even door naar minuut 4:00 voor het begin van het interview.

Huidig programma: Trio met Paul van der Velde en Tom Hannes

Presentator Werner Trio gaat in debat met Tom Hannes & Paul van der Velde.

Tom Hannes

Lees hier alle columns van Tom Hannes.