Login

Featured item: KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry. Lees meer »

Bijna tienduizend handtekeningen voor brief aan Willem-Alexander

  • 09-02-2018

Op 7 februari bracht koning Willem-Alexander een werkbezoek aan China. International Campaign for Tibet vroeg aandacht voor de Chinese behandeling van politieke gevangenen in Tibet in een petitie die nu door ruim tienduizend mensen ondertekend is. Bovendien vindt de organisatie dat dit de gelegenheid is om uit te leggen dat China helemaal geen gewone handelspartner is.

Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet, bood voorafgaand aan het werkbezoek aan China van minister Zijlstra en koning Willem-Alexander, de petitie met ruim 10.000 handtekeningen aan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

ICT Europe Executive Director overhandigt petitie voor minister Zijlstra bij ministerie Buitenlandse Zaken.

Op 7 februari brachten de koning en minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken een werkbezoek aan China; zij ontmoetten ook de Chinese president Xi Jinping. Onder aanvoering van minister Halbe Zijlstra werd gesproken over het verder intensiveren van de handelsrelatie. International Campaign for Tibet wilde dat ook de situatie in Tibet aan de orde wordt gesteld.

Volksrepubliek China, 7 februari 2018: Koning Willem-Alexander wordt ontvangen door de Chinese premier Li Keqiang.

Opmerkelijk is dat Willem-Alexander zich als kroonprins in 2008 op de website van het Koninklijk Huis uitsprak over de situatie in Tibet. Hij zei: “zich zorgen te maken over de ontwikkelingen in Tibet” en vond “dat er gestreefd moet worden naar een vreedzame oplossing, met respect voor de mensenrechten, waarbij rekening moet worden gehouden met de positie van alle bevolkingsgroepen.”

De repressie in Tibet is de afgelopen jaren stevig opgevoerd. China houdt Tibet hermetisch afgesloten van de buitenwereld en is totale controle gaan voeren over de gehele samenleving. Het aantal Tibetaanse politieke gevangenen is opgelopen tot meer dan 600. Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet, in de open brief aan de koning: “Op het moment dat u aanschuift voor het diner, ‘genieten’ honderden politieke gevangenen in Tibet van een heel ander soort Chinese gastvrijheid. Ze worden gedood of, als het meezit, ‘alleen maar’ gemarteld, omdat ze hun eigen Tibetaanse taal willen spreken in plaats van gedwongen Chinees. Of omdat ze niet Xi Jinping, maar de Dalai Lama als enige leider van Tibet erkennen”.

International Campaign for Tibet begrijpt dat de koning in zijn huidige rol geen standpunt mag innemen. Toch hoopt Tsering Jampa dat Tibet achter de schermen aan de orde komt. “Om te beginnen helpt het als minister Zijlstra de morele verplichting voelt om de fundamentele Nederlandse waarden uit te dragen. Er verandert niets zolang we blijven zwijgen en China als een normale handelspartner blijven beschouwen.”

Petitie

Iedereen die vindt dat de situatie in Tibet besproken moet worden tijdens het werkbezoek, kon dit laten weten via de petitie www.savetibet.nl/petitie van International Campaign for Tibet. De petitie kan nog steeds ondertekend worden.

 De volledige open brief aan de koning is te vinden op www.savetibet.nl/openbrief