Featured item: KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry. Lees meer »

Hoe beïnvloeden digitale media het boeddhisme?

  • 10-12-2014

"De pixel in de lotus": geen slechte ondertitel voor een nieuw boek over het boeddhisme, het internet en digitale media. Het boek is een compilatie van etnografisch onderzoek, case studies, inhoudsanalyses en interviews met boeddhistische beoefenaars en gemeenschappen. Wat is de invloed van digitale media op het boeddhisme?

De auteurs vragen zich af hoe het internet invloed kan uitoefenen op de identiteit, autoriteit en gemeenschap van het boeddhisme. Daarnaast bekijken ze de impact op de ontwikkeling, verspreiding en perceptie van het boeddhisme. Het boek toont aan dat het boeddhisme op een unieke manier beïnvloed is door dit nieuwe digitale tijdperk.

Wij denken dat Bodhitv een mooi voorbeeld is van de vruchtbare combinatie van boeddhisme en digitale media :-) En wat dacht je van de vele Facebook-groepen waarin sangha's aankondigingen doen, interessante artikelen delen en anderszins communiceren?

De boeddhistische praktijk blijkt inderdaad erg goed samen te gaan met nieuwe media en de huidige netwerkcultuur. Er zijn allerlei nieuwe vormen van beoefening en gemeenschap ontstaan waar digitale media in geïntegreerd worden. Digitale en online media hebben de plaats ingenomen van mondelinge communicatie en handschriften.

"Rituelen worden opnieuw vormgegeven voor virtuele werelden en mobiele apps, en gemeenschappen over de hele wereld kunnen met elkaar communiceren op nieuwe en ongeëvenaarde manieren," zegt Daniel Veidlinger, een van de editors. “Boeddhistische autoriteitsstructuren worden soms uitgedaagd, en blijven soms overeind. Boeddhistische studies worden online gepubliceerd, en het hele proces wordt vastgelegd en besproken in ontelbare blogs."

Het lijkt wel of het boeddhisme en het internet voor elkaar gemaakt zijn. Het idee van constante verandering is erg belangrijk in het boeddhistisch gedachtegoed. In de digitale wereld wordt dat idee constant in de praktijk gebracht. Ook is juist het boeddhisme als religie in opkomst in onze huidige onderling verbonden wereld. Digitale overdracht van het boeddhisme is daarom heel passend bij en belangrijk voor het ethos van het boeddhisme, concludeert het boek.

Bron: religionnews.com