Featured item: KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry. Lees meer »

Speech Thich Nhat Hanh in Vaticaan

  • 03-12-2014

Dinsdag vond er in Rome een conferentie plaats over mensenhandel en moderne slavernij, georganiseerd door paus Franciscus. Die conferentie vond plaats op de verjaardag van de afschaffing van de slavernij in Amerika. Naast verscheidene internationale religieuze leiders was ook Thich Nhat Hanh uitgenodigd.

De religieuze leiders kwamen samen in het Vaticaan om een gezamenlijk standpunt in te nemen over moderne slavernij, zoals mensenhandel, prostitutie en kinderarbeid. Thich Nhat Hanh zou daarbij het boeddhisme representeren. Het gezamenlijk standpunt is als statement aan de Verenigde Naties overhandigd, met de oproep om voor 2020 een eind te maken aan slavernij wereldwijd.

"Modern slavery, in terms of human trafficking, forced labor and prostitution, organ trafficking and any relationship that fails to respect the fundamental conviction that all people are equal and have the same freedom and dignity, is a crime against humanity."


De religieuze leiders met op de eerste rij paus Franciscus en zuster Chan Khong. Foto: AP

Op maandag 1 december was er in het Vaticaan een dag van gedeelde spirituele praktijk, die Thich Nhat Hanh georganiseerde voor hij ziek werd. Katholieke nonnen, hindoeïstische yogi's, anglicaanse priesters en boeddhistische monniken aten, wandelden en baden samen als spirituele broeders en zusters. Zuster Chan Khong, de oudste volgeling van Thich Nhat Hanh, vroeg het gezelschap om ook compassie te hebben voor de mensenhandelaren, die zelf slachtoffer zijn van armoede, haat en geweld.

Naast de paus en zuster Chan Khong waren o.a. de Indiase goeroe Mata Amritanandamayi, de aartsbisschop van Canterbury en de Iraanse Grootayatollah Mohammad Taqi al-Modarresi aanwezig.

Omdat Thich Nhat Hanh na een zware hersenbloeding nog altijd in het ziekenhuis ligt, werd hij vertegenwoordigd door enkelen van zijn volgelingen. De speech die hij had voorbereid, werd door zuster Chan Khong voorgelezen. "Contemplation must go together with action," zei hij daarin onder andere.

Lees hier de nieuwste update uit Plum Village over de gezondheid van Thich Nhat Hanh.

Bekijk hier de volledige speech van zuster Chan Khong: