Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

Filmpremière "Geluk in uitvoering"

  • 26-08-2014

Filosoof Misha Beliën (zen.nl) maakte afgelopen jaar een film over jonge mensen, zen en geluk, met als titel Geluk in uitvoering. In de film staan de volgende vragen centraal: Wat is geluk, welke rol heeft geluk in onze maatschappij en hoe zen moet je zijn om geluk te vinden?

Beliën schreef zijn afstudeerscriptie over het thema geluk voor zijn studie filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Met het maken van deze film heeft hij dit thema verder onderzocht. Hiervoor volgde hij het afgelopen jaar zijn vriend, collega en zenleraar in opleiding Moritz Boegel met de camera.

Moritz, een single van 28, is zoals veel mensen op zoek naar geluk in zijn leven. Via vrienden komt hij in aanraking met zen en dat betekent een behoorlijke confrontatie met zichzelf en zijn diepliggende schuldgevoelens. Moritz leert duiken op Bali en komt boven in de Waal. We volgen van dichtbij hoe hij in opleiding tot zenleraar gaat, nieuwe gewoontes ontwikkelt en hiermee stapje voor stapje zijn oude patronen weet te ontrafelen. De kijker wordt meegenomen in zijn ontwikkeling en daarbij worden voor veel mensen herkenbare problemen duidelijk.

Een aantal wetenschappers, zoals Esther-Mirjam Sent, Ap Dijksterhuis en Ruut Veenhoven geven commentaar bij zijn zoektocht en bespreken op basis van recent wetenschappelijk onderzoek de maakbaarheid van geluk. Fragmenten van coachingsgesprekken tussen Moritz en zijn leraar Rients Ritskes lopen als een rode draad door de film.

Première
De film Geluk in uitvoering gaat 29 augustus in première bij LUX in Nijmegen. Op deze avond wordt de film vertoond en is er aansluitend een debat met onder anderen Rients Ritskes en prof. dr. Hans Thijssen, de decaan van de Faculteit Filosofie bij wie Misha Beliën afstudeerde. Zij zullen dieper ingaan op het thema zen en geluk.

De aanvang is 20.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom deze première bij te wonen. Kaartjes a € 9,50 zijn te bestellen via www.lux-nijmegen.nl, bezoekadres: Mariënburg 38-39, Nijmegen.