Featured item: Interview Marieke van Vugt: “Ik zou graag willen dat Rigpa de briefschrijvers bedankt.”

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Interview Marieke van Vugt: “Ik zou graag willen dat Rigpa de briefschrijvers bedankt.”
Al meer dan twintig jaar zat Marieke van Vugt bij Rigpa, toen spiritueel leider Sogyal Rinpoche in de zomer van 2017 openlijk werd beschuldigd van misbruik. Marieke probeert als beoefenaar, wetenschapper en coördinator van het cursusaanbod bij Rigpa Groningen haar weg te vinden in deze complexe situatie. Wat moet er volgens haar veranderen? Lees meer »

Meditatie kan depressieve klachten verlichten

  • 30-01-2014

Volgens onderzoekers van de John Hopkins-universiteit (Baltimore, VS) kan elke dag dertig minuten mediteren bijdragen aan de vermindering van symptomen van een depressie of angststoornis. Veel mensen doen aan meditatie, maar gebruiken het niet als medische therapie, aldus de hoofdonderzoeker.

Uit het onderzoek blijkt dat meditatie even goed bepaalde spannings- of depressieve klachten kan verkleinen als antidepressiva. De onderzoeksgroep omvatte 3515 mensen met verschillende aandoeningen, waaronder slapeloosheid en fibromyalgie. De onderzoekers constateerden dat klachten als spanning, depressie en pijn verminderden na een acht weken durend mindfulness meditatieprogramma.  Een halfjaar na dit programma waren de verbeteringen nog steeds zichtbaar.

Volgens Goyal denken veel mensen dat meditatie bestaat uit zitten en niets doen. Met meditatie wordt de geest echter actief getraind om zo het bewustzijn te vergroten. Dit wordt bij verschillende meditatieprogramma’s op verschillende manieren gedaan. Het meeste effect werd bereikt met de mindfulness meditatie. Goyal stelt dat er nader onderzoek moet worden verricht om te kunnen achterhalen bij welke uitkomsten en klachten meditatie het grootste effect heeft.

De BOS zond vorig jaar Free the mind uit, een film over de positieve effecten van meditatie op het welzijn van mensen. Onder andere het angstige vijfjarige jongetje Will en twee oorlogsveteranen met PTSS worden gevolgd bij hun meditatie- en yogasessies.