Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

Kleine Japanse tempels vrezen voor voortbestaan

  • 26-06-2012

Het voortbestaan van boeddhistische tempels op het Japanse platteland wordt ernstig bedreigd door de toenemende vergrijzing van dorpelingen en monniken en de trek naar de grote steden van hun jonge opvolgers. Monniken zijn, om de tempels open te houden, afhankelijk van giften van de dorpsbewoners. En dat worden er steeds minder.

Japanse tempels op het platteland zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen en plekken voor verering van de voorouders. Tot nu toe was het een eeuwenoude traditie dat het beheer ervan in handen was van een familie. Toyoma is een boeddhistische monnik, hijzelf behoort tot de 32ste generatie binnen zijn familie die het onderhoud van de tempel verzorgt en ceremoniële diensten mogelijk maakt. Al meer dan duizend jaar zongen en baden zijn familieleden  voor het welzijn van de dorpelingen. Maar hij vreest voor de toekomst.

Lees verder op www.boeddhistischdagblad.nl