Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

Vijfde Tibetaans Festival Maastricht

  • 04-05-2011

Inspiratiebron voor iedereen die zijn of haar leven wil verrijken

Van 11 mei t/m 7 juni organiseert Tibetaans Boeddhisme Limburg in samenwerking met Filmtheater Lumière, Intro in situ werkplaats en produktiehuis voor nieuwe muziek en studentencentrum Tafelstraat 13 het 5de Tibetaans Festival Maastricht. Op het programma staan o.a. lezingen, het boeddhistisch filmfestival en meditatieve concerten.

Vijfde editie Boeddhistisch Filmfestival
Het filmfestival speelt van 11 t/m 15 mei in op de hedendaagse behoefte van mensen om te denken over de wortels en de zin van het bestaan. Een 6-tal inspirerende films worden in Filmhuis Lumière vertoond. Lama Karta opent het festival met de documentairefilm “Blessings”. Deze film legt uit hoe het Tibetaanse monnikensysteem werkt en gaat in op de veranderende rol van vrouwen binnen dat systeem.

Het filmfestival is breed opgezet: het is zowel voor een eerste kennismaking met het boeddhisme geschikt, als ook voor liefhebbers van de indrukwekkende Tibetaanse landschappen of van een intiem document over rituelen of de Dalai Lama.

Meditatieve concerten door Marijn Moerbeek en Rob van Rooij
Voor de aanvang van de film kan men op 13 en 15 mei kiezen om meegenomen te worden op een innerlijke meditatieve muzikale reis door Martijn Moerbeek en Rob van Rooij. De concerten zijn te beluisteren in Intro in situ, gelegen naast Lumière.

Lezing over Mindfulness vanuit een boeddhistisch perspectief door psychiater Edel Maex
Edel Maex, psychiater in het Sint Elisabeth Ziekenhuis te Antwerpen en o.a. auteur van “Mindfulness...in de maalstroom van je leven”, geeft op dinsdag 17 mei een lezing. Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken en is volledig geaccepteerd in de medische en wetenschappelijke wereld. Edel Maex, tevens zenboeddhist, zal in deze lezing de boeddhistische achtergronden benadrukken.

Lezing over meditatie door Lama Karta
Lama Karta, de internationaal bekende boeddhistische meester en auteur van bijvoorbeeld “de weg van het Vertrouwen”, geeft een inspirerende lezing over het hoe en waarom van Tibetaans boeddhistische meditatie. Op maandag 23 mei legt hij uit hoe we door meditatie de geest tot rust kunnen laten komen. Door te mediteren kunnen we de werking van de geest analyseren en in een verder stadium transformeren.

Lezing door hoogleraar Aziatische religies Paul v.d. Velde
Paul v.d. Velde, hoogleraar Aziatische religies en in het bijzonder boeddhisme en hindoeïsme, zal op dinsdag 7 juni een lezing geven. Hij heeft vele publicaties en boeken geschreven over het boeddhisme en westers boeddhisme, zoals “Bronnenboek Boeddhisme’. In samenwerking met oecumenische studentenekklesia Tafelstraat 13.

De drie lezingen vinden plaats in de aula van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6 te Maastricht en beginnen om 20u00.

Kijk voor een compleet overzicht op www.tibetaans-boeddhisme.eu