Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

Parlement Tibet weegt verzoek dalai lama

  • 15-03-2011

DHARAMSHALA -  Het Tibetaanse parlement in ballingschap zal zich maandag en dinsdag in de Indiase stad Dharamshala buigen over het verzoek van de dalai lama om zijn politieke taken neer te leggen. Veel parlementariërs lijken niet gecharmeerd van het voorstel van de prominente geestelijk leider.

<<< Foto: AFP

De 75-jarige dalai lama stelde vorige week dat hij zijn politieke macht over wil dragen aan premier Samdhong Rinpoche. Het parlement moet instemmen met de verandering van de eeuwenoude traditie. Tot nog toe werd de politieke macht na de dood van een dalai lama jaren later doorgegeven aan zijn reïncarnatie. Een aantal parlementariërs wil eigenlijk geen einde maken aan die gewoonte.

De traditie staat echter onder druk omdat Tibet is opgenomen door China. Dat land wil zelf een nieuwe dalai lama aanwijzen, waardoor Peking ook kan bepalen wie de politieke macht over de Tibetanen krijgt. Door de politieke verantwoordelijkheid bij de premier te leggen, kan het volk zich tijdens verkiezingen uitspreken over de machtsvraag.

De dalai lama heeft toegezegd tot zijn dood actief blijven als spiritueel leider. De charismatische monnik reist de wereld rond om de Tibetaanse zaak te bepleiten en geld in te zamelen voor zijn regering.

Bron: www.telegraaf.nl