Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

'We willen te veel om gelukkig te zijn'

  • 30-12-2010
Zenmeester Rients Ritskes legt het accent graag op de praktische kant van zen.

Zenmeester Rients Ritskes legt het accent graag op de praktische kant van zen.© FOTO KOEN VERHEIJDEN

Sinds een jaar of vijftien verovert zen huisvrouwen, topmanagers, studenten, artiesten en profsporters. Het taboe op persoonlijke groei is geslecht, zegt Nederlands bekendste zenmeester Rients Ritskes.

Vijftien jaar geleden liet Rients Ritskes (53) zich al onder een MRI-scan leggen om wetenschappelijk te laten onderzoeken wat het effect van meditatie is op de hersenen. „Veel zenleraren uit Nederland komen voort uit de wereld van de talen of theologie. Voor mij is het onderzoek naar zen door neurowetenschappers een belangrijk thema.”

De poëzie en mystieke facetten van zen zijn hem dierbaar, zegt Ritskes. „Maar ik leg het accent graag op de praktische kant. Waar mogelijk, wil ik zen voorzien van een solide wetenschappelijk fundament.” Wetenschap is de religie van deze tijd, meent hij. Samen met zijn echtgenote, hoogleraar Merel Ritskes-Hoitinga, kwam hij bijvoorbeeld op het idee de effecten van zenmeditatie in verband te brengen met de productie van endorfinen in de hersenen. „Als dingen wetenschappelijk bewezen zijn, spreekt het mensen aan die anders misschien niet luisteren. De nuchtere types, zal ik maar zeggen.”

Lees verder op trouw.nl