Featured item: Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie. Lees meer »

'Jezus en Boeddha gaan hand in hand'

  • 17-11-2010
   
Een Tibetaanse monnik maakt een zandmandala.foto Else Loof/het fotoburo

Een Tibetaanse monnik maakt een zandmandala. Foto Else Loof/het fotoburo >>>

OOSTERHOUT - Vier Tibetaanse monniken, verbonden aan het Tibet House Holland gaven zondag in de Mariakerk in Oosterhout een kijkje in de keuken van hun kunst en cultuur.

Dat gebeurde in het kader van de maand van Tibet. De Mariakerk was omgetoverd tot tentoonstellinghal. Overal hangen er kleurrijke schilderijen. Tashi Norbu legt bij een van de schilderijen de connectie tussen Boeddha en de moderne wereld uit. Boeddha is afgebeeld met een laptop. "Vroeger moesten mensen boodschappen te paard gaan brengen. Vandaag de dag heb je e-mailverkeer. Ook binnen het boeddhisme worden moderne technieken gebruikt."

Het hoogtepunt in de Mariakerk is het zandmandalaritueel. Met gekleurde zandkorrels geven de monniken een symbolische weergave van een zuivere wereld waarin iedereen gelukkig is en geen lijden ondergaat. Het is de omgeving die een Boeddha, in het boeddhisme een volledig verlicht wezen, ervaart.

Man in het woord mandala betekent ziel en dala betekent het omhulsel ervan. De mens heeft een ziel en het lichaam is de omhulsel ervan. Het tekenen van een mandala is een meditatieproces. Je begint bij de kern, de ziel, en dan wordt het verder uitgebouwd.

De mandala die de monniken gisteren hebben gemaakt is bedoeld voor Oosterhouters. Hij heeft de vorm van een lotus. De kleuren symboliseren de vier elementen van de aarde: water, lucht, vuur en aarde.

Bezoekers kijken gefascineerd toe. Een van hen, een oudere heer, ziet dit voor het eerst. "Het is echt precisiewerk. Je moet er wel geduld voor hebben." Zijn vrouw merkt op dat ze het niet zou kunnen doen, want 'het kost te veel tijd'.

Maar wat heeft de katholieke kerk met deze leer? "Het christendom en het boeddhisme liggen dicht bij elkaar als we het over compassie hebben. Wat dat betreft kunnen Jezus en Boeddha elkaar de hand schudden", zegt pastoor Henny van Hattum.

Over twee weken, op 28 november, wordt de mandala kapot gemaakt en aan de natuur teruggegeven. Het zand zal worden uitgestrooid over het water.

Bron: www.bndestem.nl