Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

Kies zelf wat je droomt

  • 02-09-2010

Zoenen met George Clooney of Scarlett Johansson, de loterij winnen of de wereld als Superman rondfladderen: het kan enkel in je dromen. Of toch niet? Volgens het fenomeen van 'lucide dromen' kun je zelf dromen opwekken en bijsturen.

Het lijkt enkel een Hollywoodverhaal uit de nieuwste bioscoophit 'Inception' waar Leonardo Di Caprio ware dromen weet te manipuleren. Maar volgens droomdeskundigen kan iedereen bepalen waarover te dromen, al kan dat enkel in je eigen hoofd.

Heb je een 'lucide' droom, bepaal je zelf waarover je droomt, gaande van stoppen met roken tot het schrijven van een roman of een stomende affaire met Brad Pitt. Duizenden jaren geleden achtten Tibetaanse monniken het mogelijk om tijdens hun slaap over de Himalaya te vliegen of hun ziel met één of ander dier te laten versmelten.

Niet enkel Di Caprio weet dromen op te wekken in de  film 
Inception.

Niet enkel Di Caprio weet dromen op te wekken in de film Inception. >>>

Probleemoplossend

Maar hoe lukt het bij de gewone sterveling? "Dromen doen we in principe enkel tijdens de REM-fase of Rapid Eye Movement", stelt de Amerikaanse droomexpert Mike Lowis, "en dat duurt gemiddeld slechts twee uren. Bij lucide dromen kan je langere tijd dromen".

Waarom dromen wij? Volgens Lowis zijn dromen een slim mechanisme om onopgeloste problemen tijdens de slaap te vatten. Een andere mogelijke verklaring waarom we dromen, is dat op die manier het brein op die manier met gevaarlijk situaties weet om te gaan. "Een evolutionaire strategie, zeg maar, dat verklaart waarom zoveel dromen over bedreigingen en gevaarlijke situaties gaan", aldus de dromenkenner.

Technieken

Hoe kan je dromen manipuleren? Volgens psychologe Debbie Winterbourne kan iedereen lucide dromen opwekken. Reeds in haar kindertijd lukt het haar en intussen geeft ze cursussen om de techniek aan te leren. "De sleutel is beseffen dat je aan het dromen bent terwijl je aan het slapen bent. Eén manier om dat te doen is een notebook naast je bed te houden. Meteen na het ontwaken, schrijf je alles neer. Na een tijdje herken je droomthema's. Door daar bewust van te worden, herken je ze in een volgende droom en weet je zo waarover je droomt. Eens je weet waarover je droomt, bepaal je zelf de onderwerpen".

Trainen

15 procent behoeft geen training en kan makkelijk lucide dromen opwekken. Voor de anderen breekt een periode van intensieve training aan. Eenmaal gelukt, kan je het onderbewuste sturen, help je nachtmerries de laan uit en los je zelfs problemen op. Er in geloven dat het echt zal gebeuren, is een eerste vereiste.

Wetenschap

De wetenschap buigt zich al langer over het fenomeen en bestempelen de lucide toestand als 'wetenschappelijk aanvaard'. Intussen zien ook sportpsychologen heil in het dromenbewustzijn. Dromen zouden een perfecte trainingsmethode zijn om een mentale en fysieke boost aan atleten te geven.

Bron: www.hln.be