Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

China wil hervorming Tibetaanse kloosters

  • 18-08-2010
China wil hervorming Tibetaanse kloosters

Een complete verandering in het bestuur en beheer van Tibetaanse kloosters, dat beoogt een belangrijke topman van de Chinese Communistische Partij. Een speciaal comité van "politiek betrouwbare" nonnen en monniken moet het beleid van de kloosters gaan bepalen.

De Chinese overheid spreekt van een "democratisch management". De leden van het speciale comité worden democratisch gekozen, maar moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Zij moeten "wel onderwezen", "alom gerespecteerd" en dus ook "politiek betrouwbaar" zijn.

Door deze veranderingen zullen de rechten van kloosters verbeteren en zullen de religieuze activiteiten van de instellingen beter uitgevoerd kunnen worden, aldus de Chinese regering. Maar critici zijn bang dat door de hervorming pro-China monniken de touwtjes in handen krijgen en dat aanhangers van de Dalai Lama zullen worden gepasseerd.

Sinds 1950 is het boeddhistische Tibet een provincie van China. Al jaren protesteert de Tibetaanse bevolking hier tegen, onder andere tijdens de bloedige demonstraties in 2008. De geestelijk leider van Tibet, de Dalai Lama, leeft in ballingschap in India.

Bron: IKON