Login

Featured item: Boeddhisten houden van liefde

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten. Lees meer »

China wil hervorming Tibetaanse kloosters

  • 18-08-2010
China wil hervorming Tibetaanse kloosters

Een complete verandering in het bestuur en beheer van Tibetaanse kloosters, dat beoogt een belangrijke topman van de Chinese Communistische Partij. Een speciaal comité van "politiek betrouwbare" nonnen en monniken moet het beleid van de kloosters gaan bepalen.

De Chinese overheid spreekt van een "democratisch management". De leden van het speciale comité worden democratisch gekozen, maar moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Zij moeten "wel onderwezen", "alom gerespecteerd" en dus ook "politiek betrouwbaar" zijn.

Door deze veranderingen zullen de rechten van kloosters verbeteren en zullen de religieuze activiteiten van de instellingen beter uitgevoerd kunnen worden, aldus de Chinese regering. Maar critici zijn bang dat door de hervorming pro-China monniken de touwtjes in handen krijgen en dat aanhangers van de Dalai Lama zullen worden gepasseerd.

Sinds 1950 is het boeddhistische Tibet een provincie van China. Al jaren protesteert de Tibetaanse bevolking hier tegen, onder andere tijdens de bloedige demonstraties in 2008. De geestelijk leider van Tibet, de Dalai Lama, leeft in ballingschap in India.

Bron: IKON