Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

Regime Birma zet minderheden onder druk

  • 19-02-2010
Jakarta, 17 febr. Etnische minderheden in Birma zijn kwetsbaar voor onderdrukking in de aanloop naar de verkiezingen later dit jaar. Dat concludeert Amnesty International op basis van interviews met gevluchte activisten of hun familie.

De mensenrechtenorganisatie tekende honderden gevallen op van intimidatie, arrestaties, marteling, verkrachting en moord.

Amnesty stelt dat de rol van minderheidsgroepen in de oppositie tegen het militair regime groter is dan wordt aangenomen. Zo begon de zogeheten Saffraanrevolutie van 2007, waarbij duizenden monniken en andere Birmezen de straat opgingen, met driehonderd monniken in de staat Rakhine.


Ruim 60 procent van de 48 miljoen inwoners zijn etnische Birmezen. Daarnaast wonen er 135 door de regering erkende minderheidsgroepen, zoals de Rakhine, Chin en Kachin. Veel daarvan vechten al sinds de onafhankelijkheid in 1947 tegen het Birmese leger. Rond 2000 sloot de regering met de meeste van deze gewapende groepen wapenstilstanden, die nu onder druk komen te staan.

Sommige minderheden werden het afgelopen jaar slachtoffer van een actie van het regime om gewapende etnische groepen te dwingen zich als ‘grensbewaking’ onder het gezag van het leger te scharen. Negen groepen gingen daarmee akkoord, zes weigerden. Door de gevechten die uitbraken, moesten 5.000 Karen, 10.000 Shan en 30.000 Kokang hun huis ontvluchten.

De aandacht van het Westen gaat doorgaans uit naar de door etnische Birmezen gedomineerde Nationale Liga voor Democratie en haar leider Aung San Suu Kyi, die 15 van de afgelopen 21 jaar in gevangenschap doorbracht. De tweede man van de Liga, de 82-jarige Tin Oo die zeven jaar vastzat, werd dit weekeinde vrijgelaten. Dat gebeurde kort voor de aankomst van een mensenrechtenafgezant van de Verenigde Naties.

Bron: nrc.nl

Lees meer over Birma: hier en hier...