Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

Boeddhisten worden uit flat gepest

  • 07-01-2010

Ook het incasseringsvermogen van een Tibetaanse monnik heeft zo zijn grenzen. En dus trekken de Zwolse boeddhisten Jan Vels en Joke Morsen nu, na jaren, eindelijk maar eens aan de bel. Wat is er aan de hand? Vels (46) en Morsen (50) wonen al een jaar of zes in de Glenn Millerflat aan de Palestrinalaan in Zwolle.

Aanvankelijk beviel dat redelijk. Afgelopen periode echter, is het leven de Tibetaanse monnik en non naar eigen zeggen onmogelijk gemaakt door aanhoudende pesterijen van één of meerdere lastpakken in de flat. Ze vermoeden dat de ellende begonnen is omdat zij enkele mensen aansprak op het niet naleven van de gedragsregels in de flat: niet roken in de lift, geen vreemden binnen laten, niet binnen blowen, dat soort zaken.

De twee zijn overtuigd boeddhist, hebben hun woning sinds april vorig jaar zelfs omgeturnd tot een heus klooster. Op maan-, woens- en vrijdag is iedereen tussen twee en zes (en zaterdag van twee tot vier) welkom om te leren over en bekwamen in het boeddhisme. De woonkamer van de galerijflat is daartoe volledig omgeturnd tot gebedsruimte. Beiden gaan dan ook in de traditionele Tibetaanse mantel gekleed en hebben gemillimeterd haar. Vels, die ook door het leven gaat als Ngawang Dhondrup: "Op straat hebben we weinig last, veel mensen kennen ons wel. Maar thuis is het vreselijk. Geschreeuw, getik op de ramen, afval voor de deur, het gaat maar door."

Dieptepunt: Vels die op een nacht wakker werd, geen adem kreeg en met een hondje het balkon op moest vluchten op zoek naar frisse lucht. "Er was op een of andere manier een stofje naar binnen gespoten." Morsen en Vels zeggen zeker te weten dat de pesterijen gericht zijn tegen hun religie. "We hebben verschillende keren aangifte gedaan, er ligt een dik pakket op het politiebureau." Maar verhuizen gaat niet zomaar: ze leven van een uitkering en willen geld sparen voor hun droom:een echt klooster in Zwolle, met voldoende plek om gasten te huisvesten.

"We hopen dat de woningbouw een andere woning aanbiedt. Wij vinden als boeddhisten: leven en laten leven. Maar echt, dit kan geen jaar meer duren Inwendig huilen we."

Woningcorporatie deltaWonen kan vanwege de regels voor woonruimteverdeling niet zomaar een andere woning aanbieden. "Maar het gebiedsbeheerteam van gemeente en hulpverleners onderzoekt de zaak heel serieus."

Bron: www.destentor.nl