Featured item: Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist

/root/hook/featured-item/block[@lang=$lang]/name

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques. Lees meer »

Amerikaanse bisschoppen waarschuwen voor reiki

  • 01-04-2009

Amerikaanse bisschoppen waarschuwen voor reiki

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse bisschoppen hebben katholieke instellingen opgeroepen geen gebruik te maken van reiki. Dat is een alternatieve geneeswijze die in Japan is ontwikkeld en waarbij het lichaam van de patiënt met een veronderstelde vorm van levensenergie wordt behandeld.

Volgens de bisschoppen is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat reiki helpt. ,,Er zijn geen fatsoenlijke wetenschappelijke studies over de doeltreffendheid van reiki. Evenmin is er een geloofwaardige verklaring waarom de geneeswijze doeltreffend zou kunnen zijn'', schrijven de bisschoppen.

De Japanner Mikao Usui ontwikkelde reiki, waarvan de naam is ontleend aan de Japanse karakters voor geest en energie, oorspronkelijk als weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling. Rond 1922 gaf hij zijn opvattingen een concrete vorm, na een lange zoektocht en een periode van vasten en meditatie op een berg.

Nederland kent enkele tientallen erkende behandelaars die de reikimethode toepassen. Zij hebben zich sinds 2003 verenigd in de Reiki Stichting Nederland. Voorzitter Arie Luijerink van de stichting zegt goed met Nederlandse priesters en predikanten samen te werken. Zo heeft hij eens een cursus gegeven in een pastorie in het zuiden van Limburg. Alleen bij orthodoxe gereformeerden heeft hij wel eens weerstand tegen reiki bespeurd.

Op de lijst van de stichting staan uitsluitend behandelaars die een opleiding hebben gevolgd en hun werk één keer laten controleren. Zij laten iedereen die zich door hen laat behandelen, een verslag van de ervaringen met de methode schrijven.


© ANP