Doneer

Het effect van boeddhistisch debatteren

Menno spreekt neurowetenschapper Marieke van Vugt. Zij doet onderzoek bij boeddhistische monniken in India naar de effecten van een speciale boeddhistische debatteertechniek op de hersenen.

Marieke van Vugt (36) is neuro- en contemplatief wetenschapper en geeft les aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zij doet onder andere onderzoek naar de effecten van meditatie op cognitie en werkt aan computermodellen die de processen die betrokken zijn bij meditatie inzichtelijk maken.

Vanaf 2016 reist ze met regelmaat naar India om daar aan boeddhistische monniken les te geven over neurowetenschap in het kader van het Science for Monks-project. Bij de monniken doet ze onderzoek naar de effecten van een speciale boeddhistische debatteertechniek op de hersenen. De techniek heeft een strakke vorm: de een staat, de ander zit, de staande monnik klapt in zijn handen, buigt voorover en roept een stelling. En het kan er heftig aan toegaan. Naast haar werk als wetenschapper doet Marieke van Vugt enthousiast aan ballet.

Een reportage van Menno Bijleveld.