Login

 

De dalai lama als duivels vriendje

  • Geplaatst op: 24-03-2017
  • Waardering: 3 Sterren

Wat gebeurt er als je een Britse satiricus kruist met de beroemdste spiritueel leider ter wereld? Nee, het is niet het begin van een flauwe mop. In onderstaand interview is dit namelijk precies wat er gebeurt. Het leverde misschien wel het meest hilarische interview op van dit jaar tot zover.

John Oliver (1977) is presentator van de populaire politieke talkshow Last Week Tonight. Hierin neemt hij op satirische wijze het nieuws, de politiek en andere hete hangijzers op de hak. Ongehinderd door schroom, schaamte of adverteerdersbelangen. Een beetje zoals Arjen Lubach dat doet in Lubach op Zondag.

John Oliver was wel benieuwd naar hoe dat ‘dalai lama reïncarnatie ding’ nu precies in elkaar zit. En of de Dalai Lama zich geen zorgen maakt over het feit dat China haar eigen Panchen Lama heeft aangewezen. Dit is de persoon die verantwoordelijk is voor het vinden van de nieuwe Dalai Lama, wanneer de huidige overlijdt. In de uitzending van zondag 5 maart 2017 reisde de Britse komediant daarom af naar Dharamsala in India, om het His Holiness gewoon zelf te vragen.

Het resulteerde in een hilarische en ietwat aandoenlijke confrontatie tussen iemand met een westers en links seculier perspectief en het boeddhistische gedachtegoed.

Duiveltje met hoorns
Zo kwam Oliver binnen met de vraag: “De Chinese overheid koestert echt een diepe haat jegens u, of niet? Ze beschrijven u als “Een wolf in monnikspij en hebben uw afbeelding verboden. Maar u komt op mij niet echt over als een kwaadaardige wolf”. Hierop reageerde de dalai lama met een schaterlach en zei: “Ze noemen mij een duivel ja. Dus ik reageerde gelijk met: ja, inderdaad, een duivel met hoorntjes.” 

Om iets serieuzer te vervolgen met: “Dat is hun goed recht, om mij zo te zien, ik heb daar geen negatieve gevoelens over. Ik incasseer andermans woede, verdachtmakingen en wantrouwen en geef hen geduld, verdraagzaamheid en compassie terug. Dat is mijn beoefening.” Waarop Oliver reageert met: “Maar de Chinese overheid lijkt er bedreven in te zijn om uw positiviteit op hun beurt om te zetten in negativiteit.”

Reïncarnatie
“Kan het zijn dat u de laatste dalai lama bent”, vroeg Oliver vervolgens. “Dat is heel goed mogelijk”, antwoordde de Dalai Lama. Om met een grijns daaraan toe te voegen: “Maar zo erg zou dat niet zijn.” “Omdat u zo’n goeie bent?” Vraagt Oliver. “Ja, ik ben inderdaad wel erg slim”, antwoordde de Dalai Lama. Waarop Oliver reageert met: “Aha, toch een klein beetje arrogantie.”

“Maar bent u niet bezorgd dat China haar eigen dalai lama zal aanwijzen, wanneer u er niet meer bent? Hierop gaf His Holiness niet echt een duidelijk antwoord. Wel zei hij: “Onze hersenen zijn in staat tot het uitoefenen van gezond verstand. De Chinese radicalen missen dat stukje in hun brein.”

Zelfverbranding
Op een iets serieuzere toon vroeg Oliver onomwonden waarom de dalai lama ervoor kiest om de meer dan 140 zelfverbrandingen van Tibetanen niet publiekelijk te veroordelen en Tibetanen op te roepen om hiermee te stopen. Ook hierop had de Dalai Lama weer een voor een westers oor onverwachte reactie: “Ik wil de achtergebleven familieleden niet met meer verdriet opzadelen door de acties van hun dierbare te veroordelen. Tegelijkertijd kan ik ze ook niet steunen, want het gaat om zelfdoding en dat is niet juist, vanuit een boeddhistisch perspectief. Daarom kies ik ervoor om er geen oordeel over uit te spreken.”  

Al met al viel er vooral veel te lachen in het interview. Uit het niets kwam de dalai lama met een anekdote over hoe hij de meerderheid van het Mongoolse volk wist te overtuigen om de wodka in te ruilen voor het drinken van paardenmelk. Oliver reageerde met stomme verbazing: “Dat is een hele grote uitspraak! U heeft Mongolië genezen van alcoholisme? Met paardenmelk?”

Aan het einde van het interview deed de dalai lama nog even een opmerkelijk suggestie: “Als mensen mij nu toch als een duivel zien, dan wil ik wel graag een mede-duivel om me gezelschap te houden. Laten we jou ook een duivel noemen.”

Olivers geshockeerde reactie: “Dat kunt u niet maken! U kunt niet zomaar een duivel in mij laten reïncarneren!”

“Jawel, hoor”, schaterlachte de dalai lama. En hoewel Oliver bleef volhouden dat het interview niet zo had moeten lopen, deed zijn brede grijns toch echt iets anders vermoeden.

Tekst: Kitty Arends 

Plaats op je eigen websiteHoud boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Laatste video's

Jan Geurtz over Sogyal Rinpoche
08-02
Jan Geurtz over Sogyal Rinpoche
In juli 2017 kwam Rigpa leraar Sogyal Rinpoche in opspraak door beschuldigingen van seksueel misbruik en mishandeling. Menno Bijleveld interviewt een aantal voormalige studenten over hun ervaringen met Sogyal.
Boeddhisme en christendom
24-11
Boeddhisme en christendom
Annewieke Vroom is universitair docent bij de faculteit Comparatieve Godsdienstwetenschap van de VU. Ze heeft een christelijke achtergrond, maar beoefent ook het zenboeddhisme. Hoe werkt zoiets in de praktijk?
BFFE 2017
06-10
BFFE 2017
Ook dit jaar vond het Buddhist Film Festival Europe weer plaats in Amsterdam. Bodhitv ging langs en praatte met bezoekers en de grote motor achter het festival, Babeth VanLoo.
Een goede boeddhistisch leraar?
01-09
Een goede boeddhistisch leraar?
Wat kenmerkt nou een goede boeddhistische leraar? Misha Beliën vroeg het onze lezers en hij ging langs bij André van der Braak, hoogleraar boeddhistische filosofie aan de VU.
Bodhitv nieuwjaarswens 2018
28-12
Bodhitv nieuwjaarswens 2018
Wat wens jij de wereld, je naasten en jezelf toe in 2018? Met jullie antwoorden op deze vraag maakte Misha Beliën een collectieve nieuwjaarswens voor 2018.
Vergankelijkheid
24-10
Vergankelijkheid
“Ik hou wel van vergankelijkheid, maar niet altijd”, verklaart Irène Kaigetsu Bakker lachend. Hoe kijkt zij aan tegen vergankelijkheid? En welke tendens ziet zij in de samenleving, in het omgaan daarmee?
Compassievol verzet
28-09
Compassievol verzet
Hoe kun je als boeddhist op een goede manier weerstand bieden? Misha Beliën ging voor Buddha Bites langs bij Barbara Hagebeek, oprichter van Against the Stream Nijmegen.
Liefdesroep - Hannah Cuppen
18-08
Liefdesroep - Hannah Cuppen
In haar nieuwe boek 'Liefdesroep' pleit Hannah Cuppen ervoor om te kiezen voor de roep van je hart. Zo vind je niet alleen belangrijke levenslessen maar ook je diepste vervulling.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 25