Doneer
ARNA MACKIC_header 1620

TV: Een Andere Kijk – Arna Mackic, architect

Sarah Marijnissen is in De Boeddhistische Blik te gast bij de veelbelovende architect Arna Mackíc (29) in haar Studio LA in de oude Bijlmerbajes.

Wat betekent het voor mensen te leven in een kapotgeschoten stad, waar ook ter wereld: Aleppo, Sarajevo, Rotterdam, Mostar? Wat is de maatschappelijke functie van een publieke ruimte? En hoe herbouw je een stad op zo’n manier dat zowel de pijn en verdriet uit het verleden naast het opbouwen van een nieuwe plek met nieuwe herinneringen en verhalen naast elkaar kunnen bestaan?

Bekijk het programma op NPO.nl >>

Arna Ma?ki? in Een Andere Kijk

Sarah Marijnissen is te gast bij de veelbelovende architect Arna Mackíc (29) in haar Studio LA in de oude Bijlmerbajes. Arna’s werk getuigt van een groot engagement. Op 6-jarige leeftijd vlucht zij met haar familie vanuit Bosnië naar Nederland. Vanuit haar persoonlijke ervaringen als nieuwkomer begint ze zich te interesseren voor de impact van bouwkunst op individuen en op samen leven.

Ze bestudeert veel kapotgeschoten steden, zoals Beiroet, Sarajevo, Aleppo, Rotterdam. Hoe is het voor mensen om tussen de puinhopen van oorlog te leven? Hoe werkt een vernielde stad door op de psyche van bewoners? Zij ontdekt dat het vernietigen van herkenbare, publieke ruimtes een oorlogsstrategie is om de psyche van mensen te verzwakken en ontwikkelt een eigen visie over de relevantie van het creëren van gemeenschappelijke plekken en ruimtes voor mensen, die niemand buitensluit.

Nog amper 30 jaar, neemt ze deel aan internationale symposia waar nieuwe ideeën geformuleerd worden over hoe oorlogsgebieden het beste wederopgebouwd kunnen worden. Zij kent het lot van vluchteling immers uit eigen ervaring. Hoe kan architectuur op zo’n manier bijdragen aan de wederopbouw dat iedereen er zich weer thuis kan gaan voelen? En hoe verbind je verschillende bevolkingsgroepen in de publieke ruimte opnieuw aan elkaar?

Aan de Gerrit Rietveld Academie is ze inmiddels hoofd van de afdeling architectuur. In 2017 neemt Arna Mackic de Jonge Maaskantprijs in ontvangst. Een prijs voor haar zoektocht naar ‘inclusieve architectuur’ en naar nieuwe vormen van publiek domein. Ze wordt geprezen om haar verbindende stem, die de wonden van het verleden heelt, zonder de littekens weg te poetsen.

Een Andere Kijk wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV.

Presentatie: Sarah Marijnissen
Regie: George Schouten

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen en of opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl

Een Andere Kijk op hedendaagse kunstMeer over Een Andere Kijk op hedendaagse kunst

Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van “Een Andere Kijk” de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst in deze tijd.