Login

Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap

$article/block[@lang=$lang]/name

Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.

Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap

René van der Stok
René van der Stok

Ook in het bedrijfsleven is een bewustzijnsverandering aan de gang. Steeds meer mensen beginnen te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Er wordt gezocht naar oorzaken: volgens velen is de crisis op de werkvloer vooral een bewustzijnscrisis. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.

Zondag 1 oktober gaat op het Buddhist Film Festival Europe in het EYE in Amsterdam de documentaire From Business to Being in première. In de film worden drie zakenleiders gevolgd die op zoek zijn naar manieren om uit de rat race te komen. Ook komen deskundigen aan het woord met een vernieuwende kijk op leiderschap en het bedrijfsleven: van een uitgebluste bankier bij Lehman Brothers tot een basisinkomen-activist en een neurowetenschapper.

De belangrijkste thema’s zijn: wat is tegenwoordig goed leiderschap? Hoe kan mindfulness bijdragen aan positieve verandering? Wat zijn de belangrijkste spirituele en organisatorische uitdagingen in het bedrijfsleven?

Aansluitend op de filmpremière zal een discussiepanel plaatsvinden waarbij onder andere de regisseur van de film aanwezig is. Ook present: Dorothy Hillenius, Chief Digital bij ING in Duitsland, Prof. Dr. Hans Thijssen van de Radboud Universiteit die de filosofie van geluk bestudeert, en Sander Tideman, director van Mind & Life Europe. Er zijn nog kaarten!

Frisse kijk op business
Op de website van From Business to Being worden een voor een de hoofdrolspelers geïntroduceerd, in video. Een fijn voorproefje van de frisse kijk op business die de filmmakers uiteenzetten.

De burnoutbankier – we stellen te hoge eisen
Rudolf Wötzel werkte bij Lehman Brothers, kreeg een burnout, en ging de bergen in op zoek naar zichzelf. In de vijf maanden die hij erover deed om van Salzburg naar Nice te hiken kreeg hij het levensveranderende inzicht dat zijn lichaam en geest prima in staat zijn om zichzelf te genezen. In From Business to Being wordt Wötzel gevolgd door de filmmakers: “Een groot deel van de druk die we voelen komt van de waanzinnig hoge eisen die mensen aan zichzelf stellen. Niet vanwege onzekerheid of angst om te falen, maar vanwege de sociaal geconditioneerde wens om te excelleren, om de top te bereiken. Sommige bedrijven cultiveren dit door de werknemers te voeden met een mix van angst en blijdschap, vooral bij de jongere werknemers. Een stick-and-carrot-policy. Mensen verleren het om “nee te zeggen”De Prof. Dr. In de Quantumfysica – we vormen onszelf naar schoonheid
Wat is een documentaire over mindfulness en leiderschap zonder een gelauwerd wetenschapper? Arthur Zajonc is Emeritus hoogleraar Quantumfysica en directeur van het Mind & Life Institute, met 40 jaar meditatie-beoefening. Iemand, dus, die in één minuut Rilke én Goethe quote en op zo’n manier dat het ook echt wezenlijk is. “Wanneer we onszelf en onze kinderen leren om hun aandacht te geven aan datgene wat de moeite waard is, vormen we onszelf naar die dingen, dingen als schoonheid, waarheid en goedheid. En dan worden we die dingen.”De leiderschapscoach – yoga is geen wellness
Torsten Müller is manager bij een medicijnenbedrijf. Binnen het bedrijf is hij leiderschapscoach. Hij vond in meditatie een goede manier om inzicht in de wereld, in mensen en in zichzelf te krijgen. “Veel mensen doen meditatie of yoga om tegenwicht te bieden aan hun baan. Maar als je het goed doet dan werkt het volgens mij niet als tegenwicht. Het is geen wellness. De confrontatie met jezelf aangaan is alles behalve wellness.”De beroemde goeroe – leiderschap is het potentieel zien in andere mensen
Kabat-Zinn richtte de stichting voor Mindfulness Based Sress Reduction op, en kan gezien worden als een van de belangrijkste pioniers op het gebied van Mindfulness en meditatie in het Westen. “Mindfulness draait deels om reflecteren op de diepere betekenis van dingen. En dus kun je je afvragen: wat betekent het om een leider te zijn? Deels gaat het om de schoonheid en het potentieel zien in andere mensen, en hen de ruimte te geven om te doen waar ze het beste in zijn.”De Activist – egoïsme is contraproductief
“Dé taak van onze tijd is de kracht van ons bewustzijn vergroten, en liefde te ontwikkelen.” Götz W. Werner is oprichter van de Duitse drogisterijketen DM, een van de grootste in Duitsland. Belangrijk detail van de keten is dat er met platte hierarchiestructuren wordt gewerkt. Werner zet zich ook in voor het basisinkomen. “Vroeger werkten we alleen voor onszelf. Tegenwoordig werkt de hele wereld voor ons, en wanneer we naar ons eigen werk kijken zien we dat wij ook voor de hele wereld werken. Wanneer ik niet meer alleen maar voor mezelf werk, wordt egoïsme contraproductief.”De Neurowetenschapper – Caring Economics
Tania Singer staat aan het hoofd van de afdeling sociale neurowetenschappen van het Max Planck-instituut. Ze houdt zich bezig met het ontwikkelen van een nieuw economisch model waarbij de zorg om anderen centraal staat. “Kunnen we de bevindingen uit de psychologie en de neurowetenschap gebruiken om het verouderde model van de Homo Economicus te vernieuwen, zodat het doel van het systeem de zorg om de wereld wordt en niet langer zelfoptimalisering? Van eigenbelang naar compassie – het besef dat het om een ander gaat.”De Management Consultant – Leiderschap vanuit kalmte
Met meditatie worden we wakker in ons eigen bewustzijn. Volgens mij is dat de sleutel tot goed leiderschap. Rudi Ballreich gebruikt meditatie in zijn werk als managementconsultant en coach van bedrijfsleiders. “Goed leiderschap betekent dat je kalm bent en rustig in je schoenen staat, dat je kunt stoppen om te reflecteren, nieuwe ideeën kunt ontwikkelen omdat je open kan blijven zonder dat oude stimulus-responspatronen je acties bepalen.”From Business to BeingFrom Business to Being gaat op 1 oktober tijdens het BFFE in première. Het programma loopt van 13:00 – 16:00.

Meer info en tickets >>


Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

bffeselectie_header.png

Films die je niet mag missen tijdens het BFFE


Ook dit jaar vindt weer het Buddhist Filmfestival Europe plaats in filmmuseum Eye in Amsterdam. Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.

Nog interessanter

Laatste artikelen

De blauwe ogen van de Boeddha
19-10
De blauwe ogen van de Boeddha
Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
29-09
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.
De koan van de mayonaise
21-09
De koan van de mayonaise
Tom is al 28 jaar boeddhist, maar heeft weinig met de boeddhistische metafysica. Reïncarnatie? Karmische verdiensten? Hij kan het niet rijmen met de feitelijkheid van alledag. Jammer, want hij zou zo graag een duurzaam kader hebben voor zijn zenpraktijk. Gelukkig is daar Sartre en zijn idee van 'kwade trouw'.
Dossier Birma (Myanmar)
15-09
Dossier Birma (Myanmar)
Birma is al jaren een toneel van strijd tussen verschillende groeperingen, waaronder ook een grote groep boeddhistische monniken. In dit dossier vind je alle artikelen en documentaires over dit land op een rij.
Waarom de Boeddha gelijk heeft
12-10
Waarom de Boeddha gelijk heeft
Waarom is geluk zo vluchtig? En waarom zijn we nou nooit eens helemaal honderd procent en duurzaam tevreden? Of is dat helemaal niet zo’n mysterie en zijn we nu eenmaal zo gemaakt?
TV: Vrede vinden in Srebrenica
27-09
TV: Vrede vinden in Srebrenica
Een groep van Zen Peacemakers reist af naar Srebrenica om de gruwelijkheden en het verdriet van de oorlog in Bosnië onder ogen te komen. Zijn deze gebeurtenissen in het vervolg te voorkomen? Nu online te zien.
TV: In de schoot van de zee
15-09
TV: In de schoot van de zee
Op het strand van Scheveningen worden een jaar rond enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee. Zondag 1 oktober om 15.20 uur op NPO 2 in De Boeddhistische Blik.
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
04-09
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
Sinds de verkiezing van de partij van Aung San Suu Kyi is het democratische Birma op zoek naar de eigen identiteit. Boeddhistische monniken hebben geen stemrecht maar wel grote maatschappelijke invloed. Zij vragen zich af hoe Birma er in de toekomst uit gaat zien. Zondag 17 sept op NPO2.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 111