Login

Dossier Birma (Myanmar)

$article/block[@lang=$lang]/name

Dossier Birma (Myanmar)
Birma is al jaren een toneel van strijd tussen verschillende groeperingen, waaronder ook een grote groep boeddhistische monniken. In dit dossier vind je alle artikelen en documentaires over dit land op een rij.

Dossier Birma (Myanmar)

Kitty Arends
Kitty   Arends
  • Geschreven op: 15-09-2017
  • Waardering: 1 Sterren

Sinds eind augustus staan de kranten weer bol van nieuws over oplaaiend geweld in Birma (Myanmar). Sinds Birma zich eind 2011 wist te ontdoen van de militaire dictatuur, kampt het land met een gebrek aan een eigen identiteit en de voortzetting van etnische conflicten, die al spelen sinds 1948, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Britannië.

Aanstaande zondag zendt KRO/NCRV, onder het nieuwe label "De Boeddhistische Blik" de documentaire De macht van monniken in een nieuw Myanmar uit. In deze documentaire volgt filmmaker Joël Curtz drie monnikken die elk hun visie geven op de situatie in het land.

Boeddhistische groeperingen spelen al decennia lang een actieve rol in de interne conflicten van Birma. In de laatste drie jaar zijn er verscheidene films en artikelen verschenen over dit onderwerp. Wij zetten ze hier op een rij.

Monk Politics (mei 2017)
In Myanmar zijn de boeddhistische monniken een politieke factor. Nu een democratische regering het land bestuurt, moeten de monniken kiezen: politiek actief blijven of terug naar het klooster. Bekijk de documentaire

Irrawaddy, Mon Amour (november 2015)
In Myanmar is de homoliefde verboden en heerst een constante dreiging van het militaire regime. Maar liefde is sterker dan repressie. In een dorp aan de rivier de Irrawaddy bevindt zich een unieke gemeenschap waar homo’s wel een thuis vinden. Hier werken boeddhistische monniken en huisvrouwen samen met de LGBT-gemeenschap, om een illegaal homohuwelijk te organiseren. Beijk de documentaire

Volkstelling Birma leidt tot nieuw geweld (april 2014)

Myanmar (voormalig Birma) is bezig aan een volkstelling. Meer dan honderdduizend ambtenaren zijn er zondag op uit getrokken om langs de huizen te gaan. De volkstelling heeft veel kritiek gekregen, omdat die de religieuze en etnische spanningen in het land verder zou opstoken. Hoe zit het met die spanningen in Birma, en met het boeddhistische geweld? Een korte achtergrondschets. Lees meer

Interview: Jong, moslim en inwoner van Myanmar (augustus 2014)
In Demonen van de nieuwe vrijheid volgt regisseur Kay Mastenbroek activisten in Birma: een monnik en een filmmaker. Beiden strijden zij tegen het religieuze geweld in het land. Mastenbroek werd bij het filmen geholpen door een lokale producer, Yakov Aung Naing Soe, een 21-jarige moslim. Hoe ervaart hij het boeddhistisch geweld in zijn land? "Veel vooraanstaande moslims worden bedreigd en zijn bang." Lees meer

Demonen van de nieuwe vrijheid (augustus 2014)
Myanmar is eind 2011 nog maar net bevrijd van de militaire dictatuur, als er een nieuwe vete oplaait tussen de boeddhistische meerderheid en de moslim minderheid. Gewelddadigheden die voortduren en afgelopen juli wederom 2 doden tot gevolg hadden. De 25-jarige activist en filmmaker Htuu Lou Rae en de 56-jarige boeddhistische monnik U Panda Wathra komen in actie. Bekijk de documentaire

De Naakte waarheid van Myanmar (maart 2014)
Samen met Aung San Suu Kyi richtte U Win Tin (12 maart 1930 – 21 april 2014) in 1989 de democratische beweging NLD op. Dat kwam hem te staan op 18 jaar gevangenschap. Later werd hij vooral luis in de pels van de oppositie. In dit portret dat Kay Mastenbroek niet lang voor zijn dood in april 2014 van hem maakte, vertelt de activist, aan de hand van Myanmar's recente en turbulente geschiedenis, zijn levensverhaal. Bekijk de documentaire

De macht van monniken in een nieuw Myanmar wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 

Uitzending: Zondag 17 sept op NPO2. 15:25 op NPO2
Een film van Joël Curtz and Benoît Grimont

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Laatste artikelen

TV: Tussen meten en weten - Gezondheid
07-12
TV: Tussen meten en weten - Gezondheid
In deze aflevering kijkt Jan Bor kritisch naar onze wens om ons lichaam op te delen in segmenten en cijfers. 12 december om 22:55 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Tussen meten en weten - Economie
01-12
TV: Tussen meten en weten - Economie
De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare huishoudelijke economie en de getallen van de financiële markten bevinden zich in geheel andere universa lijkt het. Wat is hier aan de hand? Dinsdag 5 december, 22.55 op NPO 2
TV: Tussen meten en weten - Onderwijs
24-11
TV: Tussen meten en weten - Onderwijs
In aflevering 1 van Tussen meten en weten onderzoekt Jan Bor het onderwijs. En met name één struikelblok dat vernieuwing steeds weer in de weg lijken te staan: toetsen. Wat zeggen toetsresultaten werkelijk over de ontwikkeling van onze kinderen? Nu online te zien.
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
16-11
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
“Waarom moeten mensen altijd kakken op de zwakken?” vraagt Loes zich de laatste tijd vaak af. Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts. Het leven ís niet eerlijk, denkt Loes. En dat weten boeddhisten al lang!
Geen bullshit voor de Boeddha
07-12
Geen bullshit voor de Boeddha
In het boeddhisme is de waarheid belangrijk, maar hoe blijven we waarachtig in het tijdperk van de lulkoek? René prikt door de bullshit heen met boeddhistisch advies.
Het bullet journal: een Bodhitv-tutorial
01-12
Het bullet journal: een Bodhitv-tutorial
Een analoog productiviteitssysteem, dat ook nog eens is geïnspireerd op mindfulness! Klinkt goed? Dat is het ook, vindt Loes. Zo begin je een bullet journal.
TV: 2Doc - Fallen Flowers, Thick Leaves
24-11
TV: 2Doc - Fallen Flowers, Thick Leaves
Chinese vrouwen van verschillende leeftijden vertellen openhartig over hun seks- en liefdeslevens, schaamtegevoelens, taboes en de heersende, ouderwetse, seksuele moraal. Woensdag 6 december om 22.55 uur op NPO2.
TV: Tussen meten en weten
11-11
TV: Tussen meten en weten
Jan Bor, filosoof en zen-beoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe de ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken. In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar deze benadering toe heeft geleid. Zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? En zijn we er wijzer van geworden? En zelfs: gelukkiger?

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 112