Login

Dossier Birma (Myanmar)

$article/block[@lang=$lang]/name

Dossier Birma (Myanmar)
Birma is al jaren een toneel van strijd tussen verschillende groeperingen, waaronder ook een grote groep boeddhistische monniken. In dit dossier vind je alle artikelen en documentaires over dit land op een rij.

Dossier Birma (Myanmar)

Kitty Arends
Kitty   Arends
  • Geschreven op: 15-09-2017
  • Waardering: 1 Sterren

Sinds eind augustus staan de kranten weer bol van nieuws over oplaaiend geweld in Birma (Myanmar). Sinds Birma zich eind 2011 wist te ontdoen van de militaire dictatuur, kampt het land met een gebrek aan een eigen identiteit en de voortzetting van etnische conflicten, die al spelen sinds 1948, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Britannië.

Aanstaande zondag zendt KRO/NCRV, onder het nieuwe label "De Boeddhistische Blik" de documentaire De macht van monniken in een nieuw Myanmar uit. In deze documentaire volgt filmmaker Joël Curtz drie monnikken die elk hun visie geven op de situatie in het land.

Boeddhistische groeperingen spelen al decennia lang een actieve rol in de interne conflicten van Birma. In de laatste drie jaar zijn er verscheidene films en artikelen verschenen over dit onderwerp. Wij zetten ze hier op een rij.

Monk Politics (mei 2017)
In Myanmar zijn de boeddhistische monniken een politieke factor. Nu een democratische regering het land bestuurt, moeten de monniken kiezen: politiek actief blijven of terug naar het klooster. Bekijk de documentaire

Irrawaddy, Mon Amour (november 2015)
In Myanmar is de homoliefde verboden en heerst een constante dreiging van het militaire regime. Maar liefde is sterker dan repressie. In een dorp aan de rivier de Irrawaddy bevindt zich een unieke gemeenschap waar homo’s wel een thuis vinden. Hier werken boeddhistische monniken en huisvrouwen samen met de LGBT-gemeenschap, om een illegaal homohuwelijk te organiseren. Beijk de documentaire

Volkstelling Birma leidt tot nieuw geweld (april 2014)

Myanmar (voormalig Birma) is bezig aan een volkstelling. Meer dan honderdduizend ambtenaren zijn er zondag op uit getrokken om langs de huizen te gaan. De volkstelling heeft veel kritiek gekregen, omdat die de religieuze en etnische spanningen in het land verder zou opstoken. Hoe zit het met die spanningen in Birma, en met het boeddhistische geweld? Een korte achtergrondschets. Lees meer

Interview: Jong, moslim en inwoner van Myanmar (augustus 2014)
In Demonen van de nieuwe vrijheid volgt regisseur Kay Mastenbroek activisten in Birma: een monnik en een filmmaker. Beiden strijden zij tegen het religieuze geweld in het land. Mastenbroek werd bij het filmen geholpen door een lokale producer, Yakov Aung Naing Soe, een 21-jarige moslim. Hoe ervaart hij het boeddhistisch geweld in zijn land? "Veel vooraanstaande moslims worden bedreigd en zijn bang." Lees meer

Demonen van de nieuwe vrijheid (augustus 2014)
Myanmar is eind 2011 nog maar net bevrijd van de militaire dictatuur, als er een nieuwe vete oplaait tussen de boeddhistische meerderheid en de moslim minderheid. Gewelddadigheden die voortduren en afgelopen juli wederom 2 doden tot gevolg hadden. De 25-jarige activist en filmmaker Htuu Lou Rae en de 56-jarige boeddhistische monnik U Panda Wathra komen in actie. Bekijk de documentaire

De Naakte waarheid van Myanmar (maart 2014)
Samen met Aung San Suu Kyi richtte U Win Tin (12 maart 1930 – 21 april 2014) in 1989 de democratische beweging NLD op. Dat kwam hem te staan op 18 jaar gevangenschap. Later werd hij vooral luis in de pels van de oppositie. In dit portret dat Kay Mastenbroek niet lang voor zijn dood in april 2014 van hem maakte, vertelt de activist, aan de hand van Myanmar's recente en turbulente geschiedenis, zijn levensverhaal. Bekijk de documentaire

De macht van monniken in een nieuw Myanmar wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 

Uitzending: Zondag 17 sept op NPO2. 15:25 op NPO2
Een film van Joël Curtz and Benoît Grimont

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Laatste artikelen

TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
16-02
TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
01-02
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
Wat zijn de blijvende effecten van meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden in hun nieuwste boek het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie.
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
25-01
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
Mensen bij elkaar brengen met muziek en zo wereldvrede bereiken. Dat is de onbescheiden doelstelling van Playing For Change, een stichting die muzikanten van over de hele wereld samen nummers laat opnemen. Loes sprak met Clarence Bekker, PFC-participant van het eerste uur.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhisten houden van liefde
14-02
Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten.
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
30-01
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van "Een Andere Kijk" de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst. Vanaf zondag 25 februari op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 114