Login

Films die je niet mag missen tijdens het BFFE

$article/block[@lang=$lang]/name

Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
Ook dit jaar vindt weer het Buddhist Filmfestival Europe plaats in filmmuseum Eye in Amsterdam. Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.

Films die je niet mag missen tijdens het BFFE

Kitty Arends
Kitty   Arends
  • Geschreven op: 06-09-2017
  • Waardering: 1 Sterren
  • Tags:

Van Dharamsala India en het Royal Café in Parijs, tot aan een klooster voor boeddhistische nonnen in Myanmar en het strand van ons eigen Scheveningen. Het boeddhisme heeft wereldwijd wortel geschoten en is anno 2017 niet meer weg te denken uit onze moderne cultuur. 

Dat wil de organisatie van het Buddhist Film Festival Europa ook dit jaar weer laten zien, met een gevarieerde selectie films over en geïnspireerd op het boeddhisme. Het thema van dit jaar is ‘Mens zijn’ of ‘Being Human’. Het programma bestaat dan ook uit films met overtuigende menselijke verhalen, afkomstig uit Japan,Tibet, Myanmar en Bhutan, tot aan Nederland en de Verenigde Staten.

Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.

The last Dalai Lama?
Vrijdag 29 september, om 19:00 in Cinema 1

Filmmaker Mickey Lemle werpt met The last Dalai Lama? een frisse blik op het leven van de inmiddels 82-jarige Dalai Lama. In persoonlijk getinte interviews laat hij de Dalai Lama reflecteren op de confrontatie tussen Tibetanen en China, zijn invloed op de politiek en zijn werk met opvoeders en neurowetenschappers. Hij schuwt hierbij niet om zijn persoonlijke gevoelens over ouderdom, en sterven te tonen en zichzelf de vraag te stellen: zal er een 15e Dalai Lama zijn, of zal hij de laatste zijn?From business to being
Zondag 1 oktober, om 13:00 uur in Cinema 1

Wat krijg je als je drie top managers uit de zakenwereld in aanraking laat komen met mindfulness en meditatie? Dat is te zien in de film From business to being, over een ex-bankier bij Lehman Brothers, een project manager in de autohandel en een manager in de pharmaceutische industrie. Alle drie verlangen zij naar meer enthousiasme en betekenis in hun werk. De filmmakers volgen deze leiders in hun zoektocht en praten daarnaast met deskundigen uit de economie, wetenschap en de wereld van meditatie. Dat levert een boeiend inkijkje op in de emotionele aspecten van de anders zo gesloten zakenwereld. 

In de schoot van de zee
Zaterdag 30 september, om 12:30 in Cinema 2  

Ken je dat gevoel dat je eigen leven piept en knarst en dat het bij de buren allemaal zo soepel lijkt te lopen? Boeddhisten hebben daar een woord voor: dukkha, letterlijk vertaald ook wel ‘de aanlopende wagenas’. De film In de schoot van de zee volgt een aantal mensen die hun dukkha op een actieve manier te lijf gaan. Het hele jaar door zwemmen ze in zee bij Scheveningen. Ze trotseren daarbij de kou om vervolgens de weldadige werking te ervaren die volgt op het schokeffect. Beelden van de zwemmers worden afgewisseld met scènes van argeloze flaneurs op de boulevard, surfers, vissers, verliefde stellen of eenlingen die de zee gebruiken voor hun meditatie. In het blikveld van filmmaker George Schouten zoeken al deze strandgangers bewust of onbewust troost bij de zee. Die volgens Schouten ook kan aanzetten tot bezinning op de ultieme dukkha: de angst voor de dood. 

A Thousand Mothers
Zaterdag 30 september, om 14:15 in Cinema 2

Vrijwel de hoogste concentratie van kloosters vind je boven de majestueuze rivier Irrawaddy, in Sagaing in Myanmar. De film A Thousand Mothers geeft een uniek inkijkje in het leven van boeddhistische nonnen in een van deze kloosters. Meisjes en vrouwen hebben in Myanmar weinig keuzevrijheid. Sommige van hen zoeken hun toevlucht daarom in een klooster, als een gezonde omgeving waar zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Filmmaker Kim Shelton mocht een tijdje meedraaien met de nonnen in een van deze kloosters, die in leeftijd variëren van 7 tot 70. A Thousand Mothers is een eerbetoon aan deze unieke manier van leven en aan de oudere nonnen die met humor en wijsheid hun leven wijden aan de jongere generatie vrouwen. 

Walk with me – With Thich Nhat Hanh
Zondag 1 oktober, om 19:00 uur in Cinema 2

Je hoeft inmiddels allang geen boeddhist meer te zijn om Thich Nhat Hanh te kennen. Geboren in Vietnam woont hij nu als spiritueel leider in Plum Village, een leefgemeenschap in Zuid-Frankrijk. Hier heeft hij samen met andere zen-boeddhistische monniken en nonnen mindfulness tot een wereldwijd fenomeen heeft doen uitgroeien. In Walk With Me volgen de makers Max Pugh, Marc J. Francis een aantal bewoners van Plum Village, gedurende drie jaar. Terwijl de seizoenen voorbijgaan wordt de innerlijke reis van de kloosterlingen verbeeld met inzichten uit de vroege dagboeken van Thich Nhat Hanh. Het commentaar in deze documentaire is ingesproken door de charismatische acteur Benedict Cumberbatch, bekend van onder andere Sherlock. 

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

hopi-indian-sadona-arizona-c-planetary-collective.png

Buddhist Film Festival Europe 2-4 oktober


Van vrijdag 2 t/m zondag 4 oktober vindt in EYE het tiende Buddhist Film Festival Europe plaats. Compassie is het thema van het jubilerende festival.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.
Bezoek Tibetaanse parlementariërs aan Nederland
15-12
Bezoek Tibetaanse parlementariërs aan Nederland
Vier leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap brachten eind november een bezoek aan Nederland op uitnodiging van International Campaign for Tibet.
Wat is jouw nieuwjaarswens voor 2018?
14-12
Wat is jouw nieuwjaarswens voor 2018?
Wat wens jij de wereld, je naasten of jezelf toe in 2018? Daarover gaat de laatste Buddha Bites van 2017. Met jullie antwoorden op deze vraag maakt Misha Belien een collectieve nieuwjaarswens voor 2018.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhistische wijsheid in kersthits
21-12
Boeddhistische wijsheid in kersthits
Zoetsappig, clichématig, oppervlakkig én hardnekkig, want ieder jaar zijn ze er weer: kerstliedjes. Weerstand bieden is zinloos, daarom kun je de oorwurm-veroorzakende deuntjes beter omarmen. Want zit er niet stiekem heel veel wijsheid verscholen in de kerstklappers?
TV: Tussen meten en weten - Wetenschap
15-12
TV: Tussen meten en weten - Wetenschap
Jan Bor ontmoet mensen die in het gebied tussen meten en weten wetenschap bedrijven. Waaronder natuurkundigen Carlo Rovelli en Erik Verlinde en de astrofysicus Trinh Xuan Tuan. Die zegt dat fysica niet de enige manier is om de werkelijkheid te beschrijven. Dinsdag om 22:55 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Tussen meten en weten - Gezondheid
07-12
TV: Tussen meten en weten - Gezondheid
In deze aflevering kijkt Jan Bor kritisch naar onze wens om ons lichaam op te delen in segmenten en cijfers. 12 december om 22:55 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 113