Login

Films die je niet mag missen tijdens het BFFE

$article/block[@lang=$lang]/name

Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
Ook dit jaar vindt weer het Buddhist Filmfestival Europe plaats in filmmuseum Eye in Amsterdam. Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.

Films die je niet mag missen tijdens het BFFE

Kitty Arends
Kitty   Arends
  • Geschreven op: 06-09-2017
  • Waardering: 1 Sterren
  • Tags:

Van Dharamsala India en het Royal Café in Parijs, tot aan een klooster voor boeddhistische nonnen in Myanmar en het strand van ons eigen Scheveningen. Het boeddhisme heeft wereldwijd wortel geschoten en is anno 2017 niet meer weg te denken uit onze moderne cultuur. 

Dat wil de organisatie van het Buddhist Film Festival Europa ook dit jaar weer laten zien, met een gevarieerde selectie films over en geïnspireerd op het boeddhisme. Het thema van dit jaar is ‘Mens zijn’ of ‘Being Human’. Het programma bestaat dan ook uit films met overtuigende menselijke verhalen, afkomstig uit Japan,Tibet, Myanmar en Bhutan, tot aan Nederland en de Verenigde Staten.

Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.

The last Dalai Lama?
Vrijdag 29 september, om 19:00 in Cinema 1

Filmmaker Mickey Lemle werpt met The last Dalai Lama? een frisse blik op het leven van de inmiddels 82-jarige Dalai Lama. In persoonlijk getinte interviews laat hij de Dalai Lama reflecteren op de confrontatie tussen Tibetanen en China, zijn invloed op de politiek en zijn werk met opvoeders en neurowetenschappers. Hij schuwt hierbij niet om zijn persoonlijke gevoelens over ouderdom, en sterven te tonen en zichzelf de vraag te stellen: zal er een 15e Dalai Lama zijn, of zal hij de laatste zijn?From business to being
Zondag 1 oktober, om 13:00 uur in Cinema 1

Wat krijg je als je drie top managers uit de zakenwereld in aanraking laat komen met mindfulness en meditatie? Dat is te zien in de film From business to being, over een ex-bankier bij Lehman Brothers, een project manager in de autohandel en een manager in de pharmaceutische industrie. Alle drie verlangen zij naar meer enthousiasme en betekenis in hun werk. De filmmakers volgen deze leiders in hun zoektocht en praten daarnaast met deskundigen uit de economie, wetenschap en de wereld van meditatie. Dat levert een boeiend inkijkje op in de emotionele aspecten van de anders zo gesloten zakenwereld. 

In de schoot van de zee
Zaterdag 30 september, om 12:30 in Cinema 2  

Ken je dat gevoel dat je eigen leven piept en knarst en dat het bij de buren allemaal zo soepel lijkt te lopen? Boeddhisten hebben daar een woord voor: dukkha, letterlijk vertaald ook wel ‘de aanlopende wagenas’. De film In de schoot van de zee volgt een aantal mensen die hun dukkha op een actieve manier te lijf gaan. Het hele jaar door zwemmen ze in zee bij Scheveningen. Ze trotseren daarbij de kou om vervolgens de weldadige werking te ervaren die volgt op het schokeffect. Beelden van de zwemmers worden afgewisseld met scènes van argeloze flaneurs op de boulevard, surfers, vissers, verliefde stellen of eenlingen die de zee gebruiken voor hun meditatie. In het blikveld van filmmaker George Schouten zoeken al deze strandgangers bewust of onbewust troost bij de zee. Die volgens Schouten ook kan aanzetten tot bezinning op de ultieme dukkha: de angst voor de dood. 

A Thousand Mothers
Zaterdag 30 september, om 14:15 in Cinema 2

Vrijwel de hoogste concentratie van kloosters vind je boven de majestueuze rivier Irrawaddy, in Sagaing in Myanmar. De film A Thousand Mothers geeft een uniek inkijkje in het leven van boeddhistische nonnen in een van deze kloosters. Meisjes en vrouwen hebben in Myanmar weinig keuzevrijheid. Sommige van hen zoeken hun toevlucht daarom in een klooster, als een gezonde omgeving waar zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Filmmaker Kim Shelton mocht een tijdje meedraaien met de nonnen in een van deze kloosters, die in leeftijd variëren van 7 tot 70. A Thousand Mothers is een eerbetoon aan deze unieke manier van leven en aan de oudere nonnen die met humor en wijsheid hun leven wijden aan de jongere generatie vrouwen. 

Walk with me – With Thich Nhat Hanh
Zondag 1 oktober, om 19:00 uur in Cinema 2

Je hoeft inmiddels allang geen boeddhist meer te zijn om Thich Nhat Hanh te kennen. Geboren in Vietnam woont hij nu als spiritueel leider in Plum Village, een leefgemeenschap in Zuid-Frankrijk. Hier heeft hij samen met andere zen-boeddhistische monniken en nonnen mindfulness tot een wereldwijd fenomeen heeft doen uitgroeien. In Walk With Me volgen de makers Max Pugh, Marc J. Francis een aantal bewoners van Plum Village, gedurende drie jaar. Terwijl de seizoenen voorbijgaan wordt de innerlijke reis van de kloosterlingen verbeeld met inzichten uit de vroege dagboeken van Thich Nhat Hanh. Het commentaar in deze documentaire is ingesproken door de charismatische acteur Benedict Cumberbatch, bekend van onder andere Sherlock. 

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

hopi-indian-sadona-arizona-c-planetary-collective.png

Buddhist Film Festival Europe 2-4 oktober


Van vrijdag 2 t/m zondag 4 oktober vindt in EYE het tiende Buddhist Film Festival Europe plaats. Compassie is het thema van het jubilerende festival.

Nog interessanter

Laatste artikelen

TV: In de schoot van de zee
15-09
TV: In de schoot van de zee
Op het strand van Scheveningen worden een jaar rond enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee. Zondag 1 oktober om 15.20 uur op NPO 2 in De Boeddhistische Blik.
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
06-09
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
Ook dit jaar vindt weer het Buddhist Filmfestival Europe plaats in filmmuseum Eye in Amsterdam. Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.
Buddhist Film Festival Europe 2017
04-09
Buddhist Film Festival Europe 2017
Het programma van het 12e Buddhist Film Festival Europe, dat loopt van 29 september tot en met 1 oktober in EYE in Amsterdam is bekend. De openingsfilm is 'The Last Dalai Lama?' van regisseur Mickey Lemle.
Enquete
28-08
Enquete
Veel mensen die met het boeddhisme bezig zijn komen vroeger of later in aanraking met een leraar. Voor informatie, ondersteuning en nog veel meer. Maar hoe zit dat nou met het leraarschap? Wat kenmerkt een goede boeddhistisch leraar? Deze enquête is gelsoten.
Dossier Birma (Myanmar)
15-09
Dossier Birma (Myanmar)
Birma is al jaren een toneel van strijd tussen verschillende groeperingen, waaronder ook een grote groep boeddhistische monniken. In dit dossier vind je alle artikelen en documentaires over dit land op een rij.
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
04-09
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
Sinds de verkiezing van de partij van Aung San Suu Kyi is het democratische Birma op zoek naar de eigen identiteit. Boeddhistische monniken hebben geen stemrecht maar wel grote maatschappelijke invloed. Zij vragen zich af hoe Birma er in de toekomst uit gaat zien. Zondag 17 sept op NPO2.
Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers voor 2017
03-09
Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers voor 2017
Het Buddhist Film Festival Europe is klein maar fijn, en wordt georganiseerd door een zeer klein groepje gedreven mensen. Het festival zoekt enthousiaste vrijwilligers voor de editie van 2017.
Alleen maar geluk
24-08
Alleen maar geluk
Een man vroeg de Boeddha: 'Ik wil geluk.' De Boeddha antwoordde: 'Neem ik weg, want dat is ego. Neem wil weg, want dat is begeerte. Kijk wat overblijft: alleen maar geluk. Dit citaat was een tijdlang populair op Facebook. Maar De Boeddha zei zulke dingen niet. Tom Hannes inspecteert.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 110