Login

TV: Een andere kijk - Adelheid Roosen

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Adelheid Roosen
Adelheid Roosen maakt met haar bedrijf Female Economy uniek theater en handelt vanuit de gedachte ‘Ik ben er omdat jij er bent’. Nu online te zien in de laatste aflevering van de serie 'Een andere kijk'.

TV: Een andere kijk - Adelheid Roosen


Leven, zonder ooit geleerd te hebben hoe je tot jezelf of de ander te verhouden. Het wordt een levenslange zoektocht van Adelheid Roosen (57) naar menselijkheid en intimiteit in de ontmoeting met de ander, met het onbekende.

Nu te zien op npo.nl >>

Een andere kijk -  Adelheid Roosen

Telkens weer tilde ze zichzelf over een drempel om haar verlegenheid en schaamte te overwinnen, zodat ze de schoonheid van het vreemde kon ervaren. Accepteren van wat nu is; ruimte geven aan wat het met je doet. ‘Ik ben er omdat jij er bent’ luidt het credo van theater- en documentairemaker Adelheid Roosen. In haar projecten is zij altijd op zoek naar de ander. Het gaat Roosen niet zozeer om het begrijpen van die ander, maar om het kantelen van het pespectief dat er bestaat over die ander. Hiermee probeert zij aan te tonen dat er feitelijk geen vreemde is. ‘De ontmoeting met de ander, hoe anders die ook is, dat vind ik van belang. Als mijn werk geslaagd is beseffen mensen dat de ander eigenlijk ook gewoon een mens is, geen vreemdeling”.

Een Andere Kijk - Adelheid Roosen

Female Economy (2008) is het artistiek bureau van Adelheid Roosen van waaruit films, theatrale concepten, performances en voorstellingen worden gecreëerd.  Zij vroeg zich als ondernemer en kunstenaar af: wat gebeurt er als we het begrip markt ruimer definiëren, als een verzamelbegrip voor alle individuele verlangens, intuïties en intelligenties. Een definitie van economie voor de 21e eeuw, waarbij het niet alleen om financiële winst gaat, maar ook om winst in levensvreugde en vertrouwen. Zo werd de bezielde kracht van Female Economy het op onverschrokken wijze creëren van schoonheid in de samenleving.

Voor ZINA schreef en regisseerde Adelheid Gesluierde monologen, 12 monologen over sensualiteit gebaseerd op interviews met in Nederland wonende moslima’s. Ze trad ermee op in de Tweede Kamer als ook in Turkije en Egypte. Met het project De Oversteek verandert zij schouwburgen in ‘buurthuis’ waarin bewoners onderdeel worden van de voorstelling. De Wijksafari. Hierin werken theatermakers en wijkbewoners samen om persoonlijke verhalen om te zetten in theatrale scènes die ze vervolgens in hun eigen huis opvoeren voor publiek. Het zijn indrukwekkende inkijkjes achter voorheen gesloten deuren. De aangrijpende autobiografische documentaire Mam geeft Alzheimerpatiënten een menselijk gezicht. Ze filmt daarin haar moeder en toont hoe schitterend de ontmoeting kan zijn als we de controle durven los te laten en in de intimiteit durven te stappen,

Haar werk is niet onopgemerkt gebleven. Het zijn “Grote, krankzinnige projecten die een succes worden door haar onweerstaanbare energie, haar overdonderende enthousiasme en haar talent om mensen bij elkaar te brengen”. Zo omschrijft Rinnooy Kan het werk van Roosen bij de uitreiking van de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond in 2015.

Een andere kijk is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: zondagmiddag 30 juli 2017, NPO2 (exacte tijd niet bekend, kijk in de tv gids)
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Sarah MarijnissenLees ook: Het roer omgooien

Presentator en radiomaker Sarah Marijnissen begon ooit als 'kritische kleuterleidster' en vertelt in een interview met Menno Bijleveld hoe ze zelf ook een aantal maal de koers van haar leven drastisch heeft bijgesteld.
Bekijk de video >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Laatste artikelen

TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
16-02
TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
01-02
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
Wat zijn de blijvende effecten van meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden in hun nieuwste boek het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie.
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
25-01
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
Mensen bij elkaar brengen met muziek en zo wereldvrede bereiken. Dat is de onbescheiden doelstelling van Playing For Change, een stichting die muzikanten van over de hele wereld samen nummers laat opnemen. Loes sprak met Clarence Bekker, PFC-participant van het eerste uur.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhisten houden van liefde
14-02
Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten.
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
30-01
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van "Een Andere Kijk" de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst. Vanaf zondag 25 februari op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 114