Login

TV: Een andere kijk - Adelheid Roosen

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Adelheid Roosen
Adelheid Roosen maakt met haar bedrijf Female Economy uniek theater en handelt vanuit de gedachte ‘Ik ben er omdat jij er bent’. Nu online te zien in de laatste aflevering van de serie 'Een andere kijk'.

TV: Een andere kijk - Adelheid Roosen


Leven, zonder ooit geleerd te hebben hoe je tot jezelf of de ander te verhouden. Het wordt een levenslange zoektocht van Adelheid Roosen (57) naar menselijkheid en intimiteit in de ontmoeting met de ander, met het onbekende.

Nu te zien op npo.nl >>

Een andere kijk -  Adelheid Roosen

Telkens weer tilde ze zichzelf over een drempel om haar verlegenheid en schaamte te overwinnen, zodat ze de schoonheid van het vreemde kon ervaren. Accepteren van wat nu is; ruimte geven aan wat het met je doet. ‘Ik ben er omdat jij er bent’ luidt het credo van theater- en documentairemaker Adelheid Roosen. In haar projecten is zij altijd op zoek naar de ander. Het gaat Roosen niet zozeer om het begrijpen van die ander, maar om het kantelen van het pespectief dat er bestaat over die ander. Hiermee probeert zij aan te tonen dat er feitelijk geen vreemde is. ‘De ontmoeting met de ander, hoe anders die ook is, dat vind ik van belang. Als mijn werk geslaagd is beseffen mensen dat de ander eigenlijk ook gewoon een mens is, geen vreemdeling”.

Een Andere Kijk - Adelheid Roosen

Female Economy (2008) is het artistiek bureau van Adelheid Roosen van waaruit films, theatrale concepten, performances en voorstellingen worden gecreëerd.  Zij vroeg zich als ondernemer en kunstenaar af: wat gebeurt er als we het begrip markt ruimer definiëren, als een verzamelbegrip voor alle individuele verlangens, intuïties en intelligenties. Een definitie van economie voor de 21e eeuw, waarbij het niet alleen om financiële winst gaat, maar ook om winst in levensvreugde en vertrouwen. Zo werd de bezielde kracht van Female Economy het op onverschrokken wijze creëren van schoonheid in de samenleving.

Voor ZINA schreef en regisseerde Adelheid Gesluierde monologen, 12 monologen over sensualiteit gebaseerd op interviews met in Nederland wonende moslima’s. Ze trad ermee op in de Tweede Kamer als ook in Turkije en Egypte. Met het project De Oversteek verandert zij schouwburgen in ‘buurthuis’ waarin bewoners onderdeel worden van de voorstelling. De Wijksafari. Hierin werken theatermakers en wijkbewoners samen om persoonlijke verhalen om te zetten in theatrale scènes die ze vervolgens in hun eigen huis opvoeren voor publiek. Het zijn indrukwekkende inkijkjes achter voorheen gesloten deuren. De aangrijpende autobiografische documentaire Mam geeft Alzheimerpatiënten een menselijk gezicht. Ze filmt daarin haar moeder en toont hoe schitterend de ontmoeting kan zijn als we de controle durven los te laten en in de intimiteit durven te stappen,

Haar werk is niet onopgemerkt gebleven. Het zijn “Grote, krankzinnige projecten die een succes worden door haar onweerstaanbare energie, haar overdonderende enthousiasme en haar talent om mensen bij elkaar te brengen”. Zo omschrijft Rinnooy Kan het werk van Roosen bij de uitreiking van de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond in 2015.

Een andere kijk is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: zondagmiddag 30 juli 2017, NPO2 (exacte tijd niet bekend, kijk in de tv gids)
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Sarah MarijnissenLees ook: Het roer omgooien

Presentator en radiomaker Sarah Marijnissen begon ooit als 'kritische kleuterleidster' en vertelt in een interview met Menno Bijleveld hoe ze zelf ook een aantal maal de koers van haar leven drastisch heeft bijgesteld.
Bekijk de video >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Laatste artikelen

Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
16-11
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
“Waarom moeten mensen altijd kakken op de zwakken?” vraagt Loes zich de laatste tijd vaak af. Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts. Het leven ís niet eerlijk, denkt Loes. En dat weten boeddhisten al lang!
TV: Veerkracht
03-11
TV: Veerkracht
Op zoek naar antwoorden over de mensenrechten die onder druk staan in het huidige politieke klimaat van Amerika brengt filmmaker Babeth VanLoo diverse personages in beeld in een land dat een enorme identiteitscrisis ondergaat. 19 nov op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Prison Pioneers
31-10
TV: Prison Pioneers
Achter de hoge muren van de gevangenis komt elke maandag een groep gedetineerden bij elkaar voor een cursus mindfulness. Wat is de impact van mindfulness en meditatie op gevangenen? Zondag 12 november, 15:20 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Waarom de Boeddha gelijk heeft
12-10
Waarom de Boeddha gelijk heeft
Waarom is geluk zo vluchtig? En waarom zijn we nou nooit eens helemaal honderd procent en duurzaam tevreden? Of is dat helemaal niet zo’n mysterie en zijn we nu eenmaal zo gemaakt?
TV: Tussen meten en weten
11-11
TV: Tussen meten en weten
Jan Bor, filosoof en zen-beoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe de ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken. In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar deze benadering toe heeft geleid. Zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? En zijn we er wijzer van geworden? En zelfs: gelukkiger?
Cool to be kind
03-11
Cool to be kind
Vertederend vriendelijk. Anders kan Tom Hannes het niet omschrijven, hoe het voelde om een weekendje vrij van werk in Berlijn te zijn. Tom zou echter Tom niet zijn als hij daarin geen voer ziet voor zijn boeddhistische praktijk.
De blauwe ogen van de Boeddha
19-10
De blauwe ogen van de Boeddha
Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
29-09
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 111