Doneer
Mostafa Hilali_header 1620

TV: Een andere kijk – Mostafa Hilali

Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks.

Nu te zien op npo.nl >>

Een Andere Kijk - Mostafa Hilali

Hij was drie jaar toen hij naar Nederland kwam en voelt zich goed en geaccepteerd als ‘Amsterdams jochie met ‘n grote bek’. Tot hij op z’n negentiende door vier mannen op straat in elkaar wordt geslagen omdat hij ‘als halfneger niet met hun meissie mocht lopen’. Omstanders deden niks. ‘Is dit het Nederland waarin ik leef’? Hoe heeft hij vertrouwen in de Nederlandse samenleving kunnen houden?

In die tijd werkte hij bij een bank, waar de promotiekansen voor het grijpen lagen. Maar hij wist zeker dat hij daar niet oud wilde worden. Hij meldt zich aan bij de Landmacht met het idee het avontuur op te zoeken.

Op vredesmissie in Bosnië wordt hij geconfronteerd met de beelden, de verhalen en de emoties die een oorlog teweegbrengt bij de betrokken bewoners. ‘Daar kun je je heel moeilijk op voorbereiden’.

Deze ervaring wordt het keerpunt in zijn leven. Hij tekent bij in het leger vanuit het gevoel dat hij actief wil bijdragen aan het bewaken en veilig stellen van vrede. Mostafa wordt officier.

Ook wordt hij maatschappelijk actief: hij neemt deel aan de Atlantische Commissie en het 4-5-Mei-comité. In de aanloop naar de 4-5 mei viering dit jaar geeft de inmiddels tot luitenant-kolonel gepromoveerde Mostafa Hilali de Vrijheidslezing in Utrecht met als titel: ‘Vrijwaring van angst’. Hoe kun je anders reageren op angst dan onze primaire instincten van vluchten, vechten of wegkijken? Mostafa: ‘we zijn zo godvergeten bang voor elkaar als mensen dat we er een existentieel probleem van maken’.

Na de aanslag op medewerkers van Charlie Hebdo start hij met een paar vrienden de pagina nietmijnislam. Na ieder nieuw incident van terreur gaan er op die pagina zo’n 90.000 mensen met elkaar in gesprek. Mostafa: ‘De angst, de paniek, dat consequent naar de ander kijken dat die ander zo fundamenteel anders is, daar gaan we gewoon kapot aan’. Hoe draagt Mostafa vanuit zijn eigen achtergrond bij aan dit maatschappelijk probleem?

Mostafa Hilali studeerde geschiedenis en Midden-Oosten studies en werd verkozen tot The Other Manager 2010, een prijs voor multiculturele managers die hun dubbele cultuur als kracht gebruiken.


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Presentatie: Sarah Marijnissen