Login

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali
Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we onze angst overwinnen en de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks. 23 oktober om 16:30 op NPO2, in de serie 'Een andere kijk'.

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali


Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we onze angst overwinnen en de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks. 

Nu te zien op npo.nl >>

Een Andere Kijk - Mostafa Hilali

Hij was drie jaar toen hij naar Nederland kwam en voelt zich goed en geaccepteerd als ‘Amsterdams jochie met ‘n grote bek’. Tot hij op z’n negentiende door vier mannen op straat in elkaar wordt geslagen omdat hij ‘als halfneger niet met hun meissie mocht lopen’. Omstanders deden niks. ‘Is dit het Nederland waarin ik leef’? Hoe heeft hij vertrouwen in de Nederlandse samenleving kunnen houden?

In die tijd werkte hij bij een bank, waar de promotiekansen voor het grijpen lagen. Maar hij wist zeker dat hij daar niet oud wilde worden. Hij meldt zich aan bij de Landmacht met het idee het avontuur op te zoeken.

 Op vredesmissie in Bosnië wordt hij geconfronteerd met de beelden, de verhalen en de emoties die een oorlog teweegbrengt bij de betrokken bewoners. ‘Daar kun je je heel moeilijk op voorbereiden’.

Deze ervaring wordt het keerpunt in zijn leven. Hij tekent bij in het leger vanuit het gevoel dat hij actief wil bijdragen aan het bewaken en veilig stellen van vrede. Mostafa wordt officier.

Ook wordt hij maatschappelijk actief: hij neemt deel aan de Atlantische Commissie en het 4-5-Mei-comité. In de aanloop naar de 4-5 mei viering dit jaar geeft de inmiddels tot luitenant-kolonel gepromoveerde Mostafa Hilali de Vrijheidslezing in Utrecht met als titel: ‘Vrijwaring van angst’. Hoe kun je anders reageren op angst dan onze primaire instincten van vluchten, vechten of wegkijken? Mostafa: ‘we zijn zo godvergeten bang voor elkaar als mensen dat we er een existentieel probleem van maken’.

Na de aanslag op medewerkers van Charlie Hebdo start hij met een paar vrienden de pagina nietmijnislam. Na ieder nieuw incident van terreur gaan er op die pagina zo’n 90.000 mensen met elkaar in gesprek. Mostafa: ‘De angst, de paniek, dat consequent naar de ander kijken dat die ander zo fundamenteel anders is, daar gaan we gewoon kapot aan’. Hoe draagt Mostafa vanuit zijn eigen achtergrond bij aan dit maatschappelijk probleem?

Mostafa Hilali studeerde geschiedenis en Midden-Oosten studies en werd verkozen tot The Other Manager 2010, een prijs voor multiculturele managers die hun dubbele cultuur als kracht gebruiken.


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
23 oktober 2016, 16:30 op NPO2.
Herhaling: 29 oktober 2016, 08:00 op NPO2.
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

julika-marijn-960.jpg

TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn


In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Boeddhisten houden van liefde
14-02
Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten.
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
30-01
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van "Een Andere Kijk" de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst. Vanaf zondag 25 februari op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
01-02
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
Wat zijn de blijvende effecten van meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden in hun nieuwste boek het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie.
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
25-01
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
Mensen bij elkaar brengen met muziek en zo wereldvrede bereiken. Dat is de onbescheiden doelstelling van Playing For Change, een stichting die muzikanten van over de hele wereld samen nummers laat opnemen. Loes sprak met Clarence Bekker, PFC-participant van het eerste uur.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhistische wijsheid in kersthits
21-12
Boeddhistische wijsheid in kersthits
Zoetsappig, clichématig, oppervlakkig én hardnekkig, want ieder jaar zijn ze er weer: kerstliedjes. Weerstand bieden is zinloos, daarom kun je de oorwurm-veroorzakende deuntjes beter omarmen. Want zit er niet stiekem heel veel wijsheid verscholen in de kerstklappers?

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 113