Login

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali
Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we onze angst overwinnen en de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks. 23 oktober om 16:30 op NPO2, in de serie 'Een andere kijk'.

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali


Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we onze angst overwinnen en de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks. 

Nu te zien op npo.nl >>

Een Andere Kijk - Mostafa Hilali

Hij was drie jaar toen hij naar Nederland kwam en voelt zich goed en geaccepteerd als ‘Amsterdams jochie met ‘n grote bek’. Tot hij op z’n negentiende door vier mannen op straat in elkaar wordt geslagen omdat hij ‘als halfneger niet met hun meissie mocht lopen’. Omstanders deden niks. ‘Is dit het Nederland waarin ik leef’? Hoe heeft hij vertrouwen in de Nederlandse samenleving kunnen houden?

In die tijd werkte hij bij een bank, waar de promotiekansen voor het grijpen lagen. Maar hij wist zeker dat hij daar niet oud wilde worden. Hij meldt zich aan bij de Landmacht met het idee het avontuur op te zoeken.

 Op vredesmissie in Bosnië wordt hij geconfronteerd met de beelden, de verhalen en de emoties die een oorlog teweegbrengt bij de betrokken bewoners. ‘Daar kun je je heel moeilijk op voorbereiden’.

Deze ervaring wordt het keerpunt in zijn leven. Hij tekent bij in het leger vanuit het gevoel dat hij actief wil bijdragen aan het bewaken en veilig stellen van vrede. Mostafa wordt officier.

Ook wordt hij maatschappelijk actief: hij neemt deel aan de Atlantische Commissie en het 4-5-Mei-comité. In de aanloop naar de 4-5 mei viering dit jaar geeft de inmiddels tot luitenant-kolonel gepromoveerde Mostafa Hilali de Vrijheidslezing in Utrecht met als titel: ‘Vrijwaring van angst’. Hoe kun je anders reageren op angst dan onze primaire instincten van vluchten, vechten of wegkijken? Mostafa: ‘we zijn zo godvergeten bang voor elkaar als mensen dat we er een existentieel probleem van maken’.

Na de aanslag op medewerkers van Charlie Hebdo start hij met een paar vrienden de pagina nietmijnislam. Na ieder nieuw incident van terreur gaan er op die pagina zo’n 90.000 mensen met elkaar in gesprek. Mostafa: ‘De angst, de paniek, dat consequent naar de ander kijken dat die ander zo fundamenteel anders is, daar gaan we gewoon kapot aan’. Hoe draagt Mostafa vanuit zijn eigen achtergrond bij aan dit maatschappelijk probleem?

Mostafa Hilali studeerde geschiedenis en Midden-Oosten studies en werd verkozen tot The Other Manager 2010, een prijs voor multiculturele managers die hun dubbele cultuur als kracht gebruiken.


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
23 oktober 2016, 16:30 op NPO2.
Herhaling: 29 oktober 2016, 08:00 op NPO2.
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

tussen_meten_ebn_weten-jan-bor-960.jpg

TV: Tussen meten en weten


Jan Bor, filosoof en zen-beoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe de ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken. In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar deze benadering toe heeft geleid. Zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? En zijn we er wijzer van geworden? En zelfs: gelukkiger?

Nog interessanter

Laatste artikelen

Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
16-11
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
“Waarom moeten mensen altijd kakken op de zwakken?” vraagt Loes zich de laatste tijd vaak af. Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts. Het leven ís niet eerlijk, denkt Loes. En dat weten boeddhisten al lang!
Cool to be kind
03-11
Cool to be kind
Vertederend vriendelijk. Anders kan Tom Hannes het niet omschrijven, hoe het voelde om een weekendje vrij van werk in Berlijn te zijn. Tom zou echter Tom niet zijn als hij daarin geen voer ziet voor zijn boeddhistische praktijk.
De blauwe ogen van de Boeddha
19-10
De blauwe ogen van de Boeddha
Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
29-09
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.
TV: Veerkracht
03-11
TV: Veerkracht
Op zoek naar antwoorden over de mensenrechten die onder druk staan in het huidige politieke klimaat van Amerika brengt filmmaker Babeth VanLoo diverse personages in beeld in een land dat een enorme identiteitscrisis ondergaat. 19 nov op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Prison Pioneers
31-10
TV: Prison Pioneers
Achter de hoge muren van de gevangenis komt elke maandag een groep gedetineerden bij elkaar voor een cursus mindfulness. Wat is de impact van mindfulness en meditatie op gevangenen? Zondag 12 november, 15:20 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Waarom de Boeddha gelijk heeft
12-10
Waarom de Boeddha gelijk heeft
Waarom is geluk zo vluchtig? En waarom zijn we nou nooit eens helemaal honderd procent en duurzaam tevreden? Of is dat helemaal niet zo’n mysterie en zijn we nu eenmaal zo gemaakt?
TV: Vrede vinden in Srebrenica
27-09
TV: Vrede vinden in Srebrenica
Een groep van Zen Peacemakers reist af naar Srebrenica om de gruwelijkheden en het verdriet van de oorlog in Bosnië onder ogen te komen. Zijn deze gebeurtenissen in het vervolg te voorkomen? Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 111