TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali
Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we onze angst overwinnen en de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks. 23 oktober om 16:30 op NPO2, in de serie 'Een andere kijk'.

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali


Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we onze angst overwinnen en de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks. 

Nu te zien op npo.nl >>

Een Andere Kijk - Mostafa Hilali

Hij was drie jaar toen hij naar Nederland kwam en voelt zich goed en geaccepteerd als ‘Amsterdams jochie met ‘n grote bek’. Tot hij op z’n negentiende door vier mannen op straat in elkaar wordt geslagen omdat hij ‘als halfneger niet met hun meissie mocht lopen’. Omstanders deden niks. ‘Is dit het Nederland waarin ik leef’? Hoe heeft hij vertrouwen in de Nederlandse samenleving kunnen houden?

In die tijd werkte hij bij een bank, waar de promotiekansen voor het grijpen lagen. Maar hij wist zeker dat hij daar niet oud wilde worden. Hij meldt zich aan bij de Landmacht met het idee het avontuur op te zoeken.

 Op vredesmissie in Bosnië wordt hij geconfronteerd met de beelden, de verhalen en de emoties die een oorlog teweegbrengt bij de betrokken bewoners. ‘Daar kun je je heel moeilijk op voorbereiden’.

Deze ervaring wordt het keerpunt in zijn leven. Hij tekent bij in het leger vanuit het gevoel dat hij actief wil bijdragen aan het bewaken en veilig stellen van vrede. Mostafa wordt officier.

Ook wordt hij maatschappelijk actief: hij neemt deel aan de Atlantische Commissie en het 4-5-Mei-comité. In de aanloop naar de 4-5 mei viering dit jaar geeft de inmiddels tot luitenant-kolonel gepromoveerde Mostafa Hilali de Vrijheidslezing in Utrecht met als titel: ‘Vrijwaring van angst’. Hoe kun je anders reageren op angst dan onze primaire instincten van vluchten, vechten of wegkijken? Mostafa: ‘we zijn zo godvergeten bang voor elkaar als mensen dat we er een existentieel probleem van maken’.

Na de aanslag op medewerkers van Charlie Hebdo start hij met een paar vrienden de pagina nietmijnislam. Na ieder nieuw incident van terreur gaan er op die pagina zo’n 90.000 mensen met elkaar in gesprek. Mostafa: ‘De angst, de paniek, dat consequent naar de ander kijken dat die ander zo fundamenteel anders is, daar gaan we gewoon kapot aan’. Hoe draagt Mostafa vanuit zijn eigen achtergrond bij aan dit maatschappelijk probleem?

Mostafa Hilali studeerde geschiedenis en Midden-Oosten studies en werd verkozen tot The Other Manager 2010, een prijs voor multiculturele managers die hun dubbele cultuur als kracht gebruiken.


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
23 oktober 2016, 16:30 op NPO2.
Herhaling: 29 oktober 2016, 08:00 op NPO2.
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

raghu-rai-an-unframed-portrait-960.jpg

TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait


Een intiem portret over de gepassioneerde Magnum fotograaf Raghu Rai, de vader van de Indiase fotografie, gezien door de ogen van zijn even ambitieuze dochter Avani Rai. Woensdag 16 mei om 22.40 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik..

Nog interessanter

Laatste artikelen

Interview Marieke van Vugt: “Ik zou graag willen dat Rigpa de briefschrijvers bedankt.”
14-06
Interview Marieke van Vugt: “Ik zou graag willen dat Rigpa de briefschrijvers bedankt.”
Al meer dan twintig jaar zat Marieke van Vugt bij Rigpa, toen spiritueel leider Sogyal Rinpoche in de zomer van 2017 openlijk werd beschuldigd van misbruik. Marieke probeert als beoefenaar, wetenschapper en coördinator van het cursusaanbod bij Rigpa Groningen haar weg te vinden in deze complexe situatie. Wat moet er volgens haar veranderen?
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
23-05
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques.
Dalai lama in september naar Nederland
11-05
Dalai lama in september naar Nederland
De dalai lama komt in september naar Nederland. Op 16 en 17 september geeft hij in Rotterdam Ahoy twee openbare lezingen. De eerste wordt ingeleid met een gesprek tussen de dalai lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet. Tickets zijn nu online te koop.
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
03-05
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
Al sinds 2006 zijn Belgische boeddhisten bezig om als religie door de staat erkend te worden. Waarom is zo’n erkenning nodig en wat zijn de gevolgen? Loes sprak met voor- en tegenstanders.
Boeddhistische culturen: Tibetaanse vastenretraite
31-05
Boeddhistische culturen: Tibetaanse vastenretraite
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In deel twee doet ze mee aan een vastenretraite in de Tibetaanse tempel in Hantum.
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
15-05
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie.
Symposium over leegte in Amsterdam
04-05
Symposium over leegte in Amsterdam
De westerse filosofen, een paar uitzonderingen daar gelaten, hebben er altijd angst voor gehad. Maar in de boeddhistische filosofie is leegte een, zo niet het centrale begrip. Vrijdagavond 4 mei in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met Melissa Tun Tun, Bruno Nagel en Thomas van Huut
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 116