Login

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali
Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we onze angst overwinnen en de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks. 23 oktober om 16:30 op NPO2, in de serie 'Een andere kijk'.

TV: Een andere kijk - Mostafa Hilali


Hoe leven wij vrij van angst? Vrij om te zijn wie we willen? Hoe kunnen we onze angst overwinnen en de moed vinden het onbekende tegemoet te treden? Deze vragen stelt de Marokkaans-Nederlandse Mostafa Hilali (42) zich dagelijks. 

Nu te zien op npo.nl >>

Een Andere Kijk - Mostafa Hilali

Hij was drie jaar toen hij naar Nederland kwam en voelt zich goed en geaccepteerd als ‘Amsterdams jochie met ‘n grote bek’. Tot hij op z’n negentiende door vier mannen op straat in elkaar wordt geslagen omdat hij ‘als halfneger niet met hun meissie mocht lopen’. Omstanders deden niks. ‘Is dit het Nederland waarin ik leef’? Hoe heeft hij vertrouwen in de Nederlandse samenleving kunnen houden?

In die tijd werkte hij bij een bank, waar de promotiekansen voor het grijpen lagen. Maar hij wist zeker dat hij daar niet oud wilde worden. Hij meldt zich aan bij de Landmacht met het idee het avontuur op te zoeken.

 Op vredesmissie in Bosnië wordt hij geconfronteerd met de beelden, de verhalen en de emoties die een oorlog teweegbrengt bij de betrokken bewoners. ‘Daar kun je je heel moeilijk op voorbereiden’.

Deze ervaring wordt het keerpunt in zijn leven. Hij tekent bij in het leger vanuit het gevoel dat hij actief wil bijdragen aan het bewaken en veilig stellen van vrede. Mostafa wordt officier.

Ook wordt hij maatschappelijk actief: hij neemt deel aan de Atlantische Commissie en het 4-5-Mei-comité. In de aanloop naar de 4-5 mei viering dit jaar geeft de inmiddels tot luitenant-kolonel gepromoveerde Mostafa Hilali de Vrijheidslezing in Utrecht met als titel: ‘Vrijwaring van angst’. Hoe kun je anders reageren op angst dan onze primaire instincten van vluchten, vechten of wegkijken? Mostafa: ‘we zijn zo godvergeten bang voor elkaar als mensen dat we er een existentieel probleem van maken’.

Na de aanslag op medewerkers van Charlie Hebdo start hij met een paar vrienden de pagina nietmijnislam. Na ieder nieuw incident van terreur gaan er op die pagina zo’n 90.000 mensen met elkaar in gesprek. Mostafa: ‘De angst, de paniek, dat consequent naar de ander kijken dat die ander zo fundamenteel anders is, daar gaan we gewoon kapot aan’. Hoe draagt Mostafa vanuit zijn eigen achtergrond bij aan dit maatschappelijk probleem?

Mostafa Hilali studeerde geschiedenis en Midden-Oosten studies en werd verkozen tot The Other Manager 2010, een prijs voor multiculturele managers die hun dubbele cultuur als kracht gebruiken.


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
23 oktober 2016, 16:30 op NPO2.
Herhaling: 29 oktober 2016, 08:00 op NPO2.
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

in-de-schoot-van-de-zee-960.jpg

TV: In de schoot van de zee


Op het strand van Scheveningen worden een jaar rond enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee. Zondag 1 oktober om 15.20 uur op NPO 2 in De Boeddhistische Blik.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Dossier Birma (Myanmar)
15-09
Dossier Birma (Myanmar)
Birma is al jaren een toneel van strijd tussen verschillende groeperingen, waaronder ook een grote groep boeddhistische monniken. In dit dossier vind je alle artikelen en documentaires over dit land op een rij.
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
04-09
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
Sinds de verkiezing van de partij van Aung San Suu Kyi is het democratische Birma op zoek naar de eigen identiteit. Boeddhistische monniken hebben geen stemrecht maar wel grote maatschappelijke invloed. Zij vragen zich af hoe Birma er in de toekomst uit gaat zien. Zondag 17 sept op NPO2.
Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers voor 2017
03-09
Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers voor 2017
Het Buddhist Film Festival Europe is klein maar fijn, en wordt georganiseerd door een zeer klein groepje gedreven mensen. Het festival zoekt enthousiaste vrijwilligers voor de editie van 2017.
Alleen maar geluk
24-08
Alleen maar geluk
Een man vroeg de Boeddha: 'Ik wil geluk.' De Boeddha antwoordde: 'Neem ik weg, want dat is ego. Neem wil weg, want dat is begeerte. Kijk wat overblijft: alleen maar geluk. Dit citaat was een tijdlang populair op Facebook. Maar De Boeddha zei zulke dingen niet. Tom Hannes inspecteert.
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
06-09
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
Ook dit jaar vindt weer het Buddhist Filmfestival Europe plaats in filmmuseum Eye in Amsterdam. Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.
Buddhist Film Festival Europe 2017
04-09
Buddhist Film Festival Europe 2017
Het programma van het 12e Buddhist Film Festival Europe, dat loopt van 29 september tot en met 1 oktober in EYE in Amsterdam is bekend. De openingsfilm is 'The Last Dalai Lama?' van regisseur Mickey Lemle.
Enquete
28-08
Enquete
Veel mensen die met het boeddhisme bezig zijn komen vroeger of later in aanraking met een leraar. Voor informatie, ondersteuning en nog veel meer. Maar hoe zit dat nou met het leraarschap? Wat kenmerkt een goede boeddhistisch leraar? Deze enquête is gelsoten.
Boeddha op de yogamat
11-08
Boeddha op de yogamat
Toen Loes rond haar 20ste met yoga begon, dacht ze dat het een boeddhistische traditie was. Maar dat klopt niet: yoga komt uit het hindoeïsme. Toch hebben yoga en boeddhisme veel gemeen en worden ze vaak gecombineerd. Hoe goed gaan die twee samen?

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 110