Login

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende
Als peuter ontvlucht Christella met haar familie in 1994 de burgeroorlog in Rwanda. Ze komen terecht in Zeeland waar ze relatief beschermd opgroeit in de afgeschermde omgeving van het asielzoekerscentrum. Door haar bi-culturele achtergrond voelt Christella zich eerder een wereldburger: ze is niet gebonden aan één plek. Wat betekent thuis voor haar? 16 oktober op NPO2.

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende


Zwarte vrouwen uit de milleniumgeneratie worden steeds duidelijker zichtbaar in onze overwegend witte samenleving. Onder hen: Hélène Christelle Munganyende (23). Als peuter ontvlucht Christella met haar familie in 1994 de burgeroorlog in Rwanda. Ze komen terecht in Zeeland waar ze relatief beschermd opgroeit in de afgeschermde omgeving van het asielzoekerscentrum.

Nu te zien op npo.nl >>Als ze voor het eerst een voet buiten het AZC zet, wordt ze geconfronteerd met haar voorkomen: “Blijkbaar moeten mensen opkijken door mijn huidskleur”. Op school vraagt ze zich af wanneer je als Nederlands aangezien wordt. Door haar bi-culturele achtergrond voelt Hélène Christelle (voor haar vrienden gewoon Christella) zich eerder een wereldburger: ze is niet gebonden aan één plek. Wat betekent thuis voor haar? 

Als wij de rijkdom van de verschillende culturen beter zouden beseffen, dan zouden we elkaar beter begrijpen. Dan zou de toegevoegde waarde die wij voor de maatschappij hebben zichtbaar worden. Nu denken Westerlingen vooral in termen van “de vluchtelingenproblematiek”.

Christella mengt zich met haar columns in verschillende media zoals De Volkskrant, op vele fronten in het maatschappelijk debat over de mogelijkheden van jonge vrouwen met een migrantenachtergrond. Of het nu gaat om de culturele betekenis van kapsels met Afro haar of om de duiding van Beyoncé’s laatste album: Lemonade, het is niet aan witte vrouwen om dit altijd als eerste te becommentariëren. Het gaat over zoveel meer dan enkel de buitenkant, het gaat over de hele context van de Afro-identiteit en cultuur. Met haar rubriek op www.vileine.com probeert Christella het feminisme te dekoloniseren. Immers het blijft belangrijk verhalen te vertellen vanuit de specifieke invalshoek van de Afro-Nederlandse gemeenschap.

Op haar 18e begint ze aan haar studie politieke wetenschappen in Brussel met als droom diplomaat te worden. Haar nieuwe missie: de empowerment van jonge (zwarte en gekleurde) meisjes, zodat zij “hun verandering in eigen hand nemen”.

In 2015 neemt ze tijdens de G20 Top deel aan de G(irls)20 top voor jonge vrouwen in Istanbul. De Girls brachten advies uit aan ‘de Top’ over hoe zij de arbeidsmogelijkheden voor vrouwen met een migrantenachtergrond kunnen verbeteren.

Hier ontstaat het idee haar stichting IamSHERO op te richten. Jonge vrouwen met een migrantenachtergrond worden aan invloedrijke mentoren gekoppeld om ze klaar te stomen voor een succesvol entrée op de arbeidsmarkt.

Tracy TansiaLees ook: “Als Iraanse vrouwen de straat op gaan, dan stap ik mee” 
Worden jonge zwarte vrouwen steeds zichtbaarder in onze maatschappij? We checkten het met Tracy Tansia, een Brusselse feministe en politicoloog met Afrikaanse roots. Net als de Rwandees-Nederlandse opiniemaker Hélène Christelle Munganyende.
Lees verder >>

Een andere kijk is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
16 oktober 2016, 16:25 op NPO2.
Herhaling: 22 oktober 2016, 08:00 op NPO2.
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

in-de-schoot-van-de-zee-960.jpg

TV: In de schoot van de zee


Op het strand van Scheveningen worden een jaar rond enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee. Zondag 1 oktober om 15.20 uur op NPO 2 in De Boeddhistische Blik.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Dossier Birma (Myanmar)
15-09
Dossier Birma (Myanmar)
Birma is al jaren een toneel van strijd tussen verschillende groeperingen, waaronder ook een grote groep boeddhistische monniken. In dit dossier vind je alle artikelen en documentaires over dit land op een rij.
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
04-09
TV: De macht van monniken in een nieuw Myanmar
Sinds de verkiezing van de partij van Aung San Suu Kyi is het democratische Birma op zoek naar de eigen identiteit. Boeddhistische monniken hebben geen stemrecht maar wel grote maatschappelijke invloed. Zij vragen zich af hoe Birma er in de toekomst uit gaat zien. Zondag 17 sept op NPO2.
Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers voor 2017
03-09
Buddhist Film Festival Europe zoekt vrijwilligers voor 2017
Het Buddhist Film Festival Europe is klein maar fijn, en wordt georganiseerd door een zeer klein groepje gedreven mensen. Het festival zoekt enthousiaste vrijwilligers voor de editie van 2017.
Alleen maar geluk
24-08
Alleen maar geluk
Een man vroeg de Boeddha: 'Ik wil geluk.' De Boeddha antwoordde: 'Neem ik weg, want dat is ego. Neem wil weg, want dat is begeerte. Kijk wat overblijft: alleen maar geluk. Dit citaat was een tijdlang populair op Facebook. Maar De Boeddha zei zulke dingen niet. Tom Hannes inspecteert.
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
06-09
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
Ook dit jaar vindt weer het Buddhist Filmfestival Europe plaats in filmmuseum Eye in Amsterdam. Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.
Buddhist Film Festival Europe 2017
04-09
Buddhist Film Festival Europe 2017
Het programma van het 12e Buddhist Film Festival Europe, dat loopt van 29 september tot en met 1 oktober in EYE in Amsterdam is bekend. De openingsfilm is 'The Last Dalai Lama?' van regisseur Mickey Lemle.
Enquete
28-08
Enquete
Veel mensen die met het boeddhisme bezig zijn komen vroeger of later in aanraking met een leraar. Voor informatie, ondersteuning en nog veel meer. Maar hoe zit dat nou met het leraarschap? Wat kenmerkt een goede boeddhistisch leraar? Deze enquête is gelsoten.
Boeddha op de yogamat
11-08
Boeddha op de yogamat
Toen Loes rond haar 20ste met yoga begon, dacht ze dat het een boeddhistische traditie was. Maar dat klopt niet: yoga komt uit het hindoeïsme. Toch hebben yoga en boeddhisme veel gemeen en worden ze vaak gecombineerd. Hoe goed gaan die twee samen?

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 110