TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende
Als peuter ontvlucht Christella met haar familie in 1994 de burgeroorlog in Rwanda. Ze komen terecht in Zeeland waar ze relatief beschermd opgroeit in de afgeschermde omgeving van het asielzoekerscentrum. Door haar bi-culturele achtergrond voelt Christella zich eerder een wereldburger: ze is niet gebonden aan één plek. Wat betekent thuis voor haar? 16 oktober op NPO2.

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende


Zwarte vrouwen uit de milleniumgeneratie worden steeds duidelijker zichtbaar in onze overwegend witte samenleving. Onder hen: Hélène Christelle Munganyende (23). Als peuter ontvlucht Christella met haar familie in 1994 de burgeroorlog in Rwanda. Ze komen terecht in Zeeland waar ze relatief beschermd opgroeit in de afgeschermde omgeving van het asielzoekerscentrum.

Nu te zien op npo.nl >>Als ze voor het eerst een voet buiten het AZC zet, wordt ze geconfronteerd met haar voorkomen: “Blijkbaar moeten mensen opkijken door mijn huidskleur”. Op school vraagt ze zich af wanneer je als Nederlands aangezien wordt. Door haar bi-culturele achtergrond voelt Hélène Christelle (voor haar vrienden gewoon Christella) zich eerder een wereldburger: ze is niet gebonden aan één plek. Wat betekent thuis voor haar? 

Als wij de rijkdom van de verschillende culturen beter zouden beseffen, dan zouden we elkaar beter begrijpen. Dan zou de toegevoegde waarde die wij voor de maatschappij hebben zichtbaar worden. Nu denken Westerlingen vooral in termen van “de vluchtelingenproblematiek”.

Christella mengt zich met haar columns in verschillende media zoals De Volkskrant, op vele fronten in het maatschappelijk debat over de mogelijkheden van jonge vrouwen met een migrantenachtergrond. Of het nu gaat om de culturele betekenis van kapsels met Afro haar of om de duiding van Beyoncé’s laatste album: Lemonade, het is niet aan witte vrouwen om dit altijd als eerste te becommentariëren. Het gaat over zoveel meer dan enkel de buitenkant, het gaat over de hele context van de Afro-identiteit en cultuur. Met haar rubriek op www.vileine.com probeert Christella het feminisme te dekoloniseren. Immers het blijft belangrijk verhalen te vertellen vanuit de specifieke invalshoek van de Afro-Nederlandse gemeenschap.

Op haar 18e begint ze aan haar studie politieke wetenschappen in Brussel met als droom diplomaat te worden. Haar nieuwe missie: de empowerment van jonge (zwarte en gekleurde) meisjes, zodat zij “hun verandering in eigen hand nemen”.

In 2015 neemt ze tijdens de G20 Top deel aan de G(irls)20 top voor jonge vrouwen in Istanbul. De Girls brachten advies uit aan ‘de Top’ over hoe zij de arbeidsmogelijkheden voor vrouwen met een migrantenachtergrond kunnen verbeteren.

Hier ontstaat het idee haar stichting IamSHERO op te richten. Jonge vrouwen met een migrantenachtergrond worden aan invloedrijke mentoren gekoppeld om ze klaar te stomen voor een succesvol entrée op de arbeidsmarkt.

Tracy TansiaLees ook: “Als Iraanse vrouwen de straat op gaan, dan stap ik mee” 
Worden jonge zwarte vrouwen steeds zichtbaarder in onze maatschappij? We checkten het met Tracy Tansia, een Brusselse feministe en politicoloog met Afrikaanse roots. Net als de Rwandees-Nederlandse opiniemaker Hélène Christelle Munganyende.
Lees verder >>

Een andere kijk is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
16 oktober 2016, 16:25 op NPO2.
Herhaling: 22 oktober 2016, 08:00 op NPO2.
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

raghu-rai-an-unframed-portrait-960.jpg

TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait


Een intiem portret over de gepassioneerde Magnum fotograaf Raghu Rai, de vader van de Indiase fotografie, gezien door de ogen van zijn even ambitieuze dochter Avani Rai. Woensdag 16 mei om 22.40 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik..

Nog interessanter

Laatste artikelen

Interview Marieke van Vugt: “Ik zou graag willen dat Rigpa de briefschrijvers bedankt.”
14-06
Interview Marieke van Vugt: “Ik zou graag willen dat Rigpa de briefschrijvers bedankt.”
Al meer dan twintig jaar zat Marieke van Vugt bij Rigpa, toen spiritueel leider Sogyal Rinpoche in de zomer van 2017 openlijk werd beschuldigd van misbruik. Marieke probeert als beoefenaar, wetenschapper en coördinator van het cursusaanbod bij Rigpa Groningen haar weg te vinden in deze complexe situatie. Wat moet er volgens haar veranderen?
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
23-05
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques.
Dalai lama in september naar Nederland
11-05
Dalai lama in september naar Nederland
De dalai lama komt in september naar Nederland. Op 16 en 17 september geeft hij in Rotterdam Ahoy twee openbare lezingen. De eerste wordt ingeleid met een gesprek tussen de dalai lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet. Tickets zijn nu online te koop.
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
03-05
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
Al sinds 2006 zijn Belgische boeddhisten bezig om als religie door de staat erkend te worden. Waarom is zo’n erkenning nodig en wat zijn de gevolgen? Loes sprak met voor- en tegenstanders.
Boeddhistische culturen: Tibetaanse vastenretraite
31-05
Boeddhistische culturen: Tibetaanse vastenretraite
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In deel twee doet ze mee aan een vastenretraite in de Tibetaanse tempel in Hantum.
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
15-05
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie.
Symposium over leegte in Amsterdam
04-05
Symposium over leegte in Amsterdam
De westerse filosofen, een paar uitzonderingen daar gelaten, hebben er altijd angst voor gehad. Maar in de boeddhistische filosofie is leegte een, zo niet het centrale begrip. Vrijdagavond 4 mei in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met Melissa Tun Tun, Bruno Nagel en Thomas van Huut
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 116