Login

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende
Als peuter ontvlucht Christella met haar familie in 1994 de burgeroorlog in Rwanda. Ze komen terecht in Zeeland waar ze relatief beschermd opgroeit in de afgeschermde omgeving van het asielzoekerscentrum. Door haar bi-culturele achtergrond voelt Christella zich eerder een wereldburger: ze is niet gebonden aan één plek. Wat betekent thuis voor haar? 16 oktober op NPO2.

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende


Zwarte vrouwen uit de milleniumgeneratie worden steeds duidelijker zichtbaar in onze overwegend witte samenleving. Onder hen: Hélène Christelle Munganyende (23). Als peuter ontvlucht Christella met haar familie in 1994 de burgeroorlog in Rwanda. Ze komen terecht in Zeeland waar ze relatief beschermd opgroeit in de afgeschermde omgeving van het asielzoekerscentrum.

Nu te zien op npo.nl >>Als ze voor het eerst een voet buiten het AZC zet, wordt ze geconfronteerd met haar voorkomen: “Blijkbaar moeten mensen opkijken door mijn huidskleur”. Op school vraagt ze zich af wanneer je als Nederlands aangezien wordt. Door haar bi-culturele achtergrond voelt Hélène Christelle (voor haar vrienden gewoon Christella) zich eerder een wereldburger: ze is niet gebonden aan één plek. Wat betekent thuis voor haar? 

Als wij de rijkdom van de verschillende culturen beter zouden beseffen, dan zouden we elkaar beter begrijpen. Dan zou de toegevoegde waarde die wij voor de maatschappij hebben zichtbaar worden. Nu denken Westerlingen vooral in termen van “de vluchtelingenproblematiek”.

Christella mengt zich met haar columns in verschillende media zoals De Volkskrant, op vele fronten in het maatschappelijk debat over de mogelijkheden van jonge vrouwen met een migrantenachtergrond. Of het nu gaat om de culturele betekenis van kapsels met Afro haar of om de duiding van Beyoncé’s laatste album: Lemonade, het is niet aan witte vrouwen om dit altijd als eerste te becommentariëren. Het gaat over zoveel meer dan enkel de buitenkant, het gaat over de hele context van de Afro-identiteit en cultuur. Met haar rubriek op www.vileine.com probeert Christella het feminisme te dekoloniseren. Immers het blijft belangrijk verhalen te vertellen vanuit de specifieke invalshoek van de Afro-Nederlandse gemeenschap.

Op haar 18e begint ze aan haar studie politieke wetenschappen in Brussel met als droom diplomaat te worden. Haar nieuwe missie: de empowerment van jonge (zwarte en gekleurde) meisjes, zodat zij “hun verandering in eigen hand nemen”.

In 2015 neemt ze tijdens de G20 Top deel aan de G(irls)20 top voor jonge vrouwen in Istanbul. De Girls brachten advies uit aan ‘de Top’ over hoe zij de arbeidsmogelijkheden voor vrouwen met een migrantenachtergrond kunnen verbeteren.

Hier ontstaat het idee haar stichting IamSHERO op te richten. Jonge vrouwen met een migrantenachtergrond worden aan invloedrijke mentoren gekoppeld om ze klaar te stomen voor een succesvol entrée op de arbeidsmarkt.

Tracy TansiaLees ook: “Als Iraanse vrouwen de straat op gaan, dan stap ik mee” 
Worden jonge zwarte vrouwen steeds zichtbaarder in onze maatschappij? We checkten het met Tracy Tansia, een Brusselse feministe en politicoloog met Afrikaanse roots. Net als de Rwandees-Nederlandse opiniemaker Hélène Christelle Munganyende.
Lees verder >>

Een andere kijk is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
16 oktober 2016, 16:25 op NPO2.
Herhaling: 22 oktober 2016, 08:00 op NPO2.
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

julika-marijn-960.jpg

TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn


In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Boeddhisten houden van liefde
14-02
Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten.
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
30-01
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van "Een Andere Kijk" de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst. Vanaf zondag 25 februari op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
01-02
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
Wat zijn de blijvende effecten van meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden in hun nieuwste boek het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie.
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
25-01
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
Mensen bij elkaar brengen met muziek en zo wereldvrede bereiken. Dat is de onbescheiden doelstelling van Playing For Change, een stichting die muzikanten van over de hele wereld samen nummers laat opnemen. Loes sprak met Clarence Bekker, PFC-participant van het eerste uur.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhistische wijsheid in kersthits
21-12
Boeddhistische wijsheid in kersthits
Zoetsappig, clichématig, oppervlakkig én hardnekkig, want ieder jaar zijn ze er weer: kerstliedjes. Weerstand bieden is zinloos, daarom kun je de oorwurm-veroorzakende deuntjes beter omarmen. Want zit er niet stiekem heel veel wijsheid verscholen in de kerstklappers?

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 113