Login

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende
Als peuter ontvlucht Christella met haar familie in 1994 de burgeroorlog in Rwanda. Ze komen terecht in Zeeland waar ze relatief beschermd opgroeit in de afgeschermde omgeving van het asielzoekerscentrum. Door haar bi-culturele achtergrond voelt Christella zich eerder een wereldburger: ze is niet gebonden aan één plek. Wat betekent thuis voor haar? 16 oktober op NPO2.

TV: Een andere kijk - Hélène Christelle Munganyende


Zwarte vrouwen uit de milleniumgeneratie worden steeds duidelijker zichtbaar in onze overwegend witte samenleving. Onder hen: Hélène Christelle Munganyende (23). Als peuter ontvlucht Christella met haar familie in 1994 de burgeroorlog in Rwanda. Ze komen terecht in Zeeland waar ze relatief beschermd opgroeit in de afgeschermde omgeving van het asielzoekerscentrum.

Nu te zien op npo.nl >>Als ze voor het eerst een voet buiten het AZC zet, wordt ze geconfronteerd met haar voorkomen: “Blijkbaar moeten mensen opkijken door mijn huidskleur”. Op school vraagt ze zich af wanneer je als Nederlands aangezien wordt. Door haar bi-culturele achtergrond voelt Hélène Christelle (voor haar vrienden gewoon Christella) zich eerder een wereldburger: ze is niet gebonden aan één plek. Wat betekent thuis voor haar? 

Als wij de rijkdom van de verschillende culturen beter zouden beseffen, dan zouden we elkaar beter begrijpen. Dan zou de toegevoegde waarde die wij voor de maatschappij hebben zichtbaar worden. Nu denken Westerlingen vooral in termen van “de vluchtelingenproblematiek”.

Christella mengt zich met haar columns in verschillende media zoals De Volkskrant, op vele fronten in het maatschappelijk debat over de mogelijkheden van jonge vrouwen met een migrantenachtergrond. Of het nu gaat om de culturele betekenis van kapsels met Afro haar of om de duiding van Beyoncé’s laatste album: Lemonade, het is niet aan witte vrouwen om dit altijd als eerste te becommentariëren. Het gaat over zoveel meer dan enkel de buitenkant, het gaat over de hele context van de Afro-identiteit en cultuur. Met haar rubriek op www.vileine.com probeert Christella het feminisme te dekoloniseren. Immers het blijft belangrijk verhalen te vertellen vanuit de specifieke invalshoek van de Afro-Nederlandse gemeenschap.

Op haar 18e begint ze aan haar studie politieke wetenschappen in Brussel met als droom diplomaat te worden. Haar nieuwe missie: de empowerment van jonge (zwarte en gekleurde) meisjes, zodat zij “hun verandering in eigen hand nemen”.

In 2015 neemt ze tijdens de G20 Top deel aan de G(irls)20 top voor jonge vrouwen in Istanbul. De Girls brachten advies uit aan ‘de Top’ over hoe zij de arbeidsmogelijkheden voor vrouwen met een migrantenachtergrond kunnen verbeteren.

Hier ontstaat het idee haar stichting IamSHERO op te richten. Jonge vrouwen met een migrantenachtergrond worden aan invloedrijke mentoren gekoppeld om ze klaar te stomen voor een succesvol entrée op de arbeidsmarkt.

Tracy TansiaLees ook: “Als Iraanse vrouwen de straat op gaan, dan stap ik mee” 
Worden jonge zwarte vrouwen steeds zichtbaarder in onze maatschappij? We checkten het met Tracy Tansia, een Brusselse feministe en politicoloog met Afrikaanse roots. Net als de Rwandees-Nederlandse opiniemaker Hélène Christelle Munganyende.
Lees verder >>

Een andere kijk is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: 
16 oktober 2016, 16:25 op NPO2.
Herhaling: 22 oktober 2016, 08:00 op NPO2.
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

tussen_meten_ebn_weten-jan-bor-960.jpg

TV: Tussen meten en weten


Jan Bor, filosoof en zen-beoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe de ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken. In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar deze benadering toe heeft geleid. Zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? En zijn we er wijzer van geworden? En zelfs: gelukkiger?

Nog interessanter

Laatste artikelen

Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
16-11
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
“Waarom moeten mensen altijd kakken op de zwakken?” vraagt Loes zich de laatste tijd vaak af. Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts. Het leven ís niet eerlijk, denkt Loes. En dat weten boeddhisten al lang!
Cool to be kind
03-11
Cool to be kind
Vertederend vriendelijk. Anders kan Tom Hannes het niet omschrijven, hoe het voelde om een weekendje vrij van werk in Berlijn te zijn. Tom zou echter Tom niet zijn als hij daarin geen voer ziet voor zijn boeddhistische praktijk.
De blauwe ogen van de Boeddha
19-10
De blauwe ogen van de Boeddha
Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
29-09
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.
TV: Veerkracht
03-11
TV: Veerkracht
Op zoek naar antwoorden over de mensenrechten die onder druk staan in het huidige politieke klimaat van Amerika brengt filmmaker Babeth VanLoo diverse personages in beeld in een land dat een enorme identiteitscrisis ondergaat. 19 nov op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Prison Pioneers
31-10
TV: Prison Pioneers
Achter de hoge muren van de gevangenis komt elke maandag een groep gedetineerden bij elkaar voor een cursus mindfulness. Wat is de impact van mindfulness en meditatie op gevangenen? Zondag 12 november, 15:20 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Waarom de Boeddha gelijk heeft
12-10
Waarom de Boeddha gelijk heeft
Waarom is geluk zo vluchtig? En waarom zijn we nou nooit eens helemaal honderd procent en duurzaam tevreden? Of is dat helemaal niet zo’n mysterie en zijn we nu eenmaal zo gemaakt?
TV: Vrede vinden in Srebrenica
27-09
TV: Vrede vinden in Srebrenica
Een groep van Zen Peacemakers reist af naar Srebrenica om de gruwelijkheden en het verdriet van de oorlog in Bosnië onder ogen te komen. Zijn deze gebeurtenissen in het vervolg te voorkomen? Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 111