Buddhist Film Festival 2016

$article/block[@lang=$lang]/name

Buddhist Film Festival 2016
Het 11e Buddhist Film Festival Europe loopt van 30 september tot en met 2 oktober in EYE in Amsterdam. Wij maakten een kleine voorselectie van het programma met meer dan 15 films en events.

Buddhist Film Festival 2016


Het programma van het 11e Buddhist Film Festival Europe, dat loopt van 30 september tot en met 2 oktober in EYE in Amsterdam is bekend. De openingsfilm is Hema Hema – Sing Me A Song While I Wait van de Bhutanese regisseur Khyentse Norbu. Wij maakten een kleine voorselectie van het programma met meer dan 15 films en events.

Het BFFE blijft een unieke plaats innemen in het kleurrijke festivalaanbod dat Nederland te bieden heeft. Geïnspireerd door de kernwaarden van de boeddhistische cultuur zoals altruisme en mindfulness, worden er films getoond die bijna nergens anders in Nederland te zien zijn. Dit jaar loopt het thema Inter-Being als een rode draad door het festival. Bovendien is er speciale aandacht voor vredesactivist en monnik Thich Nhat Hahn.

Openingsfilm: Hema Hema – Sing Me A Song While I Wait 

Hema Hema – Sing Me A Song While I Wait is een filosofisch sprookje (Hema Hema betekent ‘Er was eens’) dat is gefilmd in een afgelegen dorp met de dorpsbewoners als acteurs. De film stelt onderwerpen aan de orde als identiteit en anonimiteit, illusie en werkelijkheid, en in het bijzonder de overgang van leven naar dood en naar nieuw leven. Het BFFE opent met deze film op vrijdag 30 september, in EYE Cinema 1 om 19.00 uur.
Lees meer en bestel tickets >>

Over de regisseur
Regisseur Khyentse Norbu (Bhutan, 1961) is een filmregisseur en producent van Tibetaanse en boeddhistische films. Hij wist Hema Hema – Sing Me A Song While I Wait  onder andere te realisteren met een succesvolle Kickstarter-campagneNorbu studeerde filmproductie en politieke wetenschappen in de Verenigde Staten en was een van de adviseurs van Bernardo Bertolucci toen deze in 1993 de film Little Buddha maakte. Hij produceerde The Cup (Phörpa), die werd bekroond met vier prijzen en twee nominaties op filmfestivals. Zijn volgende film was Travellers and Magicians in 2003, waarmee hij twee prijzen en een nominatie in de wacht sleepte.

A Touch of Zen (geremasterde director's cut)

De klassieker
A Touch of Zen, uit 1971 is een voorloper van films als Crouching Tiger, Hidden Dragon. Een buitenkans om deze film mooier dan ooit te zien, want het BFFE toont de geremasterde 'director's cut'. De trailer laat het verschil zien. Niet alleen voor de liefhebbers!
Zaterdagmorgen 2 oktober, 11:00
Lees meer en bestel tickets >>

My Buddha is Punk

Kyaw Kyaw is een 25 jarige Burmese punk, die ervan droomt dat punk populair wordt in Myanmar. De voormalige militaire dictatuur heeft weliswaar enkele democratische hervormingen doorgevoerd, maar hij blijft twijfelen. Volgens hem is het land nog niet veranderd. Samen met zijn punkband probeert hij bewustzijn op te wekken voor de schendingen van de mensenrechten.
Zaterdag 1 oktober, 21.45
Lees meer en bestel tickets >>


Lezing door Sander Tideman
Sander Tideman met Dalai lama
Sander Tideman, voorzitter van het Mind & Life Institute Europe, presenteert onderzoek naar de geest in de moderne wetenschap en samenleving. Aansluitend wordt The Mindful Revolution vertoond, een documentaire over de manier waarop grote bedrijven als Google mindfulness inzetten voor het verder uitbouwen van hun businessmodel.
Zondag 2 oktober, 12:15
Lees meer en bestel tickets >>


Slotfilm: Tharlo
Tharlo
Het BFFE wordt zondag 2 oktober afgesloten met Tharlo. De Tibetaan Tharlo is 40, en heeft een opmerkelijk goed geheugen waardoor hij het rode boekje van Mao uit zijn hoofd kent. Hij woont alleen in de bergen van Tibet met zijn schaapskudde. Maar zijn leven wordt op zijn kop gezet als hij voor het eerst naar de stad moet om een foto moet laten maken voor zijn allereerste identiteitsbewijs. 
Lees meer en bestel tickets >>

Programma van het BFFE
Het volledige programma van het BFFE 2016 staat online. Tickets zijn online te koop via de website van EYE.

Steun het BFFE
Het voortbestaan van het BFFE is afhankelijk van betrokken donateurs en bezoekers. Wil je dat het festival behouden blijft? Word dan lid vanaf 15 euro per jaar.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Laatste artikelen

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
23-05
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques.
Dalai lama in september naar Nederland
11-05
Dalai lama in september naar Nederland
De dalai lama komt in september naar Nederland. Op 16 en 17 september geeft hij in Rotterdam Ahoy twee openbare lezingen. De eerste wordt ingeleid met een gesprek tussen de dalai lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet. Tickets zijn nu online te koop.
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
04-05
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
Een intiem portret over de gepassioneerde Magnum fotograaf Raghu Rai, de vader van de Indiase fotografie, gezien door de ogen van zijn even ambitieuze dochter Avani Rai. Woensdag 16 mei om 22.40 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik..
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
15-05
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie.
Symposium over leegte in Amsterdam
04-05
Symposium over leegte in Amsterdam
De westerse filosofen, een paar uitzonderingen daar gelaten, hebben er altijd angst voor gehad. Maar in de boeddhistische filosofie is leegte een, zo niet het centrale begrip. Vrijdagavond 4 mei in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met Melissa Tun Tun, Bruno Nagel en Thomas van Huut
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
03-05
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
Al sinds 2006 zijn Belgische boeddhisten bezig om als religie door de staat erkend te worden. Waarom is zo’n erkenning nodig en wat zijn de gevolgen? Loes sprak met voor- en tegenstanders.
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
12-04
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 116