Login

TV: Een Andere Kijk - Arita Baaijens

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een Andere Kijk - Arita Baaijens
Ontdekkingsreiziger en bioloog Arita Baaijens ging te paard op zoek naar het mythische paradijs Shambhala in het Altaigebergte, dat in gebieden van Kazachstan, China, Mongolië en Rusland ligt. Wat drijft haar? Nu online te zien.

TV: Een Andere Kijk - Arita Baaijens


“Als je je op de rand van het onbekende begeeft, dan doe je de meeste ontdekkingen”

In deze aflevering spreekt Sarah Marijnissen met ontdekkingsreiziger en bioloog Arita Baaijens (Ede, 1956). Wat drijft haar te willen ontdekken? Waar gaat haar onderzoek over? ‘Iets wat we zijn kwijtgeraakt en niet meer bevragen, een gemis, een verlangen.’ Ze weet niet hoe het eruit ziet, maar één ding is duidelijk voor haar: je moet in beweging komen. En dat doet ze!

Bekijk de aflevering nu bij de NPO >>

Bekijk nu Arita Baaijens bij de NPO - Een Andere Kijk


Ruim 25 jaar geleden besluit Arita Baaijens haar hart te volgen. Ze laat alle zekerheden achter zich: werk, man, huis en vrienden en maakt een sprong in het ongewisse. 15 winters – 4 tot 5 maanden lang – trekt ze met kamelen door de woestijnen van Egypte en Soedan. “Het is alsof je in de muil van een hongerige leeuw stapt”, beschrijft ze. In deze uitgestrekte natuur, kan ze met opzet verdwalen en het leven vanuit een groter perspectief zien. Het angstaanjagende én oogverblindende landschap geeft haar het gevoel dat ze tot in al haar vezels leeft. Helemaal alleen in die grote, lege ruimte ontdekt ze veel over zichzelf. Wie ben je als je je aan niemand anders kan spiegelen? Als al het vertrouwde wegvalt?

Na 15 jaar eindigt Arita’s obsessie: de magie tussen haar en de woestijn is plotseling verdwenen. Ze keert terug naar Amsterdam, en voelt zich ‘als door een geliefde verlaten’. ‘Mijn leven is één grote puinhoop en de bodem van de put is diep.’

Ze gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging: een expeditie rond het Altaigebergte, dat in gebieden van Kazachstan, China, Mongolië en Rusland ligt. Ruim 100 dagen, 1500 km trekt ze te paard op zoek naar het mythische paradijs Shambhala. Ze ontmoet lokale herders, sjamanen en lokale bevolking en raakt geïntrigeerd door hun rotsvaste geloof in een bezielde natuur. Ze vraagt zich af: ‘Heeft de ervaring van natuur invloed op mijn geest? En omgekeerd?’ En: ‘Waarom houd ik zo vast aan meten is weten, het wetenschappelijke denken?’. Ze leert haar zintuigen opnieuw te gebruiken.

Deze nieuwe ontdekkingsreis zet haar leven op z’n kop maar biedt haar tegelijkertijd ook weer ander perspectief. Arita Baaijens: “We hebben omvangrijke landschappen, grote lege ruimten nodig als speelveld voor ideeën, als vrije zones voor onze gedachten en uitwisseling. Wij hebben die plekken meer nodig dan zij ons.”

Arita baaijens schreef verschillende boeken over haar ontdekkingsreizen, zoals Desert Songs (2009) en Regen van eeuwig vuur (2016). Zoektocht naar het Paradijs verscheen afgelopen voorjaar.
Museum De Ketelfactory in Schiedam maakte een tentoonstelling naar aanleiding van Zoektocht naar het Paradijs.

Arita Baaijens ontving internationaal erkenning en prijzen voor haar onderzoek naar de betekenis van landschap. In 2014 kreeg zij de internationale Women of Discovery Humanity award en werd ze door de Spaanse Geografische Sociëteit uitgeroepen tot Traveler of the Year 2014. Zij is lid van onder andere de Royal Geographical Society en de Explorers Club en is een van de 50 geportretteerde ontdekkingsreizigers in Modern Explorers (2013, Thames and Hudson)..


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending 
9 oktober 2016, 16:30 op NPO2
Herhaling: 15 oktober 2016, 08:00 op NPO2
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Stefan OkhuijsenLees ook: “Nieuws moet slecht zijn. Anders is het niet interessant.” 
“Het wij-zij denken keert terug.” “Onze hokjesgeest dreigt vrij baan te krijgen.” En: “We lijken steeds meer van elkaar te vervreemden”. De Bodhitv redactie las deze stellingen in de aankondiging van de nieuwe tv-serie “Een andere kijk” en vroeg zich af: is dit wel waar? We vroegen het aan ‘data-expert’ Stephan Okhuijsen, aka Datagraver.
Lees verder >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Laatste artikelen

Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
16-11
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
“Waarom moeten mensen altijd kakken op de zwakken?” vraagt Loes zich de laatste tijd vaak af. Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts. Het leven ís niet eerlijk, denkt Loes. En dat weten boeddhisten al lang!
TV: Veerkracht
03-11
TV: Veerkracht
Op zoek naar antwoorden over de mensenrechten die onder druk staan in het huidige politieke klimaat van Amerika brengt filmmaker Babeth VanLoo diverse personages in beeld in een land dat een enorme identiteitscrisis ondergaat. 19 nov op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Prison Pioneers
31-10
TV: Prison Pioneers
Achter de hoge muren van de gevangenis komt elke maandag een groep gedetineerden bij elkaar voor een cursus mindfulness. Wat is de impact van mindfulness en meditatie op gevangenen? Zondag 12 november, 15:20 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Waarom de Boeddha gelijk heeft
12-10
Waarom de Boeddha gelijk heeft
Waarom is geluk zo vluchtig? En waarom zijn we nou nooit eens helemaal honderd procent en duurzaam tevreden? Of is dat helemaal niet zo’n mysterie en zijn we nu eenmaal zo gemaakt?
TV: Tussen meten en weten
11-11
TV: Tussen meten en weten
Jan Bor, filosoof en zen-beoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe de ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken. In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar deze benadering toe heeft geleid. Zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? En zijn we er wijzer van geworden? En zelfs: gelukkiger?
Cool to be kind
03-11
Cool to be kind
Vertederend vriendelijk. Anders kan Tom Hannes het niet omschrijven, hoe het voelde om een weekendje vrij van werk in Berlijn te zijn. Tom zou echter Tom niet zijn als hij daarin geen voer ziet voor zijn boeddhistische praktijk.
De blauwe ogen van de Boeddha
19-10
De blauwe ogen van de Boeddha
Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
29-09
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 111