Login

TV: Een andere kijk - Mounir Samuel

$article/block[@lang=$lang]/name

TV: Een andere kijk - Mounir Samuel
Politicoloog, schrijver, performer en journalist Mounir Samuel, voorheen Monique Samuel, is een trotse Egyptisch Arabische Nederlander die midden in het proces van geslachtsverandering staat van vrouw naar man. Hij ‘verenigt dankbaar die twee werelden, deze twee botsende culturen in zichzelf’. Nu online te zien.

TV: Een andere kijk - Mounir Samuel


Mounir Samuel (Amersfoort, 27), voorheen Monique Samuel, is een trotse Egyptisch Arabische Nederlander die midden in het proces van geslachtsverandering staat van vrouw naar man. In de eerste aflevering van de serie Een Andere Kijk die wordt uitgezonden op 18 september horen we Mounir voor het laatst met zijn ‘oude’ stem.

Bekijk de aflevering nu op NPO.nl >>

Mounir Samuel - Een andere kijk op npo

Mounir heeft een Egyptische vader en een Hollandse moeder. Hij ‘verenigt dankbaar die twee werelden, deze twee botsende culturen in zichzelf’. Hij vertelt: “Naarmate ik meer in transitie zal gaan, zal ik er meer en meer Arabisch uit gaan zien’.

Mounir Samuel is politicoloog, schrijver, performer en journalist. Hij werkte regelmatig als Midden-Oosten- en Noord Afrika-correspondent en zat vaak als vaste spreker bij Pauw & Witteman aan tafel. Hij schrijft voor De Groene Amsterdammer, De Volkskrant, NRC en NRC Next en De Groene. Zijn schrijfstijl is bijzonder openhartig.

Voor zijn reisverhalen en reportages won Mounir Samuel respectievelijk de Dick Scherpenzeelprijs, Aanmoedigingsprijs voor grootste journalistiek talent buitenland van Nederland en Vlaanderen (2012) en de Lira Correspondent Prijs voor jonge correspondenten (2015). Mounir is een fervent blogger en heeft negen boeken op zijn naam staan, waaronder: Dansen tussen golven traangas (2015), Uitgesproken (2014) en Mozaïek van de revolutie (2012). En samen met journalist Esmeralda van Boon maakte hij voor de VPRO de documentaire: De Vrijheid van Tharir: Revolutie van de jeugd (2013).

Maar na jaren correspondentschap in Afrikaanse oorlogsgebieden en het Midden-Oosten werd het leed onverdraaglijk, met name het idee daar niets wezenlijks aan te kunnen doen, vertelt Mounir in het programma. Terwijl zijn betrokkenheid groeide in de vrijheidsstrijd daar, groeide ook zijn ergernis over de beperkte bewegingsruimte die hij toen nog als vrouw ervoer in zijn huwelijk. Een moeilijke periode van angst en onzekerheid volgde hierop. Tot het moment in 2015 dat hij besloot uit de kast te komen als iemand die op vrouwen valt, zonder zichzelf vrouw te voelen. Sindsdien gaat hij als man door het leven en veranderde zijn naam van Monique naar Mounir.

In het gesprek met Sarah Marijnissen vertelt Mounir dat hij wil leven buiten bestaande kaders, als een soort tussenvorm: zowel man als vrouw en vanuit twee culturen. Dat doet hij in een wereld waar alles is opgedeeld in Wij-Zij: rijk-arm; man – vrouw; hetero – homo; hoog- en laagopgeleid; met als nieuwe tweedeling de gekleurde Nederlanders en de blanke Hollanders.

Mounir ervaart de reis naar wie je echt bent – van binnen als pijnlijk en eenzaam. Hij vraagt zich af: wie is er eigenlijk anders in een cultuur waarin dat wat ons scheidt belangrijker is dan dat wat ons verbindt? En “ Wie zou er alleen eendimensionaal willen zijn?” Je bent toch veel meer dan alleen vrouw, moeder, wit of ziek!”


Mounir Samuel blijft ondertussen zeer actief met schrijven van artikelen, boeken, blogs, het geven van workshops, cabaret, spoken words en geeft lezingen waarin hij zijn ervaringen en inzichten deelt vanuit de missie een switch te maken in ons denken: van het WIJ-ZIJ, met het leidende idee waarin verschilt de ander van mij, naar wat hebben wij gemeenschappelijk dat wat ons verbindt, voorbij aan de angst en de schaamte. Voor dit werk reist Mounir de hele wereld rond op zoek naar nieuwe verhalen.


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending van dit deel: 
18 september 2016, 16:30 op NPO2
Herhaling 24 september 2016, 09:30 op NPO2
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Lees ookBoeddhist, gynaecoloog, politica: de matroesjka Petra De Sutter

28 jaar geleden rolde Petra de Sutter ‘een beetje per ongeluk’ de gynaecologie in, om op te klimmen tot afdelingshoofd bij het UZ Gent. Als een soort matroesjkapoppetje is ze daarnaast ook hoogleraar, politica, transvrouw én boeddhist.
Lees verder >>


Sarah MarijnissenLees ook: Het roer omgooien

Presentator en radiomaker Sarah Marijnissen begon ooit als 'kritische kleuterleidster' en vertelt in een interview met Menno Bijleveld hoe ze zelf ook een aantal maal de koers van haar leven drastisch heeft bijgesteld.
Bekijk de video >>

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

julika-marijn-960.jpg

TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn


In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Boeddhisten houden van liefde
14-02
Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten.
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
30-01
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van "Een Andere Kijk" de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst. Vanaf zondag 25 februari op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
01-02
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
Wat zijn de blijvende effecten van meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden in hun nieuwste boek het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie.
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
25-01
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
Mensen bij elkaar brengen met muziek en zo wereldvrede bereiken. Dat is de onbescheiden doelstelling van Playing For Change, een stichting die muzikanten van over de hele wereld samen nummers laat opnemen. Loes sprak met Clarence Bekker, PFC-participant van het eerste uur.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhistische wijsheid in kersthits
21-12
Boeddhistische wijsheid in kersthits
Zoetsappig, clichématig, oppervlakkig én hardnekkig, want ieder jaar zijn ze er weer: kerstliedjes. Weerstand bieden is zinloos, daarom kun je de oorwurm-veroorzakende deuntjes beter omarmen. Want zit er niet stiekem heel veel wijsheid verscholen in de kerstklappers?

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 113