Doneer
Joan Halifax

Sterke vrouwen in het boeddhisme

Hoewel het boeddhisme niet vrij is van ongelijkheid tussen de seksen, zijn er gelukkig ook tal van vrouwen die 'hun mannetje staan'. De keur aan films en artikelen over sterke (boeddhistische) vrouwen zijn het bewijs. Op deze 8 maart 2021, Internationale Vrouwendag, zet Bodhi ze voor je op een rij.

Sterke boeddhistische vrouwen: Joanna Macy

Joanna MacyDe ecologische crisis, massale migratie, politieke en economische systemen die op hun grondvesten schudden. En dan zijn er ook nog seksueel misbruikschandalen die aan het licht komen. We leven in een tijd vol grote uitdagingen. Hoe kunnen we hier volgens Joanna Macy goed mee omgaan?


Sterke boeddhistische vrouwen: Joan Halifax

Joan HalifaxBoeddhistisch zenleraar Joan Halifax leeft off the grid in de bergenvan Mexico. Daarnaast is ze abt van het Upaya Zen Center in Santa Fe, New Mexico. Wat kunnen we leren van deze boeddhistische leraar, als het gaat om de grote uitdagingen van deze tijd?


Sterke boeddhistische vrouwen: Lama Tsultrim Allione

feeding your demons“Vrouwen hebben de wereld iets anders te bieden dan mannen”, meent lama Tsultrim Allione. In dit artikel lees je haar unieke visie op het vrouwelijk potentieel.


Boeddhistisch klooster voor nonnen in de Ardennen

boeddhistisch klooster ardennen“Het boeddhisme verspreiden in het Westen kan alleen als er gelijkheid is”, vinden Ayya Vimala en Ayya Kathrin Vimalañani. Sinds enkele jaren leven de twee in hun zelfgebouwde klooster Tilorien, in de Belgische Ardennen. Wat beweegt deze vrouwen? 


Hoe vrouwen in India zich emanciperen via het boeddhisme

positie van vrouwen in het kloosterNon worden gaat in vaak hand in hand met een spirituele roeping, zou je denken. Maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Veel meisjes in India gaan eerder het klooster in om goed onderwijs te krijgen. Betekent dat ook goed nieuws voor hun emancipatie?


Sterke vrouwen en religie. Morrelen aan het mannenbastion

emancipatie boeddhismeOok binnen het christendom zijn er vrouwen die strijden tegen discriminatie. Loes sprak met Lilian Janse, het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid voor de SGP en de Vlaamse Sophie Vanonckelen, die de Katholieke kerk verliet vanwege genderongelijkheid. Hoe zetten deze twee vrouwen zich in voor vrouwenemancipatie binnen de kerk?


Joan Halifax: a sense of urgency

Als geestelijk verzorger stond zenleraar Joan Halifax veel mensen bij op hun sterfbed, maar ook criminelen in zwaarbewaakte gevangenissen. Ze is de zeventig gepasseerd en nog steeds voortdurend onderweg. In dit portret reizen we met haar mee en zien we hoe meditatie en activisme in elkaar overvloeien.


Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. In de geest van zen

films over boeddhistische vrouwenPortret van Irène Bakker, een sterke vrouw die zich van een gelukkige moeder ontwikkelt tot zenleraar, en boeddhistische inzichten omzet in maatschappelijk engagement.


Khandro Rinpoche: Vrouwelijke Tibetaanse meester

films over boeddhistische vrouwenMet haar perfecte Engels, strengheid en gevoel voor humor bracht Jetsun Khandro Rinpoche het Tibetaans boeddhisme naar het Westen. Ze ‘predikt’ de belichaming en de toepassing ervan in het dagelijkse leven. Iets waarvan zij zelf het lichtende voorbeeld is.


Fallen flowers, thick leaves

boeddhistische filmsWat zijn de invloeden van oude Chinese tradities, de Culturele Revolutie en de moderne economie op de sociale status van de Chinese, moderne vrouw? Boeddhistisch filmmaker Laetitia Schoofs onderzoekt het in de documentaire, Fallen Flowers, thick leaves.


Martine Batchelor. Be your own Teacher

films over boeddhistische vrouwenOp haar 22e vertrok ze voor een maand naar Azië, vol anarchistische idealen. Veertig jaar later is Martine Batchelor een markant boeddhistisch leraar. In deze docu van Bodhi redacteur Anne Kleisen zie je hoe dat zo is gekomen.

Tzu Chi. Compassie in actiefilms over boeddhistische vrouwen

Wat begon als een initiatief van een boeddhistische non en een groepje huisvrouwen, is uitgegroeid tot Taiwans grootste NGO: Tzu Chi. Bekijk dit portret van de 77-jarige Cheng Yen, het brein achter deze geoliede machine.


Lama Tsultrim. Feeding your demonsfilms over boeddhistische vrouwen

De Amerikaanse lerares Lama Tsultrim Allione behoort tot een van de pioniers die het Tibetaans boeddhisme naar het Westen heeft gebracht. Regisseur Jaap Verhoeven volgt haar in Colorado, waar ze haar lessen geeft.