Login

Polyamorie: liefde in overvloed

$article/block[@lang=$lang]/name

Polyamorie: liefde in overvloed
In de BOS-docu With or without you waren twee vrouwen jarenlang met dezelfde man getrouwd. In Nederland is zo´n polygaam huwelijk verboden. Maar polyamorie, het hebben van meerdere partners is in zwang. Twee polyamoristen vertellen.

Polyamorie: liefde in overvloed

Loes Liemburg
Loes   Liemburg

In de BOS-docu With or without you leven twee kromgegroeide Zuid-Koreaanse vrouwen, Maggi en Chunhee, samen. Ze waren allebei met dezelfde man getrouwd en slapen nu nog steeds in hetzelfde bed. In Nederland is zo´n polygaam huwelijk verboden. Maar polyamorie, het hebben van meerdere partners is in zwang. Twee polyamoristen vertellen. 

“Ik ben zelf een jaar of vijf poly", vertelt de 44-jarige Benny Lobo. "Daarvoor deed ik verwoede pogingen om een monogame relatie te hebben. In mijn huwelijk had ik twee grote crises omdat ik dacht: als je een relatie krijgt met een ander, dan moet er wel iets mis zijn met je basisrelatie. Pas toen ik over polyamorie las viel het kwartje: die verliefdheid zegt niks over mijn huwelijk. Ik ben nu nog steeds getrouwd en heb ook een serieuze relatie. Mijn vriend komt twee keer per week eten, we gaan soms met z’n allen naar de sauna. Voor mijn kinderen is het heel gewoon.”

Benny is een goed voorbeeld van hoe polyamorie er uit kan zien in Nederland, anno 2015. De polyamoreuze situatie waar de Koreaanse Maggi (88) en Chunhee (68) zicht in bevinden is wel een tikkeltje anders. Chunhee was 24 toen zij als tweede vrouw bij de toen 44-jarige Maggi en haar man in huis werd genomen. Maggi’s drijfveer was aanvankelijk puur pragmatisch. Door het overlijden van haar beide zoons verloor ze ook haar sociale status. Het hebben van een zoon is in Korea namelijk de 'plicht van elke familie'.Door alsnog de felbegeerde zoon te ‘produceren’ moet de verstandelijk gehandicapte Chunhee de eer van de familie redden. Als die zoon er eenmaal is, krijgt Maggi het niet over haar hart om Chunhee terug te sturen naar haar eigen familie, zoals ze van plan was. In de Koreaanse maatschappij is weinig compassie en respect voor verstandelijk gehandicapten. Dingen die zij Chunhee wel kan geven.

Polyamorie vs Polygamie
Polygamie, trouwen met meerdere mensen, is in het westen verboden. In maar liefst vijftig andere landen is het wel toegestaan, voornamelijk in islamitische landen. Daar mag een man volgens de sharia maximaal vier vrouwen huwen onder drie voorwaarden: de eerste vrouw moet het toestaan, hij moet ze allemaal gelijk behandelen en hij moet ze kunnen onderhouden. Ook in boeddhistische landen komt polygamie voor, bijvoorbeeld in Birma, Bhutan en India. Tibet staat bekend om zijn polyandrie: een vrouw die leeft met meerdere mannen, meestal broers. Iets wat tegenwoordig onder de Chinese wet verboden is.

In de 'zwarte' landen is polygamie toegestaan. Klik om afbeelding te vergroten


Een meervoudig huwelijk mag in Nederland dan verboden zijn, polyamorie, het hebben van meerdere partners staat iedereen vrij. Het werd hip in het Westen tijdens de seksuele revolutie van de jaren ’60 en ’70. Homo’s en lesbiennes stelden toen de vanzelfsprekendheid van heteroseksualiteit in vraag. Feministen en transgender mensen zeiden dat verschillen tussen mannen en vrouwen niet aangeboren waren en biseksuelen vonden het geslacht van hun partner geen issue meer. Mensen gingen swingen, sloten groepshuwelijken en gingen samenleven in communes.

Volgens Elisabeth Sheff, een Amerikaanse polyamorie-expert, is die trend opnieuw op gang gekomen dankzij het internet. In de grote online polyamoriegemeenschap kunnen mensen ideeën uitwisselen en elkaar ontmoeten. Seks is daarbij overigens niet per se aan de orde: de term polyamorie is een koepelbegrip voor alle niet-monogame verbindingen met wederzijdse instemming, van seks tot intieme vriendschappen tot relaties.

Zingeving
Benny Lobo is niet alleen ervaringsdeskundige, maar ook de oprichtster van Stichting Polyamorie Nederland. Ook zij signaleert de trend in Nederland. Met haar stichting organiseert ze onder andere polyamoriecafés. “Bezoekers van onze cafés zijn vaak hogeropgeleiden van middelbare leeftijd die hun monogame relatie open hebben gegooid. Maar de bezoekers van onze cafés zijn natuurlijk niet representatief voor alle polyamoristen. Jongeren zijn meer geneigd elkaar op te zoeken in andere verbanden zoals de Meerminners in Utrecht.”

David Nys is een 23-jarige Vlaming die in Amsterdam woont. Ook hij kwam dankzij het internet met polyamorie in aanraking. “Op internet kunnen jongeren informatie vinden en makkelijk contact leggen. Meer informatie is meer awareness. Dat is goed: je hoeft jezelf niet weg te cijferen en kunt er makkelijker voor uitkomen dat je polyamoreus bent.”

Dat polyamorie populairder wordt, heeft volgens Benny deels met emancipatie te maken: “Voorvechters van polyamorie zijn vaak vrouwen en die worden steeds onafhankelijker. En mensen trouwen niet meer voor het leven. Ze zijn meer op zoek naar zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Het aangaan van meerdere relaties is verrijkend: in ieder contact kom je in aanraking met delen van jezelf die je weer verder kunt ontwikkelen.”

Poly en jaloezie
David: “Momenteel heb ik een langdurige relatie met mijn vriend Charly, maar hij is niet de enige voor wie ik sterke gevoelens heb. Er zijn nog enkele anderen die ik op semireguliere basis zie. Zelf voel ik vooral jaloezie als mijn fantasie op hol slaat, als ik ergens niet bij was. Die andere persoon ontmoeten neemt de jaloezie dan weg. En je moet erover praten samen. Jaloezie kun je afleren, ik was vroeger veel sneller jaloers.”

Benny: “Mijn man is monogaam. Hij heeft er zelf geen behoefte aan, maar staat er wel helemaal achter. Dat geldt voor veel mensen die onze polyamoriecafés bezoeken. Het zou ook toevallig zijn als je er allebei behoefte aan hebt: je hoeft ook niet allebei op korfbal te zitten! Jaloezie heeft vaak met je eigen onzekerheid te maken: daar kun je aan werken.”

David vindt polyamorie wel moeilijker dan monogamie. “Ten eerste is monogamie de norm in onze maatschappij. Het is wat iedereen als normaal ziet en daar zijn onze wetten ook op afgestemd, qua erfrecht, huwelijk en ouderschap. Ten tweede is de communicatie moeilijker, want je moet met meerdere mensen op hoog niveau communiceren. Je moet meer behoeften inwilligen. En je hebt meer kans op een gebroken hart.”

Emancipatie of toch niet?
De Verenigde Naties willen polygamie, meervoudige huwelijken dus, ontmoedigen en verbieden omdat het ongelijkheid in stand houdt. Want polygynie (een man met meerdere vrouwen) komt veel vaker voor dan polyandrie. Ook wordt polygynie vaak geassocieerd met veel te jonge bruiden die aan de ‘collectie’ van een man worden toegevoegd, en die zelf geen seksuele vrijheid krijgen. Ook in de documentaire zie je dat: Chunhee wordt puur als een soort broedmachine voor een zoon aan het gezin toegevoegd.

Benny en David vinden polyamorie zoals zij het praktiseren juist bevrijdend. Benny: “Polyamorie betekent voor mij juist dat je de vrijheid hebt om je leven in te delen zoals je wil, zonder dat je aan maatschappelijke normen hoeft te voldoen.”

David: “Monogamie werkt voor mij niet, ik voel me opgesloten, het voelt niet juist. Ik heb nooit gesnapt waarom het zo raar is om meerdere romantische relaties te hebben. Polyamoristen vinden dat monogamie voortkomt uit de ‘starvation economy’, het idee dat liefde een schaars goed zou zijn. Het is niet iets dat je aan één iemand geeft en dat anders moet worden verdeeld. Mensen houden toch ook van al hun kinderen evenveel? Relaties zijn voor mij iets vloeiends. Een vriendschap kan romantisch worden en omgekeerd. Normaal gesproken denk je als je relatie eindigt: het is mislukt. Terwijl je ook kan denken: de relatie heeft een andere vorm gekregen. Polyamorie neemt het hokjesdenken weg.”

Meer weten?
Stichting Polyamorie Nederland
De Meerminners in Utrecht
David heeft een non-monogamiegroep in Amsterdam, bij interesse kun je mailen.

 

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

relatiestatus_vrijgezel.png

Relatiestatus: Vrijgezel & Boeddhist


Al drie jaar op rij ontvangt Bodhitv’s redacteur Kitty een kaartje van dezelfde man op Valentijnsdag. Op het kaartje staat steevast een uitnodiging voor een wel heel bijzondere date: “Het is weer tijd voor uw halfjaarlijkse controle.” Was getekend: je tandarts.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Leven zonder smartphone
22-06
Leven zonder smartphone
Bijna iedereen met een smartphone heeft er één: de loop. Dat unieke setje apps die je stelselmatig en in dezelfde volgorde opent, zodra je ook maar drie seconden even niks te doen hebt. Jan Jacobs raakte er zo in verstrikt dat hij besloot zijn smartphone weg te doen.
“We hebben de stilte nodig om onszelf te zijn”
29-05
“We hebben de stilte nodig om onszelf te zijn”
Johannes Schiettecatte is een Belgische monnik. Loes sprak met hem over de aantrekkingskracht van stilte en onze angst ervoor. “Je gaat het ultieme pas vinden als je een verschrikkelijke woestijnervaring doormaakt.”
TV: Een andere kijk - Herman Wijffels
12-05
TV: Een andere kijk - Herman Wijffels
In de laatste aflevering van Een Andere Kijk op Persoonlijk leiderschap is boeddhiste Sarah Marijnissen te gast bij econoom en boeddhist Herman Wijffels. Nu online terug te kijken.
Mijn innerlijk trumpje
11-05
Mijn innerlijk trumpje
In Connie woont een trumpje. Regelmatig komt zij in de verleiding om direct uit de onderbuik te reageren. Twitter en Facebook zijn geduldig en 140 tekens onvrede zijn zo getweet. Haar trumpje ligt regelmatig overhoop met haar innerlijke zennie.
“Zelfs de vogels maakten een pokkeherrie”
08-06
“Zelfs de vogels maakten een pokkeherrie”
Jan en Manu lijden aan tinnitus. De aandoening waarbij je constant een of meerdere geluiden in je hoofd hoort. Van krekels en spoorwegovergangen tot tandartsboren en industriële afwasmachines. Hoe blijf je daar rustig onder?
Henk Barendregt over meditatie en wetenschap
18-05
Henk Barendregt over meditatie en wetenschap
Google op ‘scientific benefits of meditation’ en je wordt bedolven onder de lijstjes met wetenschappelijke redenen om op een kussen te gaan zitten. Maar wat hebben meditatie en de wetenschap eigenlijk met elkaar te maken? René vroeg het aan wiskundige, logicus en mediteerder Henk Barendregt.
TV: Monk Politics
12-05
TV: Monk Politics
In Myanmar zijn de boeddhistische monniken een politieke factor. Nu een democratische regering het land bestuurt, moeten de monniken kiezen: politiek actief blijven of terug naar het klooster. Nu online te zien.
TV: Een andere kijk - Ilonka de Haan
05-05
TV: Een andere kijk - Ilonka de Haan
Ilonka de Haan is medeoprichter van de stichting Buddy to Buddy, waarbij Nederlanders in een-op-een contact gekoppeld worden aan een vluchteling. Zij inspireert anderen om meester te worden over hun eigen leven. Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 108