Login

Vloggen doe je zo

$article/block[@lang=$lang]/name

Vloggen doe je zo
Op 4 oktober organiseerde Bodhitv een workshop vloggen. Benieuwd? Check dit verslag met lekker veel vlog-tips!

Vloggen doe je zo

Loes Liemburg
Loes   Liemburg
  • Geschreven op: 06-11-2014
  • Waardering: 4 Sterren
  • Tags:

Op zaterdag 4 oktober organiseerde Bodhitv een workshop vloggen. Doel van deze dag? Deelnemers laten kennismaken met laagdrempelige manieren om filmpjes te maken, zodat ze nieuwe content voor Bodhitv kunnen maken. Een verslag, met natuurlijk veel beeld en tips.

We ontmoeten onze cursusleider en filmmaker Anna Spohr met haar team (Astrid van den Velde en Guido Sikkink) bij het Shambhala Centrum in Rotterdam. Deelnemers Samantha, Michael en Roxanna komen rond tienen langzaam binnendruppelen. Shambhalaan Arno is onze gastheer en ontvangt ons met koffie en thee. Zelf doet hij ook gezellig mee aan de workshop, net als uw Bodhitv-webredactie: Kitty en ik.

In plaats van een geijkt voorstelrondje, beginnen we de workshopdag met tien minuten zitmeditatie, op de sfeervolle bovenverdieping van het centrum. Daarna vertelt iedereen kort wat hij of zij kwijt wil en doen we twee rondjes ‘dharmadelen’. Hierbij vormen we drie koppels die tegenover elkaar gaan zitten. Aan de hand van een vraag (‘beschrijf een mooi moment waarin boeddhisme een rol speelde’) is de een twee minuten lang aan het woord, terwijl de ander alleen maar luistert. Best wel spannend om zo full frontal tegenover elkaar te zitten en over zulke persoonlijke dingen te vertellen. Maar gaandeweg vond ik het wel interessant om op deze manier een eerste indruk van elkaar te krijgen. Weer eens wat anders dan alleen vertellen wat voor baan je al dan niet hebt, toch?

Eerste filmoefening
Na die introductie gaan we, hoppa, meteen filmen! Het uitgangspunt van de eerste filmoefening is simpel: vertel iets over wat het boeddhisme voor jou betekent en wat je van een sangha zou willen. Om meteen in beelden te leren denken mogen we een aantal foto’s uitzoeken uit Anna’s rijke knipselarchief. Iedereen mag een keer voor en een keer achter de camera plaatsnemen, om met beide aspecten van het vloggen kennis te maken. We oefenen met camerabewegingen en -perspectieven en verschillende achtergronden. Sommigen gaan staan, anderen zitten en zelfs liggen bleek een optie! Best spannend, maar het resultaat is meteen best goed. Zo heel moeilijk is het dus niet, dat had ik helemaal niet verwacht. Leuk!

Leermomentje nummer 1!
De oefening die wij die ochtend deden is leuk om ook eens in je sangha te doen:
- Verzamel plaatjes (knipsels uit kranten en tijdschriften) waarmee je een verhaal kunt vertellen.
- Bereid het in een paar minuten voor en vertel de wereld wat je denkt. Wat brengt je sangha jou? Hoe mediteer je het liefst? Waar worstel je mee in je meditatiepraktijk? Praten, filmen, klaar.

Door problemen met het geluid moesten sommigen van ons ons filmpje een tweede keer opnemen, maar de eerste poging was eigenlijk leuker en spontaner. Improviseren dus!Na de lunch, terwijl Guido in sneltreinvaart onze filmpjes monteert, gaan wij het tweede deel van de workshop in. De zes deelnemers splitsen zich in drie groepen, die allemaal met een andere laagdrempelige manier van filmmaken aan de slag gaan. Zelf maak ik met Roxanna een stop-motionfilmpje. Daarvoor hebben we eigenlijk niets anders nodig dan een iPad met de gratis app iMotion, een achtergrond en belichting:

We bedenken een verhaaltje, kiezen wat van de kleine props die Anna heeft meegenomen, en 200 foto’s later is ons filmpje af! De veertien seconden film die het heeft opgeleverd wordt de leader van de komende reeks Bodhitv-filmpjes:

Leermomentje nummer 2!
Maak zelf ook een stop-motion:
- Download de app iMotion op je iPhone of Stop Motion Lite op je Android.
- Verzamel al het kleine grappige grut dat je in huis hebt, bij wijze van props
- Maak van een kartonnen doos een vierpoot-statief of bedenk een waanzinnige constructie zoals op bovenstaande foto
- Zorg voor goede belichting
- Bedenk een verhaal, zoek daar de juiste props bij en schieten maar!

Arno en Samantha experimenteren ondertussen met het vastleggen van één beeld met verschillende camerahoeken. Dat resulteert in een poëtisch sfeerfilmpje van een mediterende Arno in de achtertuin van het pand. Kitty en Michael vormen het schrijfteam, zij bedenken een poëtische tekst die, zonder dat ze dat zo hadden bedoeld, perfect onder het filmpje van Arno en Samantha blijkt te passen.Leermomentje nummer 3!
Creëer de ultieme poëtische tekst door middel van associatief schrijven (met minimaal 3 personen):
- Neem een aantal vellen leeg papier.
- Schrijf allemaal hetzelfde woord op (bijvoorbeeld: ‘stilte’).
- Zet de timer op 1 minuut en begin te associëren op het gekozen woord: alles mag! Nadenken en zelfcensuur is verboden, gewoon alles opschrijven wat er in je opkomt, zelfs als er niks in je opkomt (dan schrijf je gewoon dat op).
- Schuif dan allemaal je vel door naar links. Je hebt nu de tekst van iemand anders. Onderstreep de passages die je mooi vindt.
- Herhaal dit proces met een ander woord.
- Verdeel nu alle vellen papier en ga op basis van de onderstreepte passages aan het werk en kom tot een gedicht, of iets wat er op lijkt. Voeg dat alles weer bij elkaar, waarbij je natuurlijk naar hartenlust mag schrappen en schuiven. Je gelooft het misschien niet, maar op deze manier kwamen Kitty, Anna en Michael tot een tekst die perfect bleek te passen bij het filmpje van Arno en Samantha.

Leermomentje nummer 4!
In dit filmpje zie je alle mogelijke camera standpunten:

En in deze nog wat belangrijke tips voor de montage:

Ondertussen klussen deze vier met hulp van Anna ook nog een leadertje voor dit filmpje in elkaar: de net bij elkaar gebrainstormde titel “Loungen in leegte”, op losse blaadjes die als een ketting door het kroos van de vijver werden getrokken. Simpeler kan bijna niet  :)

Mooie resultaten!
Aan het eind van de dag is het tijd voor de première van onze filmpjes. We hebben elkaars werk natuurlijk nog niet gezien, dus dat was spannend. Het resultaat vond ik zo indrukwekkend! Filmen leek mij altijd heel ingewikkeld, iets waarvoor je veel kennis nodig hebt, maar wij hadden met maar heel weinig middelen drie prachtige filmpjes gemaakt na slechts een middagje werken. Het laat ook zien dat er binnen een groep, binnen je sangha bijvoorbeeld, heel veel rijkdom aanwezig is. Roxanne had geweldige ideeën voor de stop-motion, Michael is rapper en een echte woordkunstenaar en Samantha had oog voor de mooiste cameraperspectieven. Iedereen kon zo zijn kracht inzetten, wat tot een heel rijk geheel leidde, en wat mij heel veel energie gaf. Een geslaagde dag dus.

Het resultaat van de vlogworkshop zie je binnenkort op Bodhitv! Ook de filmpjes die onze creatieve vloggers zelf gaan maken kun je te zijner tijd hier bewonderen, onder de titel:

“Bits of Buddha”

Ben je helemaal laaiend enthousiast geworden door dit verslag en wil je ook eens iets voor ons maken? Neem dan even contact op met Kitty: bodhitv@bosrtv.nl

Bekijk hier alle making of filmpjes van de workshopdag.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

vloggen2-1.jpg

Stoomcursus vloggen


Ben jij actief in een sangha, ergens tussen de 18 en 40 jaar en heb je affiniteit met film en video? Dan is Bodhitv op zoek naar jou! Op zaterdag 4 oktober organiseert de BOS een stoomcursus vloggen.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.
Bezoek Tibetaanse parlementariërs aan Nederland
15-12
Bezoek Tibetaanse parlementariërs aan Nederland
Vier leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap brachten eind november een bezoek aan Nederland op uitnodiging van International Campaign for Tibet.
Wat is jouw nieuwjaarswens voor 2018?
14-12
Wat is jouw nieuwjaarswens voor 2018?
Wat wens jij de wereld, je naasten of jezelf toe in 2018? Daarover gaat de laatste Buddha Bites van 2017. Met jullie antwoorden op deze vraag maakt Misha Belien een collectieve nieuwjaarswens voor 2018.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhistische wijsheid in kersthits
21-12
Boeddhistische wijsheid in kersthits
Zoetsappig, clichématig, oppervlakkig én hardnekkig, want ieder jaar zijn ze er weer: kerstliedjes. Weerstand bieden is zinloos, daarom kun je de oorwurm-veroorzakende deuntjes beter omarmen. Want zit er niet stiekem heel veel wijsheid verscholen in de kerstklappers?
TV: Tussen meten en weten - Wetenschap
15-12
TV: Tussen meten en weten - Wetenschap
Jan Bor ontmoet mensen die in het gebied tussen meten en weten wetenschap bedrijven. Waaronder natuurkundigen Carlo Rovelli en Erik Verlinde en de astrofysicus Trinh Xuan Tuan. Die zegt dat fysica niet de enige manier is om de werkelijkheid te beschrijven. Dinsdag om 22:55 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Tussen meten en weten - Gezondheid
07-12
TV: Tussen meten en weten - Gezondheid
In deze aflevering kijkt Jan Bor kritisch naar onze wens om ons lichaam op te delen in segmenten en cijfers. 12 december om 22:55 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 113