Doneer
buddha_demons_header

Voor boeddhisten met een kater, een rotbaas en een kwellende ex

Alweer brak? Uren hersenloos gefacebookt? In Walk like a Buddha, een nieuw hip boekje voor jonge boeddhisten, lost Lodro Rinzler al je 21e-eeuwse problemen op!

Heb je gister weer teveel gezopen? Wil je niet meer naar je rottige baas? Voel je je schuldig over die one night-stand van laatst? En hoe moet je je voorbereiden op een zenuwslopend sollicitatiegesprek? Niet alleen samsara-enthousiastelingen kampen met dat soort problemen: ook boeddhisten (en geïnteresseerde leken zoals ik) worden meegesleurd in de maalstroom van de 21e eeuw.

Lodro Rinzler
© Christine Espinoza

Walk like a Buddha is eigenlijk een bundel van Huffington Post-blogs, waarin Rinzler als een soort Lieve Lita lezersvragen beantwoordt. Hij doet dat op sympathieke wijze: zijn eigen worstelingen met drankverslaving, rouw, relaties etc. schuwt hij niet en hij gebruikt grappige analogieën. Moet je elke dag mediteren? Zie het als dating your mind, zegt Rinzler. Eerst doe je het eens per week, dan word je vrienden met je mind en spreek je vaker af. Daarna doe je het elke dag: je maakt van die relatie een prioriteit. Of: is wereldvrede mogelijk? Superman dacht van wel, dus wij ook!

Het boek is een bundeling van wekelijkse stukjes en dat is wel meteen de zwakte ervan. Als je alle antwoorden achter elkaar leest, wordt het gauw repetitief. Mag je roken en drinken? Jawel, maar onderzoek je motivatie, drink mindfully en breng er anderen geen schade mee toe. Bedenk of je verslaafd bent: je kunt bij het verlangen blijven zonder eraan toe te geven, en nieuwe gewoontes ontwikkelen. Geen slecht advies, maar het lijkt het antwoord op zo’n beetje alle vragen: mediteer, onderzoek, ontwikkel compassie, doe geen kwaad maar goed.

De adviezen spraken mij daardoor niet altijd aan. Rinzler wil de lezer vooral tot nadenken aanzetten. Er zijn natuurlijk ook geen pasklare antwoorden op alle vragen, maar “ga het voor jezelf onderzoeken” wordt niet alleen snel repetitief, het is ook een beetje een dooddoener. Soms wordt het zelfs wat belerend. Mag je er leuk uit willen zien? Jawel, maar schoonheid komt van binnenuit. Doe het in ieder geval met aandacht. Duh!

Wat mij het meest aansprak was het hoofdstuk “Change the world like a Buddha”. Ik had me nog niet gerealiseerd dat de historische Boeddha in zijn tijd een rebel was die heel wat sociale onrust veroorzaakte. Hij liet alle kastes toe tot zijn sangha, evenals vrouwen, en daarmee was hij een ontzettend progressieve strijder voor gelijkheid. Dat streven naar ieders verlossing moeten wij ook doen, zegt Rinzler, en dat kunnen we ook. Inspirerend.

Zelf kan ik soms een ouwe cynicus zijn, maar Rinzler heeft alle vertrouwen in ons, in onze mogelijkheden om anderen te helpen en zoals gezegd zelfs in wereldvrede. Hij is namelijk student van Sakyong Mipham Rinpoche (= de Shambhala-traditie), dus hij gelooft in de inherente goedheid van de mens, oftewel de Boeddha-natuur: iedereen heeft de potentie tot ontwaken in zich. Dat is een prettig opbouwend element in al zijn adviezen: je bent al perfect, je hebt alleen een beetje verbetering nodig. Het gaat erom dat je vertrouwen ontwikkelt in je eigen mogelijkheid om wakker te zijn.

Walk like a Buddha is speels en hip (af te meten aan de frequentie van het woord fuck), maar het blijft niet aan de oppervlakte. Regelmatig worden de Sakyong of Chögyam Trungpa geciteerd, bijvoorbeeld bij een vraag over abortus. De enige disclaimer is dat de adviezen lichtelijk repetitief en belerend worden, zodat je het beter in etappes leest. Al met al is het een positief en handig boekje met interessante invalshoeken, stoere anekdotes en vooral veel reminders: altijd goed om nog eens aan het belang van vriendelijkheid en niet-hechten herinnerd te worden.

Lodro Rinzler, Walk like a Buddha: even if your boss sucks, your ex is torturing you and you’re hungover again

Shambhala Publications 2013

Verkoopprijs € 13,99

Voorlopig alleen in het Engels verkrijgbaar

Zijn eerste boek The Buddha walks into a bar is nu ook in het Nederlands te koop!

Bekijk een kort interview met Lodro Rinzler:

Headerfoto origineel: Wikipedia