Mediteren met een beat

$article/block[@lang=$lang]/name

Mediteren met een beat
“Soms is er ruimte voor een duet, voor wat acrobaten fratsen of ontstaat er spontaan een soort regendans-oerang-oetang-alfa-mannetjes-achtig tafereel. Klinkt dit idioot? Dat is het volgens Ellie ook. En toch lijken haar ‘ecstatic dance’ avondjes verdacht veel op mediteren.

Mediteren met een beat

Ellie Lardenoije
Ellie  Lardenoije
  • Geschreven op: 24-10-2013
  • Waardering: 2 Sterren
  • Tags:

Soms is er ruimte voor een duet, voor wat acrobaten fratsen of ontstaat er spontaan een soort regendans-oerang-oetang-alfa-mannetjes-achtig tafereel. Klinkt dit idioot? Dat is het volgens Ellie ook. En toch lijken haar ‘ecstatic dance’ avondjes verdacht veel op mediteren.

Een Aziatische monnik in kleermakerszit. Of een halfnaakte sadhu, met dreadlocks in perfecte lotushouding. Dat zijn zo de beelden die bij me opkomen als ik aan mediteren denk. Op de achtergrond ruik ik de nagchampa wierook en hoor ik het zachte gebrom van een lange Ohm. Onoverkomelijk associeer ik het woord 'mediteren' ook met mijn eigen verwoede pogingen een meditatie-discipline op te bouwen en netjes elke dag te ‘zitten’. 

No booz, no shoes, no chit chat on the dance floor
Enkele maanden geleden ontdekte ik dat dit ook helemaal anders kan. En ik ben verslaafd. Sinds mijn eerste avond '
Ecstatic dance' kun je mij elke dinsdagavond op de dansvloer vinden. Onder het motto "No booz, no shoes, no chit chat on the dance floor" draait een DJ drie uur lang de meest te gekke, mooie en bijzondere nummers. Van house tot salsa, van klassieke muziek tot Charlie Chaplin-achtige deuntjes. En iedereen danst. Werkelijk, iedereen danst! De één houterig en staccato, de ander sierlijk en sensueel. Iedereen volgt zijn eigen ritme en zoekt op de muziek naar zijn unieke, eigen dans. Soms is er ruimte voor een duet, voor wat acrobaten fratsen of ontstaat er spontaan een soort regendans-oerang-oetang-alfa-mannetjes-achtig tafereel. (Als je dit idioot in de oren klinkt: dat is het ook.)

Flyer van Ecstatic Dance in Amsterdam

 

Op sommige avonden, als ik te moe ben om zelf te dansen, kan ik minuten achter elkaar kijken naar al die prachtige mensen. Ik word geraakt door de energieke en tedere sfeer waaraan iedereen zich kan overgeven. Ik heb er wel eens geprobeerd te dansen zoals men dat normaal gesproken doet. Gewoon, gezellig, drankje in je ene hand, andere hand meedeinend op de beat en geen vuiltje aan de lucht. Maar dat gaat hier niet. Net als tijdens een 'klassieke' meditatie, zittend in stilte, word ik keer op keer geconfronteerd met mijn eigen gemoedstoestand en opdringerige gedachtepatronen. Heb ik een dag met veel frustratie achter de rug, dan komt er bijvoorbeeld geen enkele dansbeweging uit mijn lijf. 

Rondjes om mijn as
Eerst werd ik dan chagrijnig en ging ik met mijn armen over elkaar geslagen aan de kant zitten. Op een avond was ik echter zó kwaad over iets dat die dag was voorgevallen, dat mijn lichaam de emoties niet meer kon negeren of wegstoppen. Tijdens het dansen spanden de spieren in mijn lichaam zich samen, mijn handen baalden zich tot vuisten en de tranen stroomden over mijn wangen. Ik werd zelf verrast door wat er toen gebeurde: in plaats van te verstijven, begon mijn lichaam hevig te bewegen. Ik danste mijn woede! Ik tolde honderden rondjes om mijn eigen as. Ik trok vreselijke gezichten en danste de meest chaotische dans ooit. 

Maar ik draaide niet door. Want net als in meditatie probeer ik op zulke momenten bij mijn ademhaling te blijven. Ik dans de dans, maar ik neem tegelijkertijd ook waar. Ik blijf zo dicht mogelijk bij mijn gevoel, maar blijf mijn gedachtes observeren. Mijn emoties mogen er zijn, waardoor ik paradoxaal genoeg een enorme rust ervaar.

En niet alleen in de confrontatie met mijn 'negatieve' emoties lijkt dansen bij ecstatic dance op een meditatie in beweging. Het is het gevoel van verbondenheid met mijn mededansers, van het overstijgen van mijn eigenbelang, dat me aan mediteren doet denken. Want ondanks dat ik met de meeste dansers nog nooit een woord gewisseld heb, heb ik ze stuk voor stuk ontmoet in de dans. Ik zie mooie, ontroerende, intens gelukkige en kwetsbare mensen waarin ik mezelf zo goed herken. En omdat er geen regels zijn, of vaste danspassen waaraan we ons moeten houden, laat ik me met elke mededanser leiden door mijn gevoel en mijn lichaam. Zo dans ik met de één tien minuten verstrengeld en rustig op een knallende housebeat, om met de ander verstrikt te raken in een clowneske act waarin we beiden als twee kleine kinderen in een deuk liggen om onze eigen grappen. 

En net als in meditatie leer ik te vertrouwen op mezelf. En dat lukt alleen maar als ik me laat meevoeren op de melodie van de muziek. Ik hoef geen strikte choreografie te volgen om het leven te leiden dat bij me past. Ik hoef mijn gedachtes niet te gebruiken om te begrijpen wat er is. Hier leer ik improviseren.

Ook zin om te mediteren met de voetjes van de vloer?
Op de website van Ecstatic dance Amsterdam lees je meer.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

meet-the-wild-selects_header.jpg

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist


Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
15-05
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie.
Symposium over leegte in Amsterdam
04-05
Symposium over leegte in Amsterdam
De westerse filosofen, een paar uitzonderingen daar gelaten, hebben er altijd angst voor gehad. Maar in de boeddhistische filosofie is leegte een, zo niet het centrale begrip. Vrijdagavond 4 mei in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met Melissa Tun Tun, Bruno Nagel en Thomas van Huut
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
03-05
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
Al sinds 2006 zijn Belgische boeddhisten bezig om als religie door de staat erkend te worden. Waarom is zo’n erkenning nodig en wat zijn de gevolgen? Loes sprak met voor- en tegenstanders.
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
12-04
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry.
Dalai lama in september naar Nederland
11-05
Dalai lama in september naar Nederland
De dalai lama komt in september naar Nederland. Op 16 en 17 september geeft hij in Rotterdam Ahoy twee openbare lezingen. De eerste wordt ingeleid met een gesprek tussen de dalai lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet. Tickets zijn nu online te koop.
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
04-05
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
Een intiem portret over de gepassioneerde Magnum fotograaf Raghu Rai, de vader van de Indiase fotografie, gezien door de ogen van zijn even ambitieuze dochter Avani Rai. Woensdag 16 mei om 22.40 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik..
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.
TV: Wijsheid van de Himalaya
06-04
TV: Wijsheid van de Himalaya
In het Tibetaans boeddhisme kan een leraar reïncarneren als een nieuwe persoon, als een nieuwe “manifestatie van wijsheid”. Sey Rinpoche is zo iemand. Zondag 22 april om 15.50 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 116