Radiocolumn Guan: Vinaya voor beginners

$article/block[@lang=$lang]/name

Radiocolumn Guan: Vinaya voor beginners
Voor de BOS radio spreekt Guan Her Ng maandelijks een column in."Ik neem mijn toevlucht tot de boeddha, dharma en sangha. De vloer voelt hard aan. Mijn knieen doen pijn.Er komt geen einde aan de ceremonie... "

Radiocolumn Guan: Vinaya voor beginners

Guan Her Ng
Guan Her  Ng

Voor de BOS radiospreekt Guan Her Ng maandelijks een column in. Deze keer: Vinaya voor beginners. Ook te beluisteren in MP3 onderaan het artikel!

Ik neem mijn toevlucht tot de boeddha, dharma en sangha.
De vloer voelt hard aan. Mijn knieen doen pijn. Er komt geen einde aan de ceremonie. Ik denk dat de pijn de ervaring onvergetelijk maakt. Er ligt alleen een dun matje tussen mijn knieen en de vloer. Het is nog even volhouden en dan is de ceremonie over.Toevlucht nemen tot de boeddha, dharma en sangha is zeker niet voor watjes.Maar de voorschriften toepassen in mijn dagelijks leven? Dat is pas echt een uitdaging!

Boeddhisten zeggen: vinaya oftewel de voorschriften zijn voor de minder intelligente wezens, de soetra’s zijn voor de gemiddelde beoefenaar en de Abhidamma, het commentaar op de soetra’s, is alleen weggelegd voor de geleerden.
Ik denk dat deze stelling opnieuw bekeken moet worden. Ik ben van mening dat deze stelling is opgesteld door een stel intellectuele Boeddhisten. Het is alsof de voorschriften alleen bedoeld zijn voor de lageropgeleiden. Het heeft alleen te maken met je acties in je dagelijks leven. Je moet je geest beheersen, dan overlapt het alle boeddhistische beoefeningen. Dan kun je de voorschriften gewoon verwaarlozen. Dit is natuurlijk een verkeerde gedachte. Ik ben van mening dat ook het lichaam de geest kan veranderen. Sociaal Psycholoog Amy Cuddy zegt: Your body language shapes who you are.

De eerste discipelen kregen van de Boeddha de vijf voorschriften als richtlijn. Zij hoefden alleen maar deze vijf voorschriften te volgen. Dit is simpel genoeg, toch?
Het afzien van het doden van levende wezens
Het afzien van het nemen van dat wat niet gegeven isHet afzien van seksueel wangedrag
Het afzien van incorrect spreken
Het afzien van het gebruik van verdovende middelen zoals alcohol en drugs, welke leiden tot onachtzaamheid

De Sangha groeide uit tot honderden leden. De Boeddha wilde onrust voorkomen en stelde periodiek nieuwe leefregels aan de groep. Tegenwoordig houden de monniken zich aan 253 richtlijnen en de nonnen houden zich aan 364. Waarom moesten de vrouwen aan meer voorschriften houden? Ik heb geen idee. Wellicht moest de Boeddha een onderdrukte sociaal-maatschappelijke interventie tonen, zodat vrouwen ook geaccepteerd wordt door het klooster. Misschien is de vrouw gewoon een complexere wezen dat meer voorschriften nodig heeft.

De eerste vijf voorschriften zijn nadrukkelijk bedoeld om geen leed te veroorzaken bij andere levende wezens. De voorschriften zijn er dus voor om een moreel leven te leiden.

In 2008 nam ik toevlucht tot de drie juwelen, oftewel de Boeddha, de dharma en de sangha. Ik voel het nog steeds in de knieen. Eerst twijfelde ik of het wel nut heeft om officieel een eed af te leggen. Het gaat toch alleen om de geest? Als ik daar controle over heb, dan zijn de voorschriften tijdelijk van belang. Ik herinner me dat de Abdess Eerwaarde Man Chien van Fo Guang Shan heeft gezegd dat voorschriften een eenheid moet vormen met lichaam, spraak en geest. De voorschriften hebben niet alleen betrekking op mijn daden, maar ook hoe ik spreek, denk en voel. Wanneer ik goed observeer, dan merk ik dat er niet alleen vastgeroeste patronen zijn in mijn handelingen in het dagelijks leven, maar dat ik ook vastgeroeste patronen heb in mijn spreken, denken en voelen. De sleutel hier is dus te observeren, te herkennen en te transformeren.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

binary.jpg

Het internet en wij


Guan Her Ng ziet in het internet niet alleen een handig hulpmiddel, maar ook een manier om onszelf te leren kennen. Volgens hem weerspiegelt Web 2.0 zelfs wie wij zijn.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.
TV: Wijsheid van de Himalaya
06-04
TV: Wijsheid van de Himalaya
In het Tibetaans boeddhisme kan een leraar reïncarneren als een nieuwe persoon, als een nieuwe “manifestatie van wijsheid”. Sey Rinpoche is zo iemand. Zondag 22 april om 15.50 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik.
Mediteren met kinderen
06-04
Mediteren met kinderen
“Soms mediteer ik in bed en dan zet ik mijn knuffels rechtop zodat ze ook mee kunnen doen.” Op de Troelstraschool kijkt niemand er van op als een kind dit zegt. Al acht jaar mag de school in Geuzenveld zich ‘Mindful School’ noemen. René woont er een mindfulnessles bij en spreekt met mindfulnesstrainer Eline Snel.
Misbruik in het boeddhisme: egoprojectie, overgave en groepsdynamiek
24-03
Misbruik in het boeddhisme: egoprojectie, overgave en groepsdynamiek
Overal waar mensen samenkomen in complexe en hiërarchische systemen, ligt misbruik op de loer. Ook binnen het boeddhisme, getuige de vele misbruikzaken die de laatste jaren in de openbaarheid kwamen. Wat zijn mogelijke valkuilen binnen een student-leraar relatie? En hoe kunnen we hier bewuster mee omgaan?
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
12-04
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry.
TV: Becoming Who I Was
06-04
TV: Becoming Who I Was
Padma Angdu, een gewoon jongetje uit het Indiase Ladakh, is ontdekt als reïncarnatie van een legendarische hoge Tibetaanse leraar. Het betekent een grote transformatie voor Padma. Zondag 15 april om 14.55 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Buddha to Be
29-03
TV: Buddha to Be
De boeddhistische non en vredesactivist Sister Chân Không werkt al vanaf de jaren zeventig samen met Thich Nhat Hanh om het boeddhistische gedachtengoed over te brengen naar het Westen. 8 april om 15:50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Een Andere Kijk - Jacob Ter Veldhuis
23-03
TV: Een Andere Kijk - Jacob Ter Veldhuis
Meer dan 1000 uitvoeringen van zijn composities worden jaarlijks over de hele wereld gespeeld. Jacob Ter Veldhuis is daarmee een van de meest gewilde hedendaagse componisten in Europa. Zondag 1 april op NPO2 om 15.50 bij de boeddhistische blik.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 115