Login

A dream within a dream

$article/block[@lang=$lang]/name

A dream within a dream
Onthoud jij je dromen? Heb je enig idee wat ze betekenen? Johan Aanen ging op droomconsult en dat verhelderde voor hem de fase waar hij in zijn leven zit. 'In mijn droom laat ik me leiden door het jongetje, die het bevel gaf, terwijl ik geleid wil worden door mijn wijsheid'.

A dream within a dream

Anne Kleisen
Anne  Kleisen

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Bodhitv 

       All What we see or seem
        Is but a dream within a dream.

        - Edgar Allan Poe

Dromen, wie doet het niet? Niemand: we dromen allemaal. Maar niet iedereen onthoudt  ze altijd. Ik ben zo iemand die zich, elke ochtend als hij wakker wordt, precies kan herinneren wat hij vlak ervoor gedroomd heeft. Geen idee waarom, maar als ik wil heb ik in ieder geval elke dag een verhaal te vertellen. Maar dromen kunnen ook meer dan een verhaal zijn. Vanwege mijn interesse voor spiritualiteit geloof ik wel dat dromen meer betekenen dan een nachtelijke verwerking van je dagelijkse activiteiten door je hersenen. Maar wat dat meer is, daar had ik me nog nooit echt in verdiept. Tot ik via Bodhitv de kans kreeg een droomconsult te krijgen.

Droomuitleg en -therapie
Daarvoor bezocht ik Ada de Boer. Zij is psychologe/droomtherapeute. Na een persoonlijke ervaring met een droom tijdens psychotherapie besloot zij zelf met dromen aan de slag te gaan, omdat ze ontdekte dat er een wereld van betekenissen in dromen aanwezig is. Ze studeerde Psychologie, volgde een opleiding hypnotherapie en geeft sinds 1983 cursussen, consulten, lezingen en workshops over dromen. Zij geeft individuele en groepstherapie over dromen. Deze maand verschijnt haar vierde boek over dromen, getiteld: ‘Dromen'. 

Volgens Ada bezoeken mensen haar uit een algemene of specifieke interesse voor dromen, omdat ze op een belangrijk kruispunt in hun leven staan of, omdat ze geplaagd worden door nachtmerries. Een van de dingen die Ada kan doen is mensen helpen hun dromen te interpreteren. Wat ik tijdens mijn droomsessie van haar geleerd heb is dat dromen verschillende aspecten van onszelf kunnen tonen en zo een praktische weg tot zelfinzicht bieden. Aan de hand hiervan kunnen we leren wat ons op een dieper niveau bezighoudt, tegenhoudt of waar mogelijkheden tot ontwikkeling liggen.

Voor haar uitleg van dromen en therapie gebruikt Ada naar eigen zeggen geen specifiek omlijnde methode. Ook gaat ze niet uit van een bepaalde levensbeschouwing, zoals het Boeddhisme. Wat ze wel toepast vanuit het Boeddhisme is een houding van liefdevolle vriendelijkheid en niet-oordelen. Dit helpt mensen onder andere te ontspannen en de oordelen en vooropgezette mening over hun droom, en over zichzelf, los te laten.

dromen

Symboliek
Naast het vanzelfsprekende onderscheid tussen een positieve en negatieve sfeer,spelen er allerlei elementen een belangrijke rol in onze dromen. Zo is er vanuit de psychologie veel geschreven over de mogelijke verklaringen van symboliek in dromen. Voor Ada is kleur zo’n element. Opvallende kleuren hebben belangrijke betekenissen. En in de vele jaren dat zij nu werkt met haar eigen dromen en die van anderen, weet ze van slechts een paar mensen dat er een regenboog van kleuren in hun dromen voor is gekomen. En die mensen waren beoefenaars van het Tibetaans boeddhisme. Hoogstwaarschijnlijk is er dus een band tussen deze regenboog en hun diepe ervaringen tijdens complete meditaties, die terugkomen in hun dromen.

Wat kan voorkomen, maar dit gebeurt slechts zelden, is dat mensen voorspellende dromen hebben of in hun dromen een gesprek hebben met overleden mensen. Communicatie is ook een belangrijk element in dromen. Duidelijk mag zijn dat de inhoud van dromen erg kan verschillen en dat er nog veel onverklaarbare elementen overblijven.

Een vreemd schouwspel
Voor mijn eigen droomuitleg had ik een verse droom meegenomen, één van de ochtend dat ik naar Ada ging. Zoals altijd liepen er meerde droomscènes in elkaar over,maar Ada had er maar één nodig. Dus koos ik de meest duidelijke, tevens de meest vreemde scène. Het is vaak moeilijk om aan een ander uit te leggen wat je gedroomd hebt, temeer omdat het vooral de sfeer is, die zo bepalend is voordromen. Maar toch heb ik een poging gewaagd.

In mijn droom sta ik aan de rand van een soort stenen plateau, met achter mij een rotsen muur, een waterval en een door riet omgeven kabbelend watertje. De lucht is lichtblauw en het weer kalm. Een deel van het stenen plateau is overdekt. Er onder staan allerlei mensen met rituele kledij in de meest exotische kleuren.Allen kijken we naar een vreemd schouwspel dat zich voor mijn neus afspeelt. Een klein jongetje houdt kalmpjes een pistool tegen het voorhoofd van een op zijn knieën zittende oude man.

Zo bleven we staan, tot we op een gegeven moment onze kledij moest wisselen, op bevel van het jochie. Toen ik richting een plek liep waar ik mijn kleed - een mooi wit gewaad met een rode zoom en gele zon - af kon doen, merkte ik dat een oudere medestudent van mij naast mij liep, die kritiek uitte op de onbeschofte manieren van de jeugd van tegenwoordig.

Dit was de scène in grote lijnen. De sessie met Ada bracht meerder dingen aan het licht. De personages in onze dromen zijn vaak aspecten van onze eigen persoonlijkheid. Zo duidde de aanwezigheid van mijn medestudent op scherpzinnigheid,een eigenschap die ik bijvoorbeeld zelf op prijs stel. De aanwezigheid van het heerszuchtige kereltje duidt op een boosheid en de wens te willen domineren, terwijl de aanwezigheid en houding van de oude man duidt op acceptatie en een neiging naar meditatie. De eigenschappen van deze personen komen ook overeen met de kleuren van het gewaad dat ik aan had.

Ik zag bijvoorbeeld een heldere, blauwe lucht en stromend water achter me, waaruit innerlijke kalmte spreekt, die toch in beweging is. Dit staat weer in contrast met het weerbarstige kereltje die juist staat voor verzet en heftige emoties,zoals mijn sporadisch voorkomende woede; hij komt overeen met het rood van het gewaad dat ik droeg. Het wit van mijn gewaad staat voor mijn zuivere (Boeddha)natuur en de gele zon is onder meer een uitdrukking van kracht, van gecentreerde aandacht. De achtergrond is dus belangrijk, omdat het iets zeg tover de dromer. De droomomgeving geeft o.a. aan hoe de dromer zich op dat moment voelt.

Wakkere droom
Een droomuitleg is één ding. Maar hoe ga ik er nu eigenlijk mee om nu ik wakker ben en wat betekent het voor me? Heel concreet, betekent het voor mij dat mijn jonge, kleine ‘ik’ mijn innerlijke wijsheid probeert te vermoorden. Want het jongetje was ‘ik’, hij zag er uit zoals ik toen ik jong was (als je überhaupt van dezelfde ‘ik’ kunt spreken). En de oude man is wijsheid, ook een deel van mij. En nu ik terugdenk over mijn droom, besef ik dat de ‘waarnemer’ mijn bewustzijn is, dat zich kleed in bepaalde eigenschappen, die ik als persoon belichaam.

Ik moest mijn kleed uitdoen en ik denk dat dit de reden is voor deze droom: ik zit in een veranderingsproces. Maar in mijn droom laat ik me leiden door het jongetje, die het bevel gaf, terwijl ik geleid wil worden door mijn wijsheid. Ik denk dat mijn droom me dat laat zien: de keuze me te laten leiden door één van de twee. Het laat ook zien dat scherpzinnigheid een sleutel kan zijn in deze keuze.

dromen

Dromen' door Ada de Boer

* Herinneren, betekenis, wat kun je er mee?
* Dromen over geboorte, dood en erotiek
* Bekenden en onbekenden in je dromen

Spectrum, Utrecht, 2008

ISBN9789027467386


Bezoek de site van Ada de Boer op: www.droomnet.nl

Lees ook het boek: Droom Yoga, en het natuurlijke licht van de nacht.  Van Namkai Norbu  

 

 

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

zeemeeuw960x370.jpg

In shock door je Ego?


Jacinta Aalsma laat zich een week door de mangel halen in de No Ego week van The Journey.'Ik krijg geen hap door mijn keel en wordt langzamerhand steeds misselijker. Ik ben opgelucht en blij als we eindelijk aankomen, onbewust van het feit dat het ergste nog moet komen'.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Leven zonder smartphone
22-06
Leven zonder smartphone
Bijna iedereen met een smartphone heeft er één: de loop. Dat unieke setje apps die je stelselmatig en in dezelfde volgorde opent, zodra je ook maar drie seconden even niks te doen hebt. Jan Jacobs raakte er zo in verstrikt dat hij besloot zijn smartphone weg te doen.
“We hebben de stilte nodig om onszelf te zijn”
29-05
“We hebben de stilte nodig om onszelf te zijn”
Johannes Schiettecatte is een Belgische monnik. Loes sprak met hem over de aantrekkingskracht van stilte en onze angst ervoor. “Je gaat het ultieme pas vinden als je een verschrikkelijke woestijnervaring doormaakt.”
TV: Een andere kijk - Herman Wijffels
12-05
TV: Een andere kijk - Herman Wijffels
In de laatste aflevering van Een Andere Kijk op Persoonlijk leiderschap is boeddhiste Sarah Marijnissen te gast bij econoom en boeddhist Herman Wijffels. Nu online terug te kijken.
Mijn innerlijk trumpje
11-05
Mijn innerlijk trumpje
In Connie woont een trumpje. Regelmatig komt zij in de verleiding om direct uit de onderbuik te reageren. Twitter en Facebook zijn geduldig en 140 tekens onvrede zijn zo getweet. Haar trumpje ligt regelmatig overhoop met haar innerlijke zennie.
“Zelfs de vogels maakten een pokkeherrie”
08-06
“Zelfs de vogels maakten een pokkeherrie”
Jan en Manu lijden aan tinnitus. De aandoening waarbij je constant een of meerdere geluiden in je hoofd hoort. Van krekels en spoorwegovergangen tot tandartsboren en industriële afwasmachines. Hoe blijf je daar rustig onder?
Henk Barendregt over meditatie en wetenschap
18-05
Henk Barendregt over meditatie en wetenschap
Google op ‘scientific benefits of meditation’ en je wordt bedolven onder de lijstjes met wetenschappelijke redenen om op een kussen te gaan zitten. Maar wat hebben meditatie en de wetenschap eigenlijk met elkaar te maken? René vroeg het aan wiskundige, logicus en mediteerder Henk Barendregt.
TV: Monk Politics
12-05
TV: Monk Politics
In Myanmar zijn de boeddhistische monniken een politieke factor. Nu een democratische regering het land bestuurt, moeten de monniken kiezen: politiek actief blijven of terug naar het klooster. Nu online te zien.
TV: Een andere kijk - Ilonka de Haan
05-05
TV: Een andere kijk - Ilonka de Haan
Ilonka de Haan is medeoprichter van de stichting Buddy to Buddy, waarbij Nederlanders in een-op-een contact gekoppeld worden aan een vluchteling. Zij inspireert anderen om meester te worden over hun eigen leven. Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 108