Login

A dream within a dream

$article/block[@lang=$lang]/name

A dream within a dream
Onthoud jij je dromen? Heb je enig idee wat ze betekenen? Johan Aanen ging op droomconsult en dat verhelderde voor hem de fase waar hij in zijn leven zit. 'In mijn droom laat ik me leiden door het jongetje, die het bevel gaf, terwijl ik geleid wil worden door mijn wijsheid'.

A dream within a dream

Anne Kleisen
Anne  Kleisen

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Bodhitv 

       All What we see or seem
        Is but a dream within a dream.

        - Edgar Allan Poe

Dromen, wie doet het niet? Niemand: we dromen allemaal. Maar niet iedereen onthoudt  ze altijd. Ik ben zo iemand die zich, elke ochtend als hij wakker wordt, precies kan herinneren wat hij vlak ervoor gedroomd heeft. Geen idee waarom, maar als ik wil heb ik in ieder geval elke dag een verhaal te vertellen. Maar dromen kunnen ook meer dan een verhaal zijn. Vanwege mijn interesse voor spiritualiteit geloof ik wel dat dromen meer betekenen dan een nachtelijke verwerking van je dagelijkse activiteiten door je hersenen. Maar wat dat meer is, daar had ik me nog nooit echt in verdiept. Tot ik via Bodhitv de kans kreeg een droomconsult te krijgen.

Droomuitleg en -therapie
Daarvoor bezocht ik Ada de Boer. Zij is psychologe/droomtherapeute. Na een persoonlijke ervaring met een droom tijdens psychotherapie besloot zij zelf met dromen aan de slag te gaan, omdat ze ontdekte dat er een wereld van betekenissen in dromen aanwezig is. Ze studeerde Psychologie, volgde een opleiding hypnotherapie en geeft sinds 1983 cursussen, consulten, lezingen en workshops over dromen. Zij geeft individuele en groepstherapie over dromen. Deze maand verschijnt haar vierde boek over dromen, getiteld: ‘Dromen'. 

Volgens Ada bezoeken mensen haar uit een algemene of specifieke interesse voor dromen, omdat ze op een belangrijk kruispunt in hun leven staan of, omdat ze geplaagd worden door nachtmerries. Een van de dingen die Ada kan doen is mensen helpen hun dromen te interpreteren. Wat ik tijdens mijn droomsessie van haar geleerd heb is dat dromen verschillende aspecten van onszelf kunnen tonen en zo een praktische weg tot zelfinzicht bieden. Aan de hand hiervan kunnen we leren wat ons op een dieper niveau bezighoudt, tegenhoudt of waar mogelijkheden tot ontwikkeling liggen.

Voor haar uitleg van dromen en therapie gebruikt Ada naar eigen zeggen geen specifiek omlijnde methode. Ook gaat ze niet uit van een bepaalde levensbeschouwing, zoals het Boeddhisme. Wat ze wel toepast vanuit het Boeddhisme is een houding van liefdevolle vriendelijkheid en niet-oordelen. Dit helpt mensen onder andere te ontspannen en de oordelen en vooropgezette mening over hun droom, en over zichzelf, los te laten.

dromen

Symboliek
Naast het vanzelfsprekende onderscheid tussen een positieve en negatieve sfeer,spelen er allerlei elementen een belangrijke rol in onze dromen. Zo is er vanuit de psychologie veel geschreven over de mogelijke verklaringen van symboliek in dromen. Voor Ada is kleur zo’n element. Opvallende kleuren hebben belangrijke betekenissen. En in de vele jaren dat zij nu werkt met haar eigen dromen en die van anderen, weet ze van slechts een paar mensen dat er een regenboog van kleuren in hun dromen voor is gekomen. En die mensen waren beoefenaars van het Tibetaans boeddhisme. Hoogstwaarschijnlijk is er dus een band tussen deze regenboog en hun diepe ervaringen tijdens complete meditaties, die terugkomen in hun dromen.

Wat kan voorkomen, maar dit gebeurt slechts zelden, is dat mensen voorspellende dromen hebben of in hun dromen een gesprek hebben met overleden mensen. Communicatie is ook een belangrijk element in dromen. Duidelijk mag zijn dat de inhoud van dromen erg kan verschillen en dat er nog veel onverklaarbare elementen overblijven.

Een vreemd schouwspel
Voor mijn eigen droomuitleg had ik een verse droom meegenomen, één van de ochtend dat ik naar Ada ging. Zoals altijd liepen er meerde droomscènes in elkaar over,maar Ada had er maar één nodig. Dus koos ik de meest duidelijke, tevens de meest vreemde scène. Het is vaak moeilijk om aan een ander uit te leggen wat je gedroomd hebt, temeer omdat het vooral de sfeer is, die zo bepalend is voordromen. Maar toch heb ik een poging gewaagd.

In mijn droom sta ik aan de rand van een soort stenen plateau, met achter mij een rotsen muur, een waterval en een door riet omgeven kabbelend watertje. De lucht is lichtblauw en het weer kalm. Een deel van het stenen plateau is overdekt. Er onder staan allerlei mensen met rituele kledij in de meest exotische kleuren.Allen kijken we naar een vreemd schouwspel dat zich voor mijn neus afspeelt. Een klein jongetje houdt kalmpjes een pistool tegen het voorhoofd van een op zijn knieën zittende oude man.

Zo bleven we staan, tot we op een gegeven moment onze kledij moest wisselen, op bevel van het jochie. Toen ik richting een plek liep waar ik mijn kleed - een mooi wit gewaad met een rode zoom en gele zon - af kon doen, merkte ik dat een oudere medestudent van mij naast mij liep, die kritiek uitte op de onbeschofte manieren van de jeugd van tegenwoordig.

Dit was de scène in grote lijnen. De sessie met Ada bracht meerder dingen aan het licht. De personages in onze dromen zijn vaak aspecten van onze eigen persoonlijkheid. Zo duidde de aanwezigheid van mijn medestudent op scherpzinnigheid,een eigenschap die ik bijvoorbeeld zelf op prijs stel. De aanwezigheid van het heerszuchtige kereltje duidt op een boosheid en de wens te willen domineren, terwijl de aanwezigheid en houding van de oude man duidt op acceptatie en een neiging naar meditatie. De eigenschappen van deze personen komen ook overeen met de kleuren van het gewaad dat ik aan had.

Ik zag bijvoorbeeld een heldere, blauwe lucht en stromend water achter me, waaruit innerlijke kalmte spreekt, die toch in beweging is. Dit staat weer in contrast met het weerbarstige kereltje die juist staat voor verzet en heftige emoties,zoals mijn sporadisch voorkomende woede; hij komt overeen met het rood van het gewaad dat ik droeg. Het wit van mijn gewaad staat voor mijn zuivere (Boeddha)natuur en de gele zon is onder meer een uitdrukking van kracht, van gecentreerde aandacht. De achtergrond is dus belangrijk, omdat het iets zeg tover de dromer. De droomomgeving geeft o.a. aan hoe de dromer zich op dat moment voelt.

Wakkere droom
Een droomuitleg is één ding. Maar hoe ga ik er nu eigenlijk mee om nu ik wakker ben en wat betekent het voor me? Heel concreet, betekent het voor mij dat mijn jonge, kleine ‘ik’ mijn innerlijke wijsheid probeert te vermoorden. Want het jongetje was ‘ik’, hij zag er uit zoals ik toen ik jong was (als je überhaupt van dezelfde ‘ik’ kunt spreken). En de oude man is wijsheid, ook een deel van mij. En nu ik terugdenk over mijn droom, besef ik dat de ‘waarnemer’ mijn bewustzijn is, dat zich kleed in bepaalde eigenschappen, die ik als persoon belichaam.

Ik moest mijn kleed uitdoen en ik denk dat dit de reden is voor deze droom: ik zit in een veranderingsproces. Maar in mijn droom laat ik me leiden door het jongetje, die het bevel gaf, terwijl ik geleid wil worden door mijn wijsheid. Ik denk dat mijn droom me dat laat zien: de keuze me te laten leiden door één van de twee. Het laat ook zien dat scherpzinnigheid een sleutel kan zijn in deze keuze.

dromen

Dromen' door Ada de Boer

* Herinneren, betekenis, wat kun je er mee?
* Dromen over geboorte, dood en erotiek
* Bekenden en onbekenden in je dromen

Spectrum, Utrecht, 2008

ISBN9789027467386


Bezoek de site van Ada de Boer op: www.droomnet.nl

Lees ook het boek: Droom Yoga, en het natuurlijke licht van de nacht.  Van Namkai Norbu  

 

 

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

zeemeeuw960x370.jpg

In shock door je Ego?


Jacinta Aalsma laat zich een week door de mangel halen in de No Ego week van The Journey.'Ik krijg geen hap door mijn keel en wordt langzamerhand steeds misselijker. Ik ben opgelucht en blij als we eindelijk aankomen, onbewust van het feit dat het ergste nog moet komen'.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
16-11
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
“Waarom moeten mensen altijd kakken op de zwakken?” vraagt Loes zich de laatste tijd vaak af. Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts. Het leven ís niet eerlijk, denkt Loes. En dat weten boeddhisten al lang!
TV: Veerkracht
03-11
TV: Veerkracht
Op zoek naar antwoorden over de mensenrechten die onder druk staan in het huidige politieke klimaat van Amerika brengt filmmaker Babeth VanLoo diverse personages in beeld in een land dat een enorme identiteitscrisis ondergaat. 19 nov op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Prison Pioneers
31-10
TV: Prison Pioneers
Achter de hoge muren van de gevangenis komt elke maandag een groep gedetineerden bij elkaar voor een cursus mindfulness. Wat is de impact van mindfulness en meditatie op gevangenen? Zondag 12 november, 15:20 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Waarom de Boeddha gelijk heeft
12-10
Waarom de Boeddha gelijk heeft
Waarom is geluk zo vluchtig? En waarom zijn we nou nooit eens helemaal honderd procent en duurzaam tevreden? Of is dat helemaal niet zo’n mysterie en zijn we nu eenmaal zo gemaakt?
TV: Tussen meten en weten
11-11
TV: Tussen meten en weten
Jan Bor, filosoof en zen-beoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe de ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken. In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar deze benadering toe heeft geleid. Zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? En zijn we er wijzer van geworden? En zelfs: gelukkiger?
Cool to be kind
03-11
Cool to be kind
Vertederend vriendelijk. Anders kan Tom Hannes het niet omschrijven, hoe het voelde om een weekendje vrij van werk in Berlijn te zijn. Tom zou echter Tom niet zijn als hij daarin geen voer ziet voor zijn boeddhistische praktijk.
De blauwe ogen van de Boeddha
19-10
De blauwe ogen van de Boeddha
Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
29-09
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 111