Doneer
bodhitv_header_deleo-960×370-1

De boeddha in Toonder verstript

Bodhitv was benieuwd wat er zou gebeuren als striptekenaars en illustratoren die affiniteit hebben met het boeddhisme zich laten inspireren door de boeddhistische kant van Toonder.

Iedereen kent Olivier B. Bommel, al is het alleen maar omdat je het ieder jaar rond kerst niet droog hield bij Zwelgje. Maar wist je dat Marten Toonder de belangrijkste stripmaker van Nederland was? Dit jaar is het honderd jaar geleden dat hij werd geboren. De BOS maakte daarom het programma Toonders denkraam; in hoeverre haalde Toonder zijn inspiratie uit de I Tjing en het boeddhisme, de astrologie en de werken van Gustav Jung?
Bodhitv was juist benieuwd wat er zou gebeuren als striptekenaars en illustratoren die affiniteit hebben  met het boeddhisme zich laten inspireren door de boeddhistische kant van Toonder.

Vormgever en illustrator <b><a href="http://andreslob.blogspot.com/" target="_blank">André Slob</a></b> heeft een jaar of 10 een spirituele zoektocht ondernomen, en gezocht naar vaste grond onder zijn voeten na een kerkelijke opvoeding die alleen maar vragen creëerde. Vooral het boeddhisme hielp hem om niet te vast te komen zitten in een bepaalde filosofie of manier van denken. Na de opmerking van de Dalai Lama 'dat het niet uitmaakt of je nu monnik bent of niet, of je nu boeddhist bent of christen, als je maar een goed mens bent' was het voor hem duidelijk dat hij 'alleen' verder kon. Werk van hem is verschenen in onder andere Humo, Zone 5300, Shambhala Sun en Buddhadharma Magazine.

1. Vormgever en illustrator André Slob heeft een jaar of 10 een spirituele zoektocht ondernomen, en gezocht naar vaste grond onder zijn voeten na een kerkelijke opvoeding die alleen maar vragen creëerde. Vooral het boeddhisme hielp hem om niet te vast te komen zitten in een bepaalde filosofie of manier van denken. Na de opmerking van de Dalai Lama ‘dat het niet uitmaakt of je nu monnik bent of niet, of je nu boeddhist bent of christen, als je maar een goed mens bent’ was het voor hem duidelijk dat hij ‘alleen’ verder kon. Werk van hem is verschenen in onder andere Humo, Zone 5300, Shambhala Sun en Buddhadharma Magazine.

Typograaf, tekenaar, en beeldfetisjist <b><a href="http://showcase.thebluebus.nl/showcase" target=_"blank">Frits Jonker</a></b> en tekstschrijver <b><a href="http://www.robchrispijn.nl/" target="_blank">Rob Chrispijn</a></b> maken samen de verhalen van de boeddhistische stripheld <a href="http://www.bodhitv.nl/articles/show-news/2012-04-30/het-zesde-avontuur-van-ego/" target="_blank">Ego</a>. Jonker is schrijver van onder andere <a href="http://www.reclamearsenaal.nl/index.php?id=503" target="_blank">De muzikale verleiding</a>, over reclameplaatjes van  de jaren ’50 tot ’80 en 'Showcase' een weerslag van tweeduizend handgeletterde afleveringen van zijn dagelijkse fanzine Showcase. Zijn 'esoterische achtergrond is vooral het ideeëngoed van Gurdijeff & Ouspensky'. Chrispijn schrijft al 35 jaar liedteksten voor onder andere Stef Bos, Connie van den Bos, Lenette van Dongen, Hans Dorrestijn.

2. Typograaf, tekenaar, en beeldfetisjist Frits Jonker en tekstschrijver Rob Chrispijn maken samen de verhalen van de boeddhistische stripheld Ego. Jonker is schrijver van onder andere De muzikale verleiding, over reclameplaatjes van de jaren ’50 tot ’80 en ‘Showcase’ een weerslag van tweeduizend handgeletterde afleveringen van zijn dagelijkse fanzine Showcase. Zijn ‘esoterische achtergrond is vooral het ideeëngoed van Gurdijeff & Ouspensky’. Chrispijn schrijft al 35 jaar liedteksten voor onder andere Stef Bos, Connie van den Bos, Lenette van Dongen, Hans Dorrestijn.

Illustrator en animator <b><a href="http://vanderwaa.com/" target=_blank">Waa</a></b> (voluit: Marijn van der Waa) begon geïnspireerd door Gary Larson met het tekenen van cartoons. Hij maakt tekeningen en interactieve animatie, met een grote voorkeur voor konijntjes en broodroosters. In het tijdschrift <a href="http://www.zone5300.nl/" target="_blank">Zone 5300</a> publiceert hij Hibou, een strip rond een eigenwijze uil. Daarnaast werkt hij als webredacteur voor de <a href="http://www.boeddhistischeomroep.nl/" target=_blank">Boeddhistische Omroep</a>.

3. Illustrator en animator Waa (voluit: Marijn van der Waa) begon geïnspireerd door Gary Larson met het tekenen van cartoons. Hij maakt tekeningen en interactieve animatie, met een grote voorkeur voor konijntjes en broodroosters. In het tijdschrift Zone 5300 publiceert hij Hibou, een strip rond een eigenwijze uil. Daarnaast werkt hij als webredacteur voor de Boeddhistische Omroep.

<b><a href="http://www.deleo.nl/" target="_blank">Raoul Deleo</a></b> is opgeleid en werkzaam als illustrator, maar maakt ook animatiefilms en vrij werk. In één van zijn laatste projecten schuilt een Boeddhistische/Taoïstische aanpak. Onder de titel "That Damn Day", tekent Deleo dagelijks een menselijk karakter met dierlijke trekjes. De tekeningen hiervoor ontstaan zonder gedachten, schets of vooropgezet idee. Als de  tekening af is, dient zich spontaan een naam en een verhaal aan. Samen worden deze "cartoons" gepubliceerd op zijn blog <a href="http://thatdamnday.blogspot.com" target="_blank">Thatdamnday</a> en in boekjes. Bekijk een <a href="http://www.bodhitv.nl/bodhitv/de-eenzame-snelweg/?p=3&v=laatste-items" target=_blank">interview met Deleo</a> over de reis die hij maakte door Noord-Amerika in de voetsporen van Jack Kerouac. Net zoals Jack op een rol papier aan één stuk door schreef, tekende hij wat hij meemaakte op een 30 meter lange rol papier, zonder te gummen.

4. Raoul Deleo is opgeleid en werkzaam als illustrator, maar maakt ook animatiefilms en vrij werk. In één van zijn laatste projecten schuilt een Boeddhistische/Taoïstische aanpak. Onder de titel “That Damn Day”, tekent Deleo dagelijks een menselijk karakter met dierlijke trekjes. De tekeningen hiervoor ontstaan zonder gedachten, schets of vooropgezet idee. Als de tekening af is, dient zich spontaan een naam en een verhaal aan. Samen worden deze “cartoons” gepubliceerd op zijn blog Thatdamnday en in boekjes. Bekijk een interview met Deleo over de reis die hij maakte door Noord-Amerika in de voetsporen van Jack Kerouac. Net zoals Jack op een rol papier aan één stuk door schreef, tekende hij wat hij meemaakte op een 30 meter lange rol papier, zonder te gummen.