Jacinta in NZ: Dankzij de autopech

$article/block[@lang=$lang]/name

Jacinta in NZ: Dankzij de autopech
Nadat ik uitgebreid aandacht heb besteed aan mijn uiterlijk en ook aan mijn innerlijk door een meditatie, ben ik klaar om te vertrekken naar mijn nieuwe baan. En dan komt de grote stress knetterhard aan: DE AUTO START NIET!!!

Jacinta in NZ: Dankzij de autopech

Jacinta Aalsma
Jacinta  Aalsma

Jacinta Aalsma heeft besloten haar hart te volgen naar Nieuw-Zeeland, waar haar vriend woont. Op Bodhitv doet ze regelmatig verslag van dit avontuur. Dit keer: Dankzij de autopech.

Het is zeven uur woensdagmorgen als ik mijn partner toevertouw dat ik best wel een beetje zenuwachtig ben. “Dat is heel normaal, als je je eerste werkdag begint”, stelt hij mij gerust. “Wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren? En wat is het beste dat zou kunnen gebeuren?” Zijn vragen en mijn antwoorden laten mij ontspannen en even goed zuchten. Een uur later, nadat ik uitgebreid aandacht heb besteed aan mijn uiterlijk en ook aan mijn innerlijk door een meditatie, ben ik klaar voor de start. Of toch nog even naar het toilet? Weer iets later zit ik dan echt in de auto. En dan komt de grote stress knetterhard aan: DE AUTO START NIET!!! Wat nu?? Na tien keer proberen bel ik als autoleek mijn partner, zonder succes. Tranen ontwikkelen zich achter mijn ogen als ik het uitzendbureau bel om te vertellen dat ik autoproblemen heb en dus niet (op tijd) ga komen op mijn eerste werkdag. Daarna bel ik gelijk de AA, de Nieuw-Zeelandse wegenwacht. Ik kruip achter de computer om andere reismogelijkheden te ontdekken. Met het openbaar vervoer blijkt het eeuwig te duren. Veertig minuten later verschijnt de AA en wordt de motor weer aan de praat gebracht. Naar mijn werk hoef ik niet meer te gaan, het uitzendbureau heeft ondertussen al een andere uitzendkracht geregeld.

​Niet zo janken, jij
Deze ervaring is voor mij een wijze levensles in hoe om te gaan met stressvolle situaties. Mijn hoofd schiet op zo’n moment vol met gedachten en stemmen: ‘Het lot zorgt ervoor dat de auto niet start, omdat jij nog niet klaar bent om te rijden, anders zou je misschien wel verongelukken.’ ‘Ja, nu heb je het helemaal verpest bij het uitzendbureau, zij gaan nu geen ander werk meer voor je regelen.’ ‘Eigen schuld dikke bult, met je stressige lijf heb je gisteren vast de autodeur laten openstaan.’ ‘Niet zo janken jij, de wereld vergaat niet en het was toch maar een slecht betaalde baan voor drie dagen.’ ‘Blijf rustig en kalm, net zoals je poogt tijdens je meditaties.’ ‘Als dit nu het ergste is wat zou kunnen gebeuren, is het dan echt zo erg?’ Na een verplicht autoritje van veertig minuten, om zo de accu weer op te laden, blijk ik weer aardig tot rust te zijn gekomen. Misschien heeft mijn meditatie vanochtend toch geholpen. Ik zie alles weer positief en besef dat ik dus de komende drie dagen nog voor mezelf heb en kan focussen op werkmogelijkheden die mij inspireren en waar ik passie voor heb.

​Wat de dag brengt
Boeddha besefte al op jonge leeftijd dat het leven geweldig is, maar dat het ook lijden is. Niet alleen fysieke discomfort, maar ook emotionele stress. Die stress openbaart zich vooral als het leven anders loopt dan de verwachtingen in je hoofd, op die momenten dat improvisatie en flexibiliteit nodig blijkt. Voor mij, die alles graag goed regelt en organiseert, is dit een bekende vorm van stress. Mijn verblijven in Afrika hebben mij geleerd om meer met de ‘flow’ te leven, te ontspannen en zien wat de dag brengt. Zonder die strategie is het leven in Afrika erg ongemakkelijk. Ondertussen dacht ik dat stukje rust en ‘leven in het nu’ wel redelijk in mijn systeem en leven te hebben geïntegreerd. Maar nee, z’n autopechsituatie confronteert mij weer met de realiteit. Ik besef dat een tijdelijk verblijf van drie maanden met een duidelijk doel, zoals een stage, een andere ervaring is dan daadwerkelijk settelen in een vreemd land. Het leven, Boeddha en yoga heeft mij duidelijk nog genoeg te leren.

​Stap één
Zowel het boeddhisme als yoga is meer dan alleen een filosofie en theorie. Het is een levenswijze die je daadwerkelijk kunt ‘doen’ en ervaren in het dagelijks leven. Wat zou de Boeddha doen in mijn autopech situatie? Rustig blijven, mediteren en visualiseren dat de auto weer start? Of heel kalm partner, uitzendbureau en AA bellen en beseffen dat het is zoals het is? Ik stel mij zo voor dat Boeddha mij waarschijnlijk toelacht om het aantal woorden en gedachten dat ik produceer over een enkele gebeurtenis. Boeddha zal geen oordelen of overhaaste conclusies erop los laten, maar handelen naar wat er op het moment noodzakelijk is en leren van deze ervaring. Hij heeft een heldere mind en verwelkomt emoties. Ik glimlach door het besef dat het herkennen van een situatie stap één is. Dit is noodzakelijk om uiteindelijk verandering te bewerkstelligen.

​Spijsverteringstelsel
Eenmaal weer comfortabel thuis in mijn eigen territorium voel ik mij weer rustig en op mijn gemak. Ik kan net als Boeddha lachen om de hele situatie en rust hebben met de gebeurtenis. Mijn lichaam ontspant en is weer helemaal leeg na enkele toiletbezoeken. Mijn emotionele welzijn en lichamelijk comfort blijken weer eens ongelofelijk met elkaar verbonden. Spanning en stress: voilá. een zere nek en pijnlijke rug is het resultaat. Een overvloed aan zorgen en gedachten en mijn spijsverteringstelsel draait overuren. Een dosis frustratie staat gegarandeerd voor een portie vermoeidheid. Irritatie kan leiden tot een rusteloze bewegingsdrang. Een lading oordelen laat mijn gezicht fronsen. Ik heb geen wetenschappelijk bewijs nodig voor de positieve gezondheidseffecten die yoga, meditatie en/of boeddhisme hebben.

​Passie
De autopech gebeurtenis zorgt ervoor dat ik nu weer werkloos thuis zit. Of zoals mijn moeder vanuit een positief perspectief zegt: vrij ben. Me vervelen of ‘niks doen’ is niet mijn sterkste punt, maar zoals iedereen ben ik lerende. Dit vrije moment in mijn leven zet mij aan het denken welke richting ik op wil gaan. Waar ben ik eigenlijk gepassioneerd en enthousiast over? Wat zijn mijn doelen in mijn leven? Wat wil ik bereiken zonder het uit een egoïstische houding na te jagen? Enkele kernwoorden komen dan op: Gezondheidpromotie. Inspiratie. Holistisch. Yoga. Communicatie. Mensen. Levensstijl. Coaching. Liefde. Vrijheid. Compassie.

​Integratie
Je kunt vervolgens met deze kernwoorden allerlei prachtige beroepen en activiteiten bedenken en je focussen op succesvolle en goedbetaalde banen. Of en hoe ik dat nu zou willen? Daar heb ik geen duidelijk antwoord op. Misschien word ik wel gewoon postbode en geniet ik met volle teugen van deze eenvoudige, stressloze, actieve buitenbaan. Ik blijf ervaren en ontdekken waar het leven mij brengt op dit moment. Het is fijn dat ik de ruimte heb om hier en daar te proeven van verschillende bezigheden en activiteiten. Voor nu vergt mijn integratie in Nieuw-Zeeland nog aanzienlijk wat tijd en energie. Tegelijkertijd sta ik nog met een been in Nederland en heb ik daar nog aardig wat te regelen met instanties als verzekeringen en gemeentes. Het samenwonen is tevens een heel nieuw begrip in mijn leven, waar ik op en top van geniet en wat zo nu en dan ook energie vraagt.

​Als iedereen
Ik ben blij dat ik de stap heb genomen om het leven in Nieuw-Zeeland te proeven samen met een partner. Zonder hem had ik hier niet gezeten en was ik ook zeker niet achter het stuur van een linksrijdende auto gekropen. Zonder mijn besluit om naar dit groene eiland te vliegen, had ik niet de prachtige natuur kunnen ervaren en zoveel mooie stranden en bossen kunnen zien. Wat dacht je van een hot water beach? Je graaft een kuil tijdens laagwater in het zand die zich vervolgens vult met warm water. Terwijl je in een warm zandbad ligt, geniet je van een heldere sterrenhemel. Het mag duidelijk zijn: ik heb het goed en soms lijd ik net als iedereen.


Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

header_shenpa.png

Ik ga op reis en neem mee: shenpa


De meeste mensen gaan op reis voor het avontuur of om te relaxen. Vooral dat laatste daar is Jan niet zo goed in. Toch pakt hij zijn koffers om een week lang in een klooster te gaan zitten. Al zittend komt hij er een oude bekende tegen: zichzelf.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
23-05
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques.
Dalai lama in september naar Nederland
11-05
Dalai lama in september naar Nederland
De dalai lama komt in september naar Nederland. Op 16 en 17 september geeft hij in Rotterdam Ahoy twee openbare lezingen. De eerste wordt ingeleid met een gesprek tussen de dalai lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet. Tickets zijn nu online te koop.
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
04-05
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
Een intiem portret over de gepassioneerde Magnum fotograaf Raghu Rai, de vader van de Indiase fotografie, gezien door de ogen van zijn even ambitieuze dochter Avani Rai. Woensdag 16 mei om 22.40 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik..
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
15-05
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie.
Symposium over leegte in Amsterdam
04-05
Symposium over leegte in Amsterdam
De westerse filosofen, een paar uitzonderingen daar gelaten, hebben er altijd angst voor gehad. Maar in de boeddhistische filosofie is leegte een, zo niet het centrale begrip. Vrijdagavond 4 mei in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met Melissa Tun Tun, Bruno Nagel en Thomas van Huut
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
03-05
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
Al sinds 2006 zijn Belgische boeddhisten bezig om als religie door de staat erkend te worden. Waarom is zo’n erkenning nodig en wat zijn de gevolgen? Loes sprak met voor- en tegenstanders.
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
12-04
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 116