Login

Boeddhistisch Klooster. De witte muren en de rand in aardekleur aan de bovenkant van de muur zijn kenmerkend voor de kloosters in Tibet. Eén van de militairen die toezicht houdt op de wegwerkers. Hij biedt me een lift aan en wil graag op de foto. Hoe oud zou deze jongen zijn? De prachtige hoogvlaktes van Tibet. Voor de Jokhang tempel; een oude man in meditatie, telt zijn mantra’s met een rozenkrans. Bidden voor een zijgevel van de Jokhang Tempel in Lhasa, voor de Tibetanen één van de heiligste gebouwen die het land kent. Niet alle wegen zijn zo goed begaanbaar. Onverharde weg op de top van een berg. De hoofdstraat van Lhasa, door de Chinezen naar communistisch voorbeeld gebouwd. De spandoeken in het Chinees. Monniken in de steegjes tussen de gebouwen van het klooster waar ze wonen. Nieuw geasfalteerde weg. Het asfalteren van de Friendship Highway, de weg van Lhasa naar Kathmandu is een belangrijk project van de Chinese regering. De mensen in Tibet zijn erg vriendelijk. Mijn hele reis word ik bij elke stop hartelijk ontvangen en begroet met een vrolijk ‘Tashi da lek!’. Ik kan altijd op hulp rekenen als ik ziek ben of een lekke band heb. Hele dorpen worden afgezocht naar fietspompen. Zonder dat we elkaar kunnen verstaan is er toch een bijzonder en puur contact. Jokhang tempel; Brandende lontjes in inmiddels vloeibaar botervet. Wegwerkers. Tibetanen die wegen aanleggen, onder toezicht van Chinezen militairen. Zwaar lichamelijk werk, want er is geen hulp van elektrische apparaten. Ze wonen in tenten langs de weg waaraan ze werken. Een aantal chinezen die met Kirsten op de foto wilden. Zonder haar trouwe tweewieler was Kirstens bijzondere reis niet mogelijk geweest.

Kirstens reis: Tibet on bike


Deze reportage werd eerder geplaatst in oktober 2010 en wordt nu herhaald in het kader van de winterstop

Tekst en foto's door Kirsten Eikmans

September 2007. Aan het einde van m’n studie, aan het einde van m’n relatie, aan het begin van….geen idée. Tijd voor een nieuwe uitdaging.


Dat werd: Fietsen van Lhasa (Tibet) naar Kathmandu (Nepal). Alleen, om de zeldzame kans te hebben vrienden met mezelf te worden, zoals een Tibetaanse wijsheid voorschrijft. Maar vooral om mezelf te bewijzen dat ik mentaal sterk genoeg ben om aan het begin, midden of einde van geen idee wat voor situatie dan ook te staan.

In juni 2009 begon mijn reis, mijn droom: fietsen op het dak van de wereld. Het was een reis waarin zowel mijn lichamelijke als geestelijke grenzen zijn verlegd. Waarin ik twee kanten van Tibet heb gezien: Tibet zo mooi, de mensen, het landschap, de religie; Tibet zo vol pijn, onderdrukking van een bevolkingsgroep, kindsoldaatjes, het verdwijnen van een unieke cultuur. Hoe dan ook een ervaring die me van binnen heeft veranderd en die ik voor altijd in mijn hart draag.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

filmpjes_header-1.png

Dalai Lama-fans aan het woord: Anwar van Naerssen


Kijk je ook zo uit naar de komst van de Dalai Lama? Deze drie fans wel! In dit eerste filmpje in de reeks komt Anwar, Tibetaans boeddhist, aan het woord.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Wat is jouw nieuwjaarswens voor 2018?
14-12
Wat is jouw nieuwjaarswens voor 2018?
Wat wens jij de wereld, je naasten of jezelf toe in 2018? Daarover gaat de laatste Buddha Bites van 2017. Met jullie antwoorden op deze vraag maakt Misha Belien een collectieve nieuwjaarswens voor 2018.
Geen bullshit voor de Boeddha
07-12
Geen bullshit voor de Boeddha
In het boeddhisme is de waarheid belangrijk, maar hoe blijven we waarachtig in het tijdperk van de lulkoek? René prikt door de bullshit heen met boeddhistisch advies.
Het bullet journal: een Bodhitv-tutorial
01-12
Het bullet journal: een Bodhitv-tutorial
Een analoog productiviteitssysteem, dat ook nog eens is geïnspireerd op mindfulness! Klinkt goed? Dat is het ook, vindt Loes. Zo begin je een bullet journal.
TV: 2Doc - Fallen Flowers, Thick Leaves
24-11
TV: 2Doc - Fallen Flowers, Thick Leaves
Chinese vrouwen van verschillende leeftijden vertellen openhartig over hun seks- en liefdeslevens, schaamtegevoelens, taboes en de heersende, ouderwetse, seksuele moraal. Woensdag 6 december om 22.55 uur op NPO2.
TV: Tussen meten en weten - Gezondheid
07-12
TV: Tussen meten en weten - Gezondheid
In deze aflevering kijkt Jan Bor kritisch naar onze wens om ons lichaam op te delen in segmenten en cijfers. 12 december om 22:55 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Tussen meten en weten - Economie
01-12
TV: Tussen meten en weten - Economie
De cijfers in economie representeren al lang niet meer onze dagelijkse werkelijkheid. De tastbare huishoudelijke economie en de getallen van de financiële markten bevinden zich in geheel andere universa lijkt het. Wat is hier aan de hand? Dinsdag 5 december, 22.55 op NPO 2
TV: Tussen meten en weten - Onderwijs
24-11
TV: Tussen meten en weten - Onderwijs
In aflevering 1 van Tussen meten en weten onderzoekt Jan Bor het onderwijs. En met name één struikelblok dat vernieuwing steeds weer in de weg lijken te staan: toetsen. Wat zeggen toetsresultaten werkelijk over de ontwikkeling van onze kinderen? Nu online te zien.
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
16-11
Onrecht bestaat niet! Of toch wel?
“Waarom moeten mensen altijd kakken op de zwakken?” vraagt Loes zich de laatste tijd vaak af. Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts. Het leven ís niet eerlijk, denkt Loes. En dat weten boeddhisten al lang!

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 112