Login

Boeddhistisch Klooster. De witte muren en de rand in aardekleur aan de bovenkant van de muur zijn kenmerkend voor de kloosters in Tibet. Eén van de militairen die toezicht houdt op de wegwerkers. Hij biedt me een lift aan en wil graag op de foto. Hoe oud zou deze jongen zijn? De prachtige hoogvlaktes van Tibet. Voor de Jokhang tempel; een oude man in meditatie, telt zijn mantra’s met een rozenkrans. Bidden voor een zijgevel van de Jokhang Tempel in Lhasa, voor de Tibetanen één van de heiligste gebouwen die het land kent. Niet alle wegen zijn zo goed begaanbaar. Onverharde weg op de top van een berg. De hoofdstraat van Lhasa, door de Chinezen naar communistisch voorbeeld gebouwd. De spandoeken in het Chinees. Monniken in de steegjes tussen de gebouwen van het klooster waar ze wonen. Nieuw geasfalteerde weg. Het asfalteren van de Friendship Highway, de weg van Lhasa naar Kathmandu is een belangrijk project van de Chinese regering. De mensen in Tibet zijn erg vriendelijk. Mijn hele reis word ik bij elke stop hartelijk ontvangen en begroet met een vrolijk ‘Tashi da lek!’. Ik kan altijd op hulp rekenen als ik ziek ben of een lekke band heb. Hele dorpen worden afgezocht naar fietspompen. Zonder dat we elkaar kunnen verstaan is er toch een bijzonder en puur contact. Jokhang tempel; Brandende lontjes in inmiddels vloeibaar botervet. Wegwerkers. Tibetanen die wegen aanleggen, onder toezicht van Chinezen militairen. Zwaar lichamelijk werk, want er is geen hulp van elektrische apparaten. Ze wonen in tenten langs de weg waaraan ze werken. Een aantal chinezen die met Kirsten op de foto wilden. Zonder haar trouwe tweewieler was Kirstens bijzondere reis niet mogelijk geweest.

Kirstens reis: Tibet on bike


Deze reportage werd eerder geplaatst in oktober 2010 en wordt nu herhaald in het kader van de winterstop

Tekst en foto's door Kirsten Eikmans

September 2007. Aan het einde van m’n studie, aan het einde van m’n relatie, aan het begin van….geen idée. Tijd voor een nieuwe uitdaging.


Dat werd: Fietsen van Lhasa (Tibet) naar Kathmandu (Nepal). Alleen, om de zeldzame kans te hebben vrienden met mezelf te worden, zoals een Tibetaanse wijsheid voorschrijft. Maar vooral om mezelf te bewijzen dat ik mentaal sterk genoeg ben om aan het begin, midden of einde van geen idee wat voor situatie dan ook te staan.

In juni 2009 begon mijn reis, mijn droom: fietsen op het dak van de wereld. Het was een reis waarin zowel mijn lichamelijke als geestelijke grenzen zijn verlegd. Waarin ik twee kanten van Tibet heb gezien: Tibet zo mooi, de mensen, het landschap, de religie; Tibet zo vol pijn, onderdrukking van een bevolkingsgroep, kindsoldaatjes, het verdwijnen van een unieke cultuur. Hoe dan ook een ervaring die me van binnen heeft veranderd en die ik voor altijd in mijn hart draag.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

bezoek-parlementariers-2017-960.jpg

Bezoek Tibetaanse parlementariërs aan Nederland


Vier leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap brachten eind november een bezoek aan Nederland op uitnodiging van International Campaign for Tibet.

Nog interessanter

Laatste artikelen

TV: Een Andere Kijk - Natasja Kensmil
16-03
TV: Een Andere Kijk - Natasja Kensmil
Enkel in de stilte van haar atelier, kan de Nederlands-Surinaamse schilder Natasja Kensmil de chaos van het leven daarbuiten vatten. Zondag 25 maart om 15.50 uur op NPO 2 bij de boeddhistische blik.
TV: Een Andere Kijk - Bert Barten
09-03
TV: Een Andere Kijk - Bert Barten
Bert Barten is theaterregisseur en componist. Hij vertaalt de zoektocht van zijn leven in verhalen. Zondag 18 maart om 15.50 uur op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
De kracht van mantra’s
01-03
De kracht van mantra’s
De één vindt ze prachtig, de ander hoort vooral een reeks klanken in een onbegrijpelijke taal. Welke rol spelen mantra’s binnen het boeddhisme?
TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
16-02
TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Meditatie voor sceptici
15-03
Meditatie voor sceptici
Ik heb geen tijd. Ik kan het niet. Ik hou het niet vol. Zomaar een greep uit de oneindige reeks smoezen die mensen hebben om niet te mediteren. News anchor Dan Harris weet er alles van en schreef er een boek over.
TV: Een Andere Kijk - Arna Mackic, architect
02-03
TV: Een Andere Kijk - Arna Mackic, architect
Sarah Marijnissen is te gast bij de veelbelovende architect Arna Mackíc (29) in haar Studio LA in de oude Bijlmerbajes. Zondag 11 maart om 15.50 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Een Andere Kijk - Michel Szulc Krzyzanowski
23-02
TV: Een Andere Kijk - Michel Szulc Krzyzanowski
Sarah Marijnissen praat met beeldend kunstenaar en gelauwerd fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski over de vragen die hem in zijn werk het meest bezig houden: ‘wie ben ik’ en ‘wat kom ik hier doen’. Zondag 4 maart, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Boeddhisten houden van liefde
14-02
Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 114