Login

Boeddhistisch Klooster. De witte muren en de rand in aardekleur aan de bovenkant van de muur zijn kenmerkend voor de kloosters in Tibet. Eén van de militairen die toezicht houdt op de wegwerkers. Hij biedt me een lift aan en wil graag op de foto. Hoe oud zou deze jongen zijn? De prachtige hoogvlaktes van Tibet. Voor de Jokhang tempel; een oude man in meditatie, telt zijn mantra’s met een rozenkrans. Bidden voor een zijgevel van de Jokhang Tempel in Lhasa, voor de Tibetanen één van de heiligste gebouwen die het land kent. Niet alle wegen zijn zo goed begaanbaar. Onverharde weg op de top van een berg. De hoofdstraat van Lhasa, door de Chinezen naar communistisch voorbeeld gebouwd. De spandoeken in het Chinees. Monniken in de steegjes tussen de gebouwen van het klooster waar ze wonen. Nieuw geasfalteerde weg. Het asfalteren van de Friendship Highway, de weg van Lhasa naar Kathmandu is een belangrijk project van de Chinese regering. De mensen in Tibet zijn erg vriendelijk. Mijn hele reis word ik bij elke stop hartelijk ontvangen en begroet met een vrolijk ‘Tashi da lek!’. Ik kan altijd op hulp rekenen als ik ziek ben of een lekke band heb. Hele dorpen worden afgezocht naar fietspompen. Zonder dat we elkaar kunnen verstaan is er toch een bijzonder en puur contact. Jokhang tempel; Brandende lontjes in inmiddels vloeibaar botervet. Wegwerkers. Tibetanen die wegen aanleggen, onder toezicht van Chinezen militairen. Zwaar lichamelijk werk, want er is geen hulp van elektrische apparaten. Ze wonen in tenten langs de weg waaraan ze werken. Een aantal chinezen die met Kirsten op de foto wilden. Zonder haar trouwe tweewieler was Kirstens bijzondere reis niet mogelijk geweest.

Kirstens reis: Tibet on bike


Deze reportage werd eerder geplaatst in oktober 2010 en wordt nu herhaald in het kader van de winterstop

Tekst en foto's door Kirsten Eikmans

September 2007. Aan het einde van m’n studie, aan het einde van m’n relatie, aan het begin van….geen idée. Tijd voor een nieuwe uitdaging.


Dat werd: Fietsen van Lhasa (Tibet) naar Kathmandu (Nepal). Alleen, om de zeldzame kans te hebben vrienden met mezelf te worden, zoals een Tibetaanse wijsheid voorschrijft. Maar vooral om mezelf te bewijzen dat ik mentaal sterk genoeg ben om aan het begin, midden of einde van geen idee wat voor situatie dan ook te staan.

In juni 2009 begon mijn reis, mijn droom: fietsen op het dak van de wereld. Het was een reis waarin zowel mijn lichamelijke als geestelijke grenzen zijn verlegd. Waarin ik twee kanten van Tibet heb gezien: Tibet zo mooi, de mensen, het landschap, de religie; Tibet zo vol pijn, onderdrukking van een bevolkingsgroep, kindsoldaatjes, het verdwijnen van een unieke cultuur. Hoe dan ook een ervaring die me van binnen heeft veranderd en die ik voor altijd in mijn hart draag.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

filmpjes_header-1.png

Dalai Lama-fans aan het woord: Anwar van Naerssen


Kijk je ook zo uit naar de komst van de Dalai Lama? Deze drie fans wel! In dit eerste filmpje in de reeks komt Anwar, Tibetaans boeddhist, aan het woord.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Boeddha op de yogamat
11-08
Boeddha op de yogamat
Toen Loes rond haar 20ste met yoga begon, dacht ze dat het een boeddhistische traditie was. Maar dat klopt niet: yoga komt uit het hindoeïsme. Toch hebben yoga en boeddhisme veel gemeen en worden ze vaak gecombineerd. Hoe goed gaan die twee samen?
Retraites in de zomer van 2017
13-07
Retraites in de zomer van 2017
Nog bezig met het maken van vakantieplannen? En behoefte aan een paar dagen of een weekje mediteren? Bodhitv selecteerde een aantal leuke retraites voor deze zomer.
Leven zonder smartphone
22-06
Leven zonder smartphone
Bijna iedereen met een smartphone heeft er één: de loop. Dat unieke setje apps die je stelselmatig en in dezelfde volgorde opent, zodra je ook maar drie seconden even niks te doen hebt. Jan Jacobs raakte er zo in verstrikt dat hij besloot zijn smartphone weg te doen.
“We hebben de stilte nodig om onszelf te zijn”
29-05
“We hebben de stilte nodig om onszelf te zijn”
Johannes Schiettecatte is een Belgische monnik. Loes sprak met hem over de aantrekkingskracht van stilte en onze angst ervoor. “Je gaat het ultieme pas vinden als je een verschrikkelijke woestijnervaring doormaakt.”
'We zijn niet gemaakt om in het nu te leven'
03-08
'We zijn niet gemaakt om in het nu te leven'
Zo stond het er. Een kop in The New York Times. "We aren't built to live in the moment". Vijfentwintig eeuwen geleden verkondigde de Boeddha zijn leer precies als protest tegen dit soort van hier-en-nu-fundamentalisme. Tom Hannes frist dat protest even voor je op.
Help! Ik heb een spiritueel ego!
29-06
Help! Ik heb een spiritueel ego!
Als doorgewinterde mediteerder ken je het vast wel. Je komt thuis van een retraite en wat blijkt? De mensen thuis zijn lang niet zo verlicht als jij. Je voelt een gapende kloof tussen de new and improved you en de oude, onwetende wereld.
“Zelfs de vogels maakten een pokkeherrie”
08-06
“Zelfs de vogels maakten een pokkeherrie”
Jan en Manu lijden aan tinnitus. De aandoening waarbij je constant een of meerdere geluiden in je hoofd hoort. Van krekels en spoorwegovergangen tot tandartsboren en industriële afwasmachines. Hoe blijf je daar rustig onder?
Henk Barendregt over meditatie en wetenschap
18-05
Henk Barendregt over meditatie en wetenschap
Google op ‘scientific benefits of meditation’ en je wordt bedolven onder de lijstjes met wetenschappelijke redenen om op een kussen te gaan zitten. Maar wat hebben meditatie en de wetenschap eigenlijk met elkaar te maken? René vroeg het aan wiskundige, logicus en mediteerder Henk Barendregt.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 109