Login

Boeddhistisch Klooster. De witte muren en de rand in aardekleur aan de bovenkant van de muur zijn kenmerkend voor de kloosters in Tibet. Eén van de militairen die toezicht houdt op de wegwerkers. Hij biedt me een lift aan en wil graag op de foto. Hoe oud zou deze jongen zijn? De prachtige hoogvlaktes van Tibet. Voor de Jokhang tempel; een oude man in meditatie, telt zijn mantra’s met een rozenkrans. Bidden voor een zijgevel van de Jokhang Tempel in Lhasa, voor de Tibetanen één van de heiligste gebouwen die het land kent. Niet alle wegen zijn zo goed begaanbaar. Onverharde weg op de top van een berg. De hoofdstraat van Lhasa, door de Chinezen naar communistisch voorbeeld gebouwd. De spandoeken in het Chinees. Monniken in de steegjes tussen de gebouwen van het klooster waar ze wonen. Nieuw geasfalteerde weg. Het asfalteren van de Friendship Highway, de weg van Lhasa naar Kathmandu is een belangrijk project van de Chinese regering. De mensen in Tibet zijn erg vriendelijk. Mijn hele reis word ik bij elke stop hartelijk ontvangen en begroet met een vrolijk ‘Tashi da lek!’. Ik kan altijd op hulp rekenen als ik ziek ben of een lekke band heb. Hele dorpen worden afgezocht naar fietspompen. Zonder dat we elkaar kunnen verstaan is er toch een bijzonder en puur contact. Jokhang tempel; Brandende lontjes in inmiddels vloeibaar botervet. Wegwerkers. Tibetanen die wegen aanleggen, onder toezicht van Chinezen militairen. Zwaar lichamelijk werk, want er is geen hulp van elektrische apparaten. Ze wonen in tenten langs de weg waaraan ze werken. Een aantal chinezen die met Kirsten op de foto wilden. Zonder haar trouwe tweewieler was Kirstens bijzondere reis niet mogelijk geweest.

Kirstens reis: Tibet on bike


Deze reportage werd eerder geplaatst in oktober 2010 en wordt nu herhaald in het kader van de winterstop

Tekst en foto's door Kirsten Eikmans

September 2007. Aan het einde van m’n studie, aan het einde van m’n relatie, aan het begin van….geen idée. Tijd voor een nieuwe uitdaging.


Dat werd: Fietsen van Lhasa (Tibet) naar Kathmandu (Nepal). Alleen, om de zeldzame kans te hebben vrienden met mezelf te worden, zoals een Tibetaanse wijsheid voorschrijft. Maar vooral om mezelf te bewijzen dat ik mentaal sterk genoeg ben om aan het begin, midden of einde van geen idee wat voor situatie dan ook te staan.

In juni 2009 begon mijn reis, mijn droom: fietsen op het dak van de wereld. Het was een reis waarin zowel mijn lichamelijke als geestelijke grenzen zijn verlegd. Waarin ik twee kanten van Tibet heb gezien: Tibet zo mooi, de mensen, het landschap, de religie; Tibet zo vol pijn, onderdrukking van een bevolkingsgroep, kindsoldaatjes, het verdwijnen van een unieke cultuur. Hoe dan ook een ervaring die me van binnen heeft veranderd en die ik voor altijd in mijn hart draag.

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

filmpjes_header-1.png

Dalai Lama-fans aan het woord: Anwar van Naerssen


Kijk je ook zo uit naar de komst van de Dalai Lama? Deze drie fans wel! In dit eerste filmpje in de reeks komt Anwar, Tibetaans boeddhist, aan het woord.

Nog interessanter

Laatste artikelen

De blauwe ogen van de Boeddha
19-10
De blauwe ogen van de Boeddha
Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
29-09
Leiderschap, Caring Economics en Neurowetenschap
Ook in het bedrijfsleven begint men te snappen dat de wurgende rat race waarin mensen zich massaal storten niet meer okee is. Mindfulness en neurowetenschap kunnen misschien steun bieden bij het ontwikkelen van leiderschap en een gezondere bedrijfscultuur.
De koan van de mayonaise
21-09
De koan van de mayonaise
Tom is al 28 jaar boeddhist, maar heeft weinig met de boeddhistische metafysica. Reïncarnatie? Karmische verdiensten? Hij kan het niet rijmen met de feitelijkheid van alledag. Jammer, want hij zou zo graag een duurzaam kader hebben voor zijn zenpraktijk. Gelukkig is daar Sartre en zijn idee van 'kwade trouw'.
Dossier Birma (Myanmar)
15-09
Dossier Birma (Myanmar)
Birma is al jaren een toneel van strijd tussen verschillende groeperingen, waaronder ook een grote groep boeddhistische monniken. In dit dossier vind je alle artikelen en documentaires over dit land op een rij.
Waarom de Boeddha gelijk heeft
12-10
Waarom de Boeddha gelijk heeft
Waarom is geluk zo vluchtig? En waarom zijn we nou nooit eens helemaal honderd procent en duurzaam tevreden? Of is dat helemaal niet zo’n mysterie en zijn we nu eenmaal zo gemaakt?
TV: Vrede vinden in Srebrenica
27-09
TV: Vrede vinden in Srebrenica
Een groep van Zen Peacemakers reist af naar Srebrenica om de gruwelijkheden en het verdriet van de oorlog in Bosnië onder ogen te komen. Zijn deze gebeurtenissen in het vervolg te voorkomen? Nu online te zien.
TV: In de schoot van de zee
15-09
TV: In de schoot van de zee
Op het strand van Scheveningen worden een jaar rond enkele mensen gevolgd die troost en bezinning vinden bij de zee. Zondag 1 oktober om 15.20 uur op NPO 2 in De Boeddhistische Blik.
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
06-09
Films die je niet mag missen tijdens het BFFE
Ook dit jaar vindt weer het Buddhist Filmfestival Europe plaats in filmmuseum Eye in Amsterdam. Wat kan je als bezoeker verwachten? Bodhitv maakte alvast een selectie van vijf films uit het programma.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 111