Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 4

$article/block[@lang=$lang]/name

Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 4
Naar aanleiding van het pas verschenen boek ‘Boeddha in 5 weken’, besloot Deniece zelf aan de slag te gaan met de beschreven praktische aanwijzingen als wegwijzer. In week 4 gaat het om onthechting. Dat belooft wat...

Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 4

Deniece Wildschut
Deniece  WildschutIk? Een boeddha?!

Week 4: Onthechting

‘Deze week was doodvermoeiend!’

Deze week sloeg ik het boek “Boeddha in 5 weken” open bij het hoofdstuk over onthechting, want daar draaide het deze week om. Vorige week ging ik in op het besef van veranderlijkheid en onthechting lijkt een logische volgende stap. Dit hoofdstuk geeft me direct een duidelijke boodschap: ‘Er is niets onveranderlijks waar we ons aan kunnen hechten.’

Vol goede moed begon ik mijn week. Onthechting. Ha, dat wordt een eitje! Het besef van vorige week, dat alles continu aan verandering onderhevig is, maakte me nog duidelijker dat er werkelijk niets is om je aan vast te houden. Gelukkig ben ik geen verzamelaar, hecht ik me niet aan merken, schoenen, kleding, tv-programma’s of dat soort zaken. In mijn contact met andere mensen liep ik vaak wel tegen een obstakel aan.


Het niet verlangen van (emotioneel) ‘bezit’
Spullen kwetsen je niet en kunnen je alleen maar afgenomen worden (of kapot gaan), maar mensen kunnen je kwetsen. Shit! En... ze kunnen zelfs ziek worden of overlijden. Soms stellen ze je teleur, worden ze boos of misschien verlaten ze je zelfs wel! Fuck... Tja, dan kom je op jonge leeftijd al snel tot de volgende conclusie: “Ik geef om je en dat brengt angst met zich mee, dus ik moet zorgen dat die angst geen werkelijkheid wordt”. Of je zorgt ervoor dat je niet gekwetst kunt worden: “Pff, wat je ook doet, het maakt me allemaal toch lekker niets uit.” Dat vormde vaak een grote uitdaging en dus hield ik me soms te veel op afstand en klampte ik me ook regelmatig juist te veel aan iemand vast. Het leverde allebei weinig op.

‘Onze vraag om liefde zegt niets over ‘houden van’ (...). Het is ons ego dat verlangt naar veiligheid, liefde, zekerheid’Dit hoofdstuk benadrukt dat de mensen waarvan we houden er niet altijd zullen zijn en zelfs niet ons hele leven. Het is dus niet aan ons om hun aanwezigheid te claimen en onze vraag om liefde zegt niets over ‘houden van’, maar het geeft alleen maar aan dat we door die persoon geliefd willen worden. Het is ons ego dat verlangt naar veiligheid, liefde, zekerheid. Het toont in zo’n geval dus je hechting aan je ego en niet je liefde voor een ander mens.

Onthechting in de praktijk (Help!)
Deze week was het alsof er overal om me heen spiegels hingen, in de vorm van mensen, die me mezelf en mijn gedachten toonden. Het was doodvermoeiend! De voorgaande vermogens speelden nog een grote rol en het was net alsof ze allemaal tegelijk in werking waren gezet en door mijn hoofd tolden tot ik er gek van werd. Deze week was het ook eindelijk tijd voor de verhuizing en was ik – samen met mijn vriend – druk in de weer met het verkassen van onze spullen. Ons nieuwe huis was een bouwval en we maakten (te) lange dagen, zaten onder de verf, aten slecht en konden ’s ochtends niet lopen van de spierpijn. Ondertussen probeerde ik ijverig bezig te blijven met het thema van deze week: Onthechting.

Ik zat met mijn vader aan tafel en realiseerde me – midden in een doodgewoon gesprek – dat ook die lieve man ooit doodgaat. Mijn ‘schoonouders’ kwamen ons helpen met klussen en gingen aan de slag alsof hun leven er vanaf hing. Geen gezellig praatje, geen oog voor elkaar, alleen maar gefocust op DE MISSIE: het witten van de muren. Waanzinnig lief, maar ik voelde me bijna schuldig als ik even pauzeerde om iets te drinken. Daarnaast lijkt mijn vriend – op het moment dat zijn ouders in de buurt zijn - te veranderen in ‘de goede zoon’. Ik verdwijn dan (in mijn beleving) totaal uit beeld en alles draait om zijn ouders, want ja: “Ze bedoelen het allemaal zo goed!” Terwijl er stoom uit mijn oren kwam, realiseerde ik me dat dit gevoel over mij ging en voortkwam uit mezelf, maar ja... die ‘bewuste’ of ‘wijze’ gedachte frustreerde me nog meer. ‘Kan ik dan niet eens gewoon even geïrriteerd zijn? Verdomme!’

Een spel zonder handleiding
Ik stond duidelijk even niet los van mijn gedachten en emoties. Ik liet me even meeslepen en identificeerde me met de gedachten en emoties die door me heen gingen. Mijn ego nam de leiding en deed dat deze week vele malen. Ik was moe, lichamelijk en geestelijk. Uitgeput. Ik realiseerde me deze week heel goed dat onthechting draait om mijn insteek en het loslaten van verwachtingen. Deze week merkte ik dat ik soms nog een hoop verwacht van de mensen om me heen en dat ik nog regelmatig een idee heb van hoe het zou kunnen zijn. Dat is leuk, maar ‘hoe het zou kunnen zijn’ is niet hoe het is en dus (nog) geen werkelijkheid. Ik ben me gaan realiseren dat het leven een soort spel zonder handleiding is. Er zijn geen wegwijzers, er is geen houvast.

Op momenten dat ik me teleurgesteld, geïrriteerd of in de steek gelaten voel, heb ik als het ware behoefte aan iemand die mijn handje vasthoudt. Dat is het verlangen van de kindpersoonlijkheid, leerde dit hoofdstuk in het boek mij. Het is niet de insteek van een volwassene, want die realiseert zich dat er simpelweg niets is om aan vast te houden.

Andere delen teruglezen? Dat kan:

Week 1, Week 2, Week 3, Week 5

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

snoep_header.jpg

Onthechten met volle teugen


Leven met volle teugen. Volledig opgaan in wat je doet, je emoties de vrije loop laten, gezelligheid met vrienden en lekker ‘slapen’ bij je geliefde. Wellicht niet direct jouw eerste associaties met het woord onthechting. Dat gold ook voor Ellie Lardenoije. Totdat ze ontdekte wat onthechting eigenlijk écht inhoudt.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.
TV: Wijsheid van de Himalaya
06-04
TV: Wijsheid van de Himalaya
In het Tibetaans boeddhisme kan een leraar reïncarneren als een nieuwe persoon, als een nieuwe “manifestatie van wijsheid”. Sey Rinpoche is zo iemand. Zondag 22 april om 15.50 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik.
Mediteren met kinderen
06-04
Mediteren met kinderen
“Soms mediteer ik in bed en dan zet ik mijn knuffels rechtop zodat ze ook mee kunnen doen.” Op de Troelstraschool kijkt niemand er van op als een kind dit zegt. Al acht jaar mag de school in Geuzenveld zich ‘Mindful School’ noemen. René woont er een mindfulnessles bij en spreekt met mindfulnesstrainer Eline Snel.
Misbruik in het boeddhisme: egoprojectie, overgave en groepsdynamiek
24-03
Misbruik in het boeddhisme: egoprojectie, overgave en groepsdynamiek
Overal waar mensen samenkomen in complexe en hiërarchische systemen, ligt misbruik op de loer. Ook binnen het boeddhisme, getuige de vele misbruikzaken die de laatste jaren in de openbaarheid kwamen. Wat zijn mogelijke valkuilen binnen een student-leraar relatie? En hoe kunnen we hier bewuster mee omgaan?
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
12-04
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry.
TV: Becoming Who I Was
06-04
TV: Becoming Who I Was
Padma Angdu, een gewoon jongetje uit het Indiase Ladakh, is ontdekt als reïncarnatie van een legendarische hoge Tibetaanse leraar. Het betekent een grote transformatie voor Padma. Zondag 15 april om 14.55 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Buddha to Be
29-03
TV: Buddha to Be
De boeddhistische non en vredesactivist Sister Chân Không werkt al vanaf de jaren zeventig samen met Thich Nhat Hanh om het boeddhistische gedachtengoed over te brengen naar het Westen. 8 april om 15:50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
TV: Een Andere Kijk - Jacob Ter Veldhuis
23-03
TV: Een Andere Kijk - Jacob Ter Veldhuis
Meer dan 1000 uitvoeringen van zijn composities worden jaarlijks over de hele wereld gespeeld. Jacob Ter Veldhuis is daarmee een van de meest gewilde hedendaagse componisten in Europa. Zondag 1 april op NPO2 om 15.50 bij de boeddhistische blik.

Pagina 1 | 2 | 3 | 4 | .. | 116