Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 3

$article/block[@lang=$lang]/name

Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 3
Naar aanleiding van het pas verschenen boek ‘Boeddha in 5 weken’, besloot Deniece zelf aan de slag te gaan met de beschreven praktische aanwijzingen als wegwijzer. In week 3 gaat het om de veranderlijkheid van het bestaan.

Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 3

Deniece Wildschut
Deniece  Wildschut


Ik? Een boeddha?!Week 3: Besef van veranderlijkheid

Deze week sta ik stil bij de veranderlijkheid van alles wat deel uitmaakt van het bestaan. Zonder het door te hebben was ik daar al een beetje aanbeland en volgens de auteur van het boek klopt dat ook, want als je aanwezig bent in de werkelijkheid word je je ook vanzelf bewust van de veranderlijkheid van het bestaan.Om je werkelijk bewust te worden van de veranderlijkheid van alle dingen, moeten we dit – volgens het boek – heel direct ervaren. Een emotionele gebeurtenis, zoals een verlies, kan je leiden naar persoonlijke groei. Ik realiseerde me al vrij vroeg in mijn leven dat alles steeds veranderde en dit kwam zeker voort uit een reeks emotionele gebeurtenissen, die deel uitmaakten van mijn ‘bijzondere’ (lees: achtbaan-achtige) jeugd. Deze week ging me dan ook vrij gemakkelijk af, hoewel ik wel nog alert moest blijven op het aanwezig zijn in de werkelijkheid. Ik mediteerde op veranderlijkheid en las in mijn ‘handleiding’ dat er deze week – naast dit besef – nog iets duidelijk zou worden: Dat alles van elkaar afhankelijk is.

Interafhankelijkheid
Meer dan ooit tevoren heb ik deze week ontdekt dat alles met elkaar samenhangt. Ik heb een huis, omdat dit huis ooit gebouwd is. Dankzij de mensen die mijn huis bouwden, kan ik hier wonen! Ik heb eten, omdat ik dat kan kopen in de supermarkt. Ik kan het daar kopen omdat er mensen werken en omdat er mensen zijn die zich bezighouden met het maken van al dit voedsel! Ik heb werk, omdat er mensen met mij willen samenwerken. Omdat ik werk heb, verdien ik geld. Ik schrijf omdat ik mij vroeger het beste kon uiten door schrijven. Ik uitte me op die manier, omdat ik heel verlegen en bang was. Ik was bang en verlegen omdat mijn wereld onveilig aanvoelde, want grote veranderingen volgden elkaar in rap tempo op. Die veranderingen volgden elkaar op omdat de werkelijkheid zo in elkaar zit. Ik heb daardoor geleden, omdat ik destijds geloofde dat de werkelijkheid statisch was en altijd hetzelfde zou blijven. Ik heb dus geleerd van die veranderingen en die brachten mij waar ik nu ben. Alles is in beweging, omdat de individuele bewegingen het geheel laten bewegen. Dat is waarom de werkelijkheid een aaneenschakeling van veranderingen is. Het klinkt eigenlijk zo logisch!

Van lijden naar inzicht
Deze week heb ik mijn miskraam van vorig jaar ingezet om het besef van veranderlijkheid werkelijk tot me door te laten dringen. Ik hield me er eigenlijk liever niet meer zo mee bezig, omdat ik wist dat het verdriet nog steeds diep in mij zat. Deze week besloot ik mijn stoute schoenen aan te trekken. ‘Als ik echt verlichting wil bereiken, kan ik hier niet omheen’, realiseerde ik me. Ik ging er met aandacht voor zitten en wist dat ik zaken als blijvend had beschouwd, terwijl ze dat niet waren.

In mijn hoofd was destijds ik al moeder, vulde ik alles in en maakte ik allerlei plannen. Als ik moeder werd, zou mijn leven echt zin hebben en zou er iemand zijn die mij nodig had. Ook leken de mensen om mij heen me opeens werkelijk te zien als volwassen en behandelden ze me als een koningin. Zelfs mijn ‘schoonouders’ bekommerden zich om iedere stap die ik zette. Ik was belangrijk! Eindelijk! Maar... toen de miskraam zijn intrede maakte, gedroegen ook de mensen om mij heen zich weer als voorheen. Ik werd de oude Deniece (gevoelsmatig zelfs nog minder dan dat) en mijn hele leven verloor alle reden en alle waarde. Ik had het mooiste in het leven leren kennen en toen werd het me weer afgenomen. In feite werd me niets afgenomen dan het idee dat ik controle had over de werkelijkheid. Ik verloor verder niets, want ik had feitelijk niets gehad. Er was geen bezit, er waren alleen mijn gedachten en overtuigingen. En een bak hormonen die zich vreemd gedroegen. Maar, de werkelijkheid deed niets en toch gaf ik de werkelijkheid de schuld van mijn pijn. Vorig jaar leek ik alles te verliezen, maar wat ik eigenlijk verloor waren ‘slechts’ mijn illusies. En ja, dat doet pijn!

Alles is vergankelijk
Veranderingen zijn niet alleen buiten ons aan de gang, maar ook binnen in ons. Gedachten en gevoelens wisselen elkaar af, de werkelijkheid ziet er soms opeens anders uit en niets en niemand is statisch, blijvend of onsterfelijk. Het idee dat alles wél eeuwig aanwezig is, komt voort uit onze kindpersoonlijkheid die behoefte heeft aan veiligheid en zekerheid. Het besef dat niets blijvend is, zorgt ervoor dat we een transformatie doormaken; van de kindpersoonlijkheid naar de volwassen persoonlijkheid.

De afgelopen week was een productieve, vermoeiende en verhelderende week, waarin ik veel geleerd heb. Volgende week ga ik aan de slag met ‘onthechting’ en de week daarna is alweer mijn laatste week op weg naar boeddhaschap. Die laatste week staat in het teken van universele liefde; het vermogen dat noodzakelijk is om verlichting te bereiken.

Andere delen teruglezen? Dat kan:

Week 1, Week 2, Week 4, Week 5

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Laatste artikelen

Rita interviewt: Geertje Couwenbergh
14-03
Rita interviewt: Geertje Couwenbergh
Innerpreneur, fotomodel en boeddhist Geertje Couwenbergh (27) kijkt in haar boek '10 WYS, De Wysheidsrevolutie', samen met co-writer Lisette Kreischer naar de tien grootste thema’s voor onze generatie (Y): “We zouden helemaal geen genoegen moeten nemen met gelukkig zijn.”
Essay Mabel: Van stewardess naar monnik
09-03
Essay Mabel: Van stewardess naar monnik
Voor wie filosofisch is aangelegd, is alles in het leven, iedere seconde, een nieuw begin. Met die gedachte in het achterhoofd gaat Mabel de uitdaging aan iets nieuws te proberen: de 'Ascension'-technieken uit de 'Ishaya Teaching'...
Boeddhamob
04-03
Boeddhamob
Jonge boeddhisten manen reizigers tot kalmte: op 4 maart om 9h00 mediteerden jongeren op station Utrecht Centraal. De boeddhamob!
Ferry luistert naar: 14e Dalai Lama
24-02
Ferry luistert naar: 14e Dalai Lama
De jeugd heeft de toekomst, vindt ook Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Onlangs vertelde hij een groep studenten in India met welke middelen we de 21ste eeuw kunnen transformeren tot een eeuw met meer geluk, vrede en compassie.
Verslag van een zenretraite, door een debutant
11-03
Verslag van een zenretraite, door een debutant
Matthijs komt aan op een kruispunt in zijn leven en besluit zich in het diepe van een heuse 'sesshin' te gooien. 'Op de boot naar Ameland zakte de moed, die al tot mijn enkels was gedaald, me volledig in de schoenen. Waar was ik aan begonnen?'
Losar: viering van 2138 jaar Tibetaanse cultuur
07-03
Losar: viering van 2138 jaar Tibetaanse cultuur
Vijf maart startte voor Tibetanen het jaar van de IJzeren Haas, 2138. Boeddhisten van over de hele wereld vierden Losar, het Tibetaanse nieuwjaar. Ook in Nederland komt de gemeenschap voor de gelegenheid samen, waarbij Tibetaanse jongeren de kans krijgen om zich opnieuw in hun rijke cultuur te verdiepen. Iedereen is er van harte welkom!
Boeddhisme in fysiotherapie
28-02
Boeddhisme in fysiotherapie
Vanwege haar opleiding Fysiotherapie vraagt Christianne zich af hoe de boeddhistische gedachte van lichaam en geest als eenheid te integreren is in de fysiotherapie en hoe de fysiotherapie baat kan hebben bij de leer van het boeddhisme.
Rita interviewt: Johan Noorloos
21-02
Rita interviewt: Johan Noorloos
Johan Noorloos (36) is yogaleraar en schrijver van het boek 'Twaalf goeroes, dertien ongelukken', over zijn niet altijd even succesvolle, zoektocht naar geluk en zelfacceptatie. “Ik heb mezelf helemaal blootgegeven. Daarin zat een enorme heling.”

Pagina 1 | .. | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | .. | 116