Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 3

$article/block[@lang=$lang]/name

Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 3
Naar aanleiding van het pas verschenen boek ‘Boeddha in 5 weken’, besloot Deniece zelf aan de slag te gaan met de beschreven praktische aanwijzingen als wegwijzer. In week 3 gaat het om de veranderlijkheid van het bestaan.

Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 3

Deniece Wildschut
Deniece  Wildschut


Ik? Een boeddha?!Week 3: Besef van veranderlijkheid

Deze week sta ik stil bij de veranderlijkheid van alles wat deel uitmaakt van het bestaan. Zonder het door te hebben was ik daar al een beetje aanbeland en volgens de auteur van het boek klopt dat ook, want als je aanwezig bent in de werkelijkheid word je je ook vanzelf bewust van de veranderlijkheid van het bestaan.Om je werkelijk bewust te worden van de veranderlijkheid van alle dingen, moeten we dit – volgens het boek – heel direct ervaren. Een emotionele gebeurtenis, zoals een verlies, kan je leiden naar persoonlijke groei. Ik realiseerde me al vrij vroeg in mijn leven dat alles steeds veranderde en dit kwam zeker voort uit een reeks emotionele gebeurtenissen, die deel uitmaakten van mijn ‘bijzondere’ (lees: achtbaan-achtige) jeugd. Deze week ging me dan ook vrij gemakkelijk af, hoewel ik wel nog alert moest blijven op het aanwezig zijn in de werkelijkheid. Ik mediteerde op veranderlijkheid en las in mijn ‘handleiding’ dat er deze week – naast dit besef – nog iets duidelijk zou worden: Dat alles van elkaar afhankelijk is.

Interafhankelijkheid
Meer dan ooit tevoren heb ik deze week ontdekt dat alles met elkaar samenhangt. Ik heb een huis, omdat dit huis ooit gebouwd is. Dankzij de mensen die mijn huis bouwden, kan ik hier wonen! Ik heb eten, omdat ik dat kan kopen in de supermarkt. Ik kan het daar kopen omdat er mensen werken en omdat er mensen zijn die zich bezighouden met het maken van al dit voedsel! Ik heb werk, omdat er mensen met mij willen samenwerken. Omdat ik werk heb, verdien ik geld. Ik schrijf omdat ik mij vroeger het beste kon uiten door schrijven. Ik uitte me op die manier, omdat ik heel verlegen en bang was. Ik was bang en verlegen omdat mijn wereld onveilig aanvoelde, want grote veranderingen volgden elkaar in rap tempo op. Die veranderingen volgden elkaar op omdat de werkelijkheid zo in elkaar zit. Ik heb daardoor geleden, omdat ik destijds geloofde dat de werkelijkheid statisch was en altijd hetzelfde zou blijven. Ik heb dus geleerd van die veranderingen en die brachten mij waar ik nu ben. Alles is in beweging, omdat de individuele bewegingen het geheel laten bewegen. Dat is waarom de werkelijkheid een aaneenschakeling van veranderingen is. Het klinkt eigenlijk zo logisch!

Van lijden naar inzicht
Deze week heb ik mijn miskraam van vorig jaar ingezet om het besef van veranderlijkheid werkelijk tot me door te laten dringen. Ik hield me er eigenlijk liever niet meer zo mee bezig, omdat ik wist dat het verdriet nog steeds diep in mij zat. Deze week besloot ik mijn stoute schoenen aan te trekken. ‘Als ik echt verlichting wil bereiken, kan ik hier niet omheen’, realiseerde ik me. Ik ging er met aandacht voor zitten en wist dat ik zaken als blijvend had beschouwd, terwijl ze dat niet waren.

In mijn hoofd was destijds ik al moeder, vulde ik alles in en maakte ik allerlei plannen. Als ik moeder werd, zou mijn leven echt zin hebben en zou er iemand zijn die mij nodig had. Ook leken de mensen om mij heen me opeens werkelijk te zien als volwassen en behandelden ze me als een koningin. Zelfs mijn ‘schoonouders’ bekommerden zich om iedere stap die ik zette. Ik was belangrijk! Eindelijk! Maar... toen de miskraam zijn intrede maakte, gedroegen ook de mensen om mij heen zich weer als voorheen. Ik werd de oude Deniece (gevoelsmatig zelfs nog minder dan dat) en mijn hele leven verloor alle reden en alle waarde. Ik had het mooiste in het leven leren kennen en toen werd het me weer afgenomen. In feite werd me niets afgenomen dan het idee dat ik controle had over de werkelijkheid. Ik verloor verder niets, want ik had feitelijk niets gehad. Er was geen bezit, er waren alleen mijn gedachten en overtuigingen. En een bak hormonen die zich vreemd gedroegen. Maar, de werkelijkheid deed niets en toch gaf ik de werkelijkheid de schuld van mijn pijn. Vorig jaar leek ik alles te verliezen, maar wat ik eigenlijk verloor waren ‘slechts’ mijn illusies. En ja, dat doet pijn!

Alles is vergankelijk
Veranderingen zijn niet alleen buiten ons aan de gang, maar ook binnen in ons. Gedachten en gevoelens wisselen elkaar af, de werkelijkheid ziet er soms opeens anders uit en niets en niemand is statisch, blijvend of onsterfelijk. Het idee dat alles wél eeuwig aanwezig is, komt voort uit onze kindpersoonlijkheid die behoefte heeft aan veiligheid en zekerheid. Het besef dat niets blijvend is, zorgt ervoor dat we een transformatie doormaken; van de kindpersoonlijkheid naar de volwassen persoonlijkheid.

De afgelopen week was een productieve, vermoeiende en verhelderende week, waarin ik veel geleerd heb. Volgende week ga ik aan de slag met ‘onthechting’ en de week daarna is alweer mijn laatste week op weg naar boeddhaschap. Die laatste week staat in het teken van universele liefde; het vermogen dat noodzakelijk is om verlichting te bereiken.

Andere delen teruglezen? Dat kan:

Week 1, Week 2, Week 4, Week 5

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Laatste artikelen

Trix in Nepal - Deel 3: Toegewijd leven
18-04
Trix in Nepal - Deel 3: Toegewijd leven
Trix van Hest vertrok in 2009 naar het hoge en verre Nepal, 'om verschil te maken in een arm land waar de mensen het écht behoefden', beschrijft ze zelf. Ze verbleef vijf weken in een boeddhistisch klooster en deelt haar ervaringen nu met ons in een vijfdelige artikelenserie.
Ferry luistert naar: Noah Levine
11-04
Ferry luistert naar: Noah Levine
Dharma Punker Noah Levine kwam voor de tweede maal naar Nederland om mensen te motiveren tegen de stroom van hebzucht, haat en waanzin in te zwemmen. Spontaan vormden de ruim tachtig aanwezigen een sangha tijdens zijn lezing.
Uit Vorm en Leegte: Brad Warner over boeddhisme en seksualiteit
04-04
Uit Vorm en Leegte: Brad Warner over boeddhisme en seksualiteit
Hoe ga je om met seksualiteit als boeddhistisch beoefenaar in het Westen? Het lijkt een gevoelig onderwerp, maar zenmeester Brad Warner besloot er een heel boek over te schrijven.
Eye Gazing: Zijn is gezien worden
28-03
Eye Gazing: Zijn is gezien worden
Oogcontact is van nature een instinctief-menselijke behoefte. Baby’s bijvoorbeeld, verleiden hun moeders vaak tot langdurig staren in elkaars pupillen. De meditatietechniek van het 'eye gazen' verenigt twee levenslang fascinerende vragen: Wie ben ik? en Wie ben jij?
Jeroen leest: '14 dagen, 13 nachten'
14-04
Jeroen leest: '14 dagen, 13 nachten'
Fidessa Docters van Leeuwen besloot in 2006 om twee weken in een bejaardenhuis te gaan wonen, als journaliste. Zo ontstond de novelle ‘14 dagen en 13 nachten’. Het verhaal is grotendeels fictie, maar de emotie en de uitdrukkingen die ze daar voelde, zijn zeer authentiek en zetten Jeroen aan het denken.
Essay Mabel: Verliefd op Kriya
07-04
Essay Mabel: Verliefd op Kriya
Mabel heeft een nieuwe 'geheime' obessie: Kriya yoga. Kriya yoga is geen yoga en daar hangt de eerste sluier al. Kriya yoga is een meditatietechniek uit India waarvan de zeer toegewijden zeggen dat het een vliegtuig is naar verlichting; dat je er binnen één incarnatie verlichting mee kunt bereiken.
Test
03-04
Test
test
Stilte!
24-03
Stilte!
Een experiment dat Deniece altijd al eens wilde uitvoeren, was (om te beginnen) één dag niet praten. Inmiddels heeft ze dit ook daadwerkelijk gedaan.

Pagina 1 | .. | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | .. | 115