Login

Ja, ik zit! Jonge boeddhisten over aardse zaken 2

$article/block[@lang=$lang]/name

Ja, ik zit! Jonge boeddhisten over aardse zaken 2
Hoera! het boek Ja, ik zit! van Anne Kleisen is op 10 oktober feestelijk gedoopt! Het ligt nu in de winkel, en hier lees je alvast wat stukjes uit het boek. Deel 2

Ja, ik zit! Jonge boeddhisten over aardse zaken 2

Anne Kleisen
Anne  Kleisen

Hoera! het boek Ja, ik zit! van Anne Kleisen is op 10 oktober feestelijk gedoopt! Het ligt nu in de winkel, en hier lees je alvast wat stukjes uit het boek. Deel 2 over relaties en seks.

geertje couwenberghGeertje Couwenbergh (27, innerpreneur, fotomodel, schrijfster, Shambhala)
‘Ik snap echt wel waarom mensen celibatair worden’

“In een liefdesrelatie ontkom je niet aan je neuroses. Je kunt je hele leven op orde hebben, maar een relatie blijft een soort snelkookpan waarin je ego en de drang je vast te klampen sterk naar voren komen. Dat kost enorm veel energie. Ik snap dan ook echt wel waarom mensen celibatair worden; als ik de energie die ik in relaties steek, in studie of meditatie zou steken, zou dat een wereld van verschil zijn. Je bespaart jezelf bovendien een hoop pijn als je geen relaties aangaat, want in een liefdesrelatie hecht je je als de neten. Je weet wat de tegenhanger daarvan is op het moment dat het weer voorbij is of zelfs tijdens de relatie: evenveel shit. Toch kan ik er niet omheen: ik ben een sucker for love. Intuïtief voel ik dat mijn grootste kans op spirituele groei in de liefde zit. Er is niets wat je zo naakt maakt en je zo constant op je bek laat gaan als een relatie.
Bovendien merk ik dat het elkaar voedt. Seksualiteit en meditatie bijvoorbeeld: als ik mijn bewustzijn ontwikkel, ga inzien hoe kostbaar het hier en
nu is en terugga naar mijn zintuiglijke ervaring, dan werkt dat door in mijn seksleven. Het is geweldig om de aandacht die ik heb ontwikkeld door te
mediteren mee te nemen in mijn seksualiteit. Door op die manier contact te maken met mijn partner, kom ik dicht bij het opheffen van de grens tussen ons beiden. Mijn beoefening heeft dan ook een zeer versterkend effect op mijn liefdesleven en andersom. Het conflicteert absoluut niet.”

sander hartveldSander Hartveld (27, mediaontwerper, Wake Up)
‘Ik herken mezelf niet als ik een meisje versier’

“Het liefste zou ik een partner hebben die boeddhist is of in ieder geval spiritueel is ingesteld, maar soms heb ik het gevoel dat die voorwaarde me in de weg staat bij het aangaan van een relatie. Dat het te veel drempels opwerpt. Wat ook niet helpt, is dat ik me anders ga gedragen als ik een meisje versier. Ik wil op zo’n moment authentiek zijn, maar als ik een meisje heel aantrekkelijk vind, laat ik me daar te veel door meeslepen, waardoor ik mezelf niet meer herken. Daar word ik dan weer onzeker van. Iemand verleiden vind ik sowieso lastig, omdat ik het gevoel heb dat ik die persoon en mezelf verleid ons anders voor te doen dan we zijn. Het voelt niet oprecht. Dat zorgt voor een tweestrijd in me: aan de ene kant heb ik het gevoel dat iemand versieren de enige manier is om een relatie te krijgen, aan de andere kant wil ik mezelf blijven. Ik heb nog nooit seks gehad, maar dat zou ik wel graag willen. Een van de redenen dat ik heb besloten om geen monnik te worden, is omdat ik niet celibatair wil zijn.
Soms besteed ik een tijdje geen aandacht aan dit onderdeel van mijn leven. Op andere momenten vind ik het heel confronterend dat het niet lekker
loopt en probeer ik te onderzoeken hoe het komt dat ik nog steeds in deze situatie zit. Ik kan wel accepteren dat ik het er moeilijk mee heb en het boeddhisme helpt me om hier met geduld mee om te gaan, maar soms heb ik het gevoel dat ik het anders moet aanpakken. Dan vind ik dat ik een actievere houding moet aannemen, want op deze manier lukt het niet. Ik ben eraan toe om een relatie aan te gaan, maar voorlopig blijft de vraag hoe ik dat kan doen op een manier waarop ik mezelf kan blijven.”

martijn de jongMartijn de Jong (29, custom care medewerker Fitness First, zen.nl)
Seks met aandacht

“Een vriend van me biechtte een keer op dat hij tijdens het vrijen soms de tegeltjes in de badkamer telt. Als je veel met zen bezig bent, overkomt dat
je niet zo snel, want als je bewust met je aandacht omgaat, verhoog je de kwaliteit van wat je aan het doen bent. Wie z’n aandacht veel traint, kan dat tijdens allerlei activiteiten toepassen; seks is daarop zeker geen uitzondering. Door die aandacht kun je in het moment blijven en genieten van wat nú is, zonder aan een einddoel te denken. Dat geeft altijd veel voldoening. Dat je bij seks je ego nodig hebt, daarover kan ik vrij kort zijn: in het ideale geval is het fifty fifty verdeeld: vijftig procent geven aan de ander en vijftig procent zo veel mogelijk genieten van wat je krijgt. Dit verschilt natuurlijk per dag, maar het zou volgens mij de basis moeten zijn. Je ego loslaten betekent niet dat je niet mag genieten. Handelen zonder ego is heel lastig, daarom denk ik ja, ik zit!dat je bewust zijn van je ego en zo transparant mogelijk handelen een beter streven is.”

Titel:           Ja, ik zit! Jonge boeddhisten over relaties, seks, werk en andere aardse zaken
Isnb:           978 905670 2502
Prijs:          14, 95 euro
Pagina's:   160
Uitgever en bestellen: Asoka.nl
Wil je een gesigneerd exemplaar? Dat kan! Stuur een mail met je verzoek naar Anne Kleisen: a.kleisen@boeddhistischeomroep.nl

 Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

bovenplaatje-voorpublicatie.jpg

Ja, ik zit! Jonge boeddhisten over aardse zaken


Hoera! het boek Ja, ik zit! van Anne Kleisen is op 10 oktober feestelijk gedoopt! Het ligt nu in de winkel, en hier lees je alvast wat stukjes uit het boek. Deel 1

Nog interessanter

Laatste artikelen

TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
16-02
TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
01-02
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
Wat zijn de blijvende effecten van meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden in hun nieuwste boek het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie.
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
25-01
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
Mensen bij elkaar brengen met muziek en zo wereldvrede bereiken. Dat is de onbescheiden doelstelling van Playing For Change, een stichting die muzikanten van over de hele wereld samen nummers laat opnemen. Loes sprak met Clarence Bekker, PFC-participant van het eerste uur.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhisten houden van liefde
14-02
Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten.
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
30-01
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van "Een Andere Kijk" de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst. Vanaf zondag 25 februari op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 113