Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 1

$article/block[@lang=$lang]/name

Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 1
Kun je in vijf weken een Boeddha worden? Volgens het boek ‘Boeddha in 5 weken’ wel. Deniece besloot zelf aan de slag te gaan met de praktische aanwijzingen uit dit boek als wegwijzer. In de eerste week gaat het om controle van de geest.

Serie: Hoe word ik boeddha in vijf weken? - Deel 1

Deniece Wildschut
Deniece  WildschutIk, een boeddha?!


Naar aanleiding van het pas verschenen boek ‘Boeddha in 5 weken’, besloot Deniece zelf aan de slag te gaan met de praktische aanwijzingen uit dit boek als wegwijzer. Omdat het op een eigenwijze manier vormgeeft aan de lessen van de boeddha, gaat dit eerste artikel in op de bedoeling van de auteur en de manier waarop Deniece haar stappen op weg naar boeddhaschap zal zetten. Het is vallen en opstaan, maar we zijn allemaal in staat om verlichting te bereiken. Toch?

Sinds kort schrijf ik recensies voor NBD|Biblion en om die reden ontvang ik nu regelmatig boeken in mijn brievenbus. Enkele dagen geleden ontving ik ‘Boeddha in 5 weken’ en ik moet eerlijk zeggen dat die titel mij niet veel hoop gaf. Er zijn vele boeken met zulke titels en waarschijnlijk verkopen ze goed, maar vaak worden interessante onderwerpen en levensvisies op die manier gemaakt tot een soort oppervlakkige snelcursus. Pech voor mij, want ik moest het boek toch lezen. Het had wel een vrolijke cover, dat dan weer wel. Hoe dan ook, enkele pagina’s verder begon ik mij te realiseren dat ik me misschien wel vergist had en dit wist ik zeker toen ik het boek dichtsloeg en glimlachend mijn hoofd schudde. Jeetje, ik ben een boeddha! Wie had dat gedacht?

De auteur gaf de tip het boek eerst eens helemaal te lezen en dan pas aan de slag te gaan, zodat je alvast een goed beeld hebt van hoe de weg naar boeddhaschap er precies uitziet. Deze man, Giulio Cesare Giacobbe, studeerde filosofie en psychologie. Zijn boek is in essentie ook geen boek over het Boeddhisme als levensvisie of religie, maar een psychologische methode. Het doel is eenvoudig: Verlossing van het lijden. Vanwege zijn achtergrond gaat de auteur op een heel verfrissende wijze in op de lessen van de boeddha, wat dit boek eigenlijk alleen maar interessanter maakt. De praktische doelen, die de basis vormen van de weg naar boeddhaschap, zijn de volgende vijf doelen:

  • Controle over de geest
  • Aanwezigheid in de werkelijkheid
  • Besef van veranderlijkheid
  • Onthechting
  • Universele liefde


Deze vijf vermogens zijn essentieel voor wie een boeddha wil worden, stelt de auteur, en ik ga me hierop toeleggen. Elke week staat daarom in het teken van één van deze vijf vermogens, te beginnen bij de eerste: Controle over de geest.


Week 1

Controle over de geest


Volgens de auteur van ‘Boeddha in 5 weken’ is controle over de geest het eerste vermogen dat ik mij eigen moet maken, op mijn weg naar boeddhaschap. Juiste concentratie wordt ook wel het edelste element van het Edele Achtvoudige pad genoemd en om de andere vermogens te ontwikkelen, is controle over de geest van cruciaal belang. Nu heb ik al best wat ervaring met het observeren van mijn eigen gedachten en emoties, dus dat maakte mijn eerste stappen op dit pad iets gemakkelijker. Hoewel…

Het is algemeen bekend dat we als mens vaak opgetogen ergens aan beginnen en dat die gedrevenheid op een gegeven moment toch iets begint af te nemen. Nu viel dat nog wel mee, maar het observeren van de geest is niet iets wat je in de koude kleren gaat zitten! Je wordt er moe van. Echt heel erg moe. Ik herinnerde me op ieder moment dat de auteur de geest vergeleek met de galblaas. Een galblaas produceert gal en de geest produceert gedachten. Krijg nou wat, zo heb ik het nooit bekeken! Het is dus een natuurlijk proces en een boeddha observeert zijn gedachten en emoties als een toeschouwer, omdat negatieve gedachten simpelweg voortkomen uit ons onbewuste. Als we dus bewust letten op wat we denken, maakt dat een groot verschil. Gedachten die lijden veroorzaken zijn namelijk niet vrijwillig! Het is spanning, die ligt opgeslagen in ons geheugen en bij wijze van ‘ontlading’ in de vorm van gedachten geuit wordt. Stoppen kan ik mijn negatieve gedachten dus niet, maar ik kan ze wel observeren en loslaten. Ik hoef mij niet te identificeren met mijn negatieve gedachten.

Hoofd, houd je mond!
Verrek… dat klinkt wel leuk, maar dat is helemaal niet zo makkelijk! Zo had ik een afspraak, die mij mogelijk een grote opdracht kon opleveren. Ik ben nog niet zo lang fulltime als freelance tekstschrijver aan het werk en daar maakte mijn geest behendig gebruik van! “Jij bent hier de enige die nog amper ervaring heeft met dit soort zaken,” klonk het in mijn hoofd. “Je zegt te weinig en dat maakt geen goede indruk. Ze zullen je vast een vreemde vogel vinden en ja, dat ben je eigenlijk ook. Zeg nu toch iets!”

Tja, zulke gedachten maken niet echt dat je je meer op je gemak gaat voelen. Ik probeerde me te herinneren dat deze gedachten en de bijbehorende gevoelens simpelweg voortkomen uit ervaringen die ik het verleden heb opgedaan en dat dit een automatisme is. Het zegt niks over mij en niets over dit moment, het is alleen maar een manier van de geest om zich te ontladen. “Laat het los,” zei ik in gedachten (want hardop, dat zou wel een beetje vreemd zijn). “Mijn geest produceert gewoon gedachten, zoals mijn galblaas gal produceert. Ik ben niet mijn geest, ik ben de toeschouwer.” Niet echt gek dat je aan het eind van de dag moe bent!

Ademhaling, lichaam, geest
De auteur geeft aan dat er drie zaken op elkaar van invloed zijn: De ademhaling, het lichaam en de geest. Als je je lichaam niet kalmeert, kun je dus ook je geest niet kalmeren. De ademhaling vormt hier de sleutel en dat was voor mij wel een uitdaging. Ik weet dat ik heel vaak oppervlakkig ademhaal, maar ik krijg het niet altijd voor elkaar om dit – op natuurlijke wijze - te corrigeren. Het zit tussen mijn oren, dat realiseer ik me, want als ik op mijn ademhaling let krijg ik het vaak juist benauwd. Lekker handig! Maar, ik heb grote (positieve) verschillen opgemerkt, op momenten dat ik het voor elkaar kreeg om diep en rustig adem te halen. Hier zal ik dus zeker alert op blijven, ook tijdens mijn volgende stappen op weg naar boeddhaschap.

Kijken en loslaten
Controle over de geest vergt wat inspanning en aandacht. Ik ben gewend mijn gedachten en emoties te observeren en meestal lukt dit prima, maar als je er zo intensief mee bezig bent is het wel iets dat behoorlijk wat energie kost. Toch vond ik het de grootste uitdaging om mij niet identificeren met mijn gedachten. Negatieve gedachten en de bijbehorende emoties kunnen je overvallen en raken precies je zwakke plekken. Ik merkte deze week dat ik me nog regelmatig laat meeslepen en beïnvloeden door negatieve gedachten. Bewustzijn is dus heel belangrijk en de vergelijking met de galblaas heeft me deze week goed geholpen, want zo had ik het nog nooit bekeken. Het zorgde voor voldoende afstand, om toeschouwer te kunnen zijn.

Volgende week staat in het teken van: Aanwezigheid in de werkelijkheid. Ik weet zeker dat dit een grote uitdaging zal worden, want ik ben geniaal (geworden) in het ontlopen en vermijden van de werkelijkheid. Ook het schrijven is voor mij altijd een ‘vluchtroute’ geweest, maar ik ga vol goede moed aan de slag en ik neem jullie graag mee op reis naar boeddhaschap.


Verder lezen? Dat kan:

Week 1
, Week 2, Week 3, Week 4, Week 5

Reacties op dit artikel

Saskia  TerwelEen leuk eerste artikel over een goed boek, dat helder inzicht geeft in de basis van het boeddhisme. Ik kijk uit naar de volgende delen. Ik hoop dan ook te lezen wat het verschil maakt tussen dit boek en de vele andere introducties in het boeddhisme.  


Deniece  WildschutHoi Saskia,

bedankt voor je reactie! Wat leuk om die te mogen lezen! Ik vind het heel fijn om te horen dat je het een leuk eerste artikel vindt én dat je uitkijkt naar de volgende delen. Ik hoop dat je ook die met plezier zult lezen. Het boek heb ik zelf ervaren als heel helder, onderhoudend en praktisch. Je kunt er als lezer lekker zelf mee aan de slag (als je dat wilt) en je ervaart dan dus ook zelf welke uitwerking de oefeningen op je hebben. Dat heb ik als heel prettig én verhelderend ervaren.

Groetjes, Deniece


Mariëtte VerhoefHee wat grappig, ik heb dit boek net gekocht. Mijn oog viel op de vrolijke cover. De titel sprak me eigenlijk helemaal niet aan, ik houd niet zo van 'zelfhulpboeken'. Maar toen ik verder las, bleek het toch interessant. Ik ben al veel bezig met deze onderwerpen, maar als ik het boek uit heb, ga ik de opdrachten uitvoeren... Ben benieuwd naar meer van jouw ervaringen!


Deniece  WildschutHeel erg bedankt Mariëtte, voor je reactie! Wat leuk! Grappig ook dat jou eveneens de vrolijke cover opviel. Ik kan me voorstellen dat de titel je eigenlijk niet zo aansprak, dat had ik dus ook. Daarom was ik erg blij dat ik al vrij snel tot de conclusie kwam dat de inhoud veel meer biedt dan de titel mij wilde doen geloven. Ik hoop dat je mijn volgende artikelen ook met veel plezier zult lezen en ik ben ook heel benieuwd hoe jij het uitvoeren van de opdrachten zult ervaren!

Liefs, Deniece

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

biutiful-1920x1080-03.jpg

Deniece kijkt: Biutiful


Wat zou je doen als het einde van je leven in zicht is? Dat overkomt Uxbal. Hij heeft prostaatkanker, ver uitgezaaid. In de tijd die nog over is, probeert Uxbal het juiste te doen en zijn geliefden op een goede manier achter te laten.

Nog interessanter

Laatste artikelen

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
23-05
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques.
Dalai lama in september naar Nederland
11-05
Dalai lama in september naar Nederland
De dalai lama komt in september naar Nederland. Op 16 en 17 september geeft hij in Rotterdam Ahoy twee openbare lezingen. De eerste wordt ingeleid met een gesprek tussen de dalai lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet. Tickets zijn nu online te koop.
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
04-05
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
Een intiem portret over de gepassioneerde Magnum fotograaf Raghu Rai, de vader van de Indiase fotografie, gezien door de ogen van zijn even ambitieuze dochter Avani Rai. Woensdag 16 mei om 22.40 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik..
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
15-05
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie.
Symposium over leegte in Amsterdam
04-05
Symposium over leegte in Amsterdam
De westerse filosofen, een paar uitzonderingen daar gelaten, hebben er altijd angst voor gehad. Maar in de boeddhistische filosofie is leegte een, zo niet het centrale begrip. Vrijdagavond 4 mei in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met Melissa Tun Tun, Bruno Nagel en Thomas van Huut
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
03-05
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
Al sinds 2006 zijn Belgische boeddhisten bezig om als religie door de staat erkend te worden. Waarom is zo’n erkenning nodig en wat zijn de gevolgen? Loes sprak met voor- en tegenstanders.
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
12-04
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 116