Login

Verboden handeling of niet?

$article/block[@lang=$lang]/name

Verboden handeling of niet?
Boeddhisme en seks, niet twee thema's die je gauw in één adem noemt. Op de boeddhistische tak Tantra na, lijkt seksualiteit binnen het boeddhisme vooral een onbekend gesloten boek. Hier een en ander aan boeddhistische seksweetjes voor de leek!

Verboden handeling of niet?

Jacinta Aalsma
Jacinta  Aalsma

Boeddhisme en seks, niet twee thema's die je gauw in één adem noemt. Op de boeddhistische tak Tantra na, lijkt seksualiteit binnen het boeddhisme vooral een onbekend gesloten boek. Hier een en ander aan boeddhistische seksweetjes voor de leek!

kusBoeddha en seks
‘Seks is de sterkste impuls in de mens', aldus Boeddha en dient daarom voorzichtig en met heel veel aandacht te worden uitgeoefend. Wees gewaarschuwd, want seks kan zelfs een heilige laten afzakken naar een lager niveau.

Het leven in de Sangha, de boeddhistische gemeenschap, is er een van regels en voorschriften. Seks, als onderdeel van het leven, is dus ook aan regels en verboden gebonden. Binnen de Sangha leeft er een lange lijst dat het begrip ‘Verboden Liefde' omschrijft. Onder ‘Verboden Liefde' valt bijvoorbeeld seks hebben met een zwangere of zogende vrouw. Als je vrouw in jouw nabijheid een eed van kuisheid heeft afgelegd is het tevens ‘verboden' om seksueel contact met haar te hebben.

Voor zijn lekenvolgelingen was Boeddha toleranter en begripvol. Hij omschreef hen dan ook als ‘genieters van de zintuiglijke plezieren'. Wel waarschuwde hij zijn volgelingen om gehechtheid uit de weg te gaan, omdat deze ware liefde belemmert.

Boeddha discriminerend? Zoals in veel godsdienstige gemeenschappen kregen vrouwen in de Sangha een stuk striktere discipline opgelegd dan mannen. Op seksueel vlak kregen de nonnen dus ook te maken met veel meer beperkingen.

Verboden
Binnen het Boeddhisme wordt de seksuele daad onderverdeeld in vier opeenvolgende fasen: ‘de binnenkomst', ‘het binnen verblijven', ‘het naar buiten komen' en ‘de afsluitende fase'. Als een monnik plezier ervaart in een van deze fasen,wordt hij schuldig bevonden.
Daarentegen is een monnik onschuldig als hij anale seks beoefend en geen plezier ervaart.

Heteroseksuele relaties worden net als moord en diefstal gezien als een zware overtreding binnen de Sangha welke verbanning tot gevolg heeft.

nonnenOm promiscuïteit tussen de nonnen onderling te voorkomen werden specifieke verboden opgesteld. Het omkleden in het bijzijn van een andere vrouw of een massage door een andere vrouw behoorden tot deze verboden. Tevens was het niet toegestaan om op het bed te zitten van een andere vrouw of om haar kledingkast te doorzoeken....

Geoorloofd?
De traditionele boeddhisten kenden geen naam voor lesbiennes. In het beste geval werden zij omschreven als een ‘slechte imitatie van heteroseksuele relaties' of een voorbereiding daarop.

Voor onbewust gedrag waarover geen mentale controle kan worden uitgeoefend is enig begrip. De dromende boeddhistische monnik kan opluchtend ademhalen; een natte droom wordt niet gezien als een ‘misdrijf'.

Chinese Boeddhisten hebben minder geluk. Zij werden gewaarschuwd voor het bestaan van een
'dromen-demon' die natte dromen veroorzaakt. Als deze demon verschijnt in je droom en je ejaculeert, dien je berouw te hebben.

De Praktijk
De uitgebreide en kleurrijke seksuele regels en verboden wekten nogal eens de nieuwsgierigheid op van de lezers. Hierdoor resulteerden deze voorschriften juist in het tegengestelde resultaat. De gewekte nieuwsgierigheid zorgde namelijk juist voor de uitvoering van de ‘verboden' seksuele handelingen.

In de geschriften zijn dan ook opvallende meldingen terug te vinden. Er is een geval bekend van een monnik die zo soepel was dat hij zijn eigen geslachtsdeel in zijn mond kon stoppen. De monnik twijfelde of dit tot een ‘verboden' handeling behoorde. Voor de nieuwsgierigen onderons, Boeddha deelde deze handeling inderdaad in onder de ‘verboden' seksuele verrichtingen.
Hetzelfde gold voor een twijfelende monnik die zo'n lange penis had, dat hij deze in zijn eigen anus kon steken.

In de dagelijkse praktijk echter, werden de seksuele voorschriften en verboden niet strikt gehanteerd. Aan ‘seks-delinquenten' besteedde men weinig aandacht en de eventueel opgelegde straffen stelde weinig voor.

castratieSeksuele frustratie leiden nogal eens tot wanhoopsdaden. Rou Putuan, een held binnen de Chinese literatuur, zag de castratie van zijn edele delen als de enige uitweg om zijn ondeugdelijkheid te beëindigen.

Een andere gefrustreerde monnik die al 20 jaar in een Zen klooster zat en ‘het' nog steeds niet kon vinden,gaf de hoop op en trad uit het klooster. Eenmaal uit het klooster ontmoette hij een vrouw die hem de hemel beloofde. Bij haar beleefde hij een orgasme wat er voor zorgde dat hij eindelijk werd verlicht. De Tantra was geboren.

Bronnen:
Bernard Faure: The Red Thread, Buddhist approaches to sexuality.
www.reliflex.nl

www.dirah.dds.nl

 

Reacties op dit artikel

 hoi Jacinta,
het aantrekkelijke van Tantra vind ik dat het geen 'regels' beschrijft. Daardoor is het ook vager, en is tantra al op verschillenden manieren totaal verkeerd uitgelegd en zelfs misbruikt...
De mensen die ik vertel dat tantra een groot deel van mijn leven is, denken meteen dat ik eeuwige orgasmen heb en dagen door kan gaan. Het is echt jammer dat in het Westen Tantra als een consumptieartikel is uitgelegd !

groet, meike

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

femalebuddha2_960x370-2.jpg

Verlangen zonder hunkering


Seksualiteit en spiritualiteit lijken vaak tegengestelden. Dat hoeft helemaal niet, zegt tantraleraar Jan den Boer. Sterker nog, seksueel verlangen kan een opening zijn naar spirituele ontwikkeling...

Nog interessanter

Laatste artikelen

TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
16-02
TV: Een Andere Kijk - Julika Marijn
In aflevering 1 van een nieuw seizoen van 'Een Andere Kijk' een gesprek met actrice en theatermaker Julika Marijn over leven voor de kunst en de kunst van het leven. 25 februari, 15.50 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
01-02
Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen
Wat zijn de blijvende effecten van meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden in hun nieuwste boek het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie.
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
25-01
Clarence Bekker over Playing For Change: “Het gaf een boost aan mijn zijn”
Mensen bij elkaar brengen met muziek en zo wereldvrede bereiken. Dat is de onbescheiden doelstelling van Playing For Change, een stichting die muzikanten van over de hele wereld samen nummers laat opnemen. Loes sprak met Clarence Bekker, PFC-participant van het eerste uur.
Geven zonder bijbedoeling
11-01
Geven zonder bijbedoeling
Tijdens een rondje shoppen wordt Kitty geconfronteerd met haar ongemak als het op vrijgevigheid aankomt. Aan de hand van de zes paramita’s gaat ze op zoek naar verlichting.
Boeddhisten houden van liefde
14-02
Boeddhisten houden van liefde
De romantische liefde en boeddhisme, gaat dat wel samen? Deze vraag krijgt René soms op zijn bordje, wanneer zijn boeddhist-zijn ter sprake komt. Hoog tijd voor opheldering! Speciaal voor Valentijnsdag verzamelde hij daarom een aantal boeddhistische liefdesinzichten.
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
30-01
TV: Een Andere Kijk op hedendaagse kunst
Sarah Marijnissen stapt in de derde reeks van "Een Andere Kijk" de ateliers van zes bijzondere kunstenaars binnen om te praten over de toegevoegde waarde van kunst. Vanaf zondag 25 februari op NPO2 bij de Boeddhistische Blik.
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
18-01
Mindful samenwonen in Wake Up Leef
Leven in een boeddhistische woongroep: zou dat je beoefening niet enorm verrijken? Judith vroeg het aan de bewoners van Wake Up Leef in Nijmegen Lent.
TV: The Next Guardian
29-12
TV: The Next Guardian
Een film over de diepe kloof tussen vader en zoon in een Bhutaans gezin, waar de tegengestelde verlangens van twee generaties met elkaar in botsing komen. Nu online te zien.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 113