Verboden handeling of niet?

$article/block[@lang=$lang]/name

Verboden handeling of niet?
Boeddhisme en seks, niet twee thema's die je gauw in één adem noemt. Op de boeddhistische tak Tantra na, lijkt seksualiteit binnen het boeddhisme vooral een onbekend gesloten boek. Hier een en ander aan boeddhistische seksweetjes voor de leek!

Verboden handeling of niet?

Jacinta Aalsma
Jacinta  Aalsma

Boeddhisme en seks, niet twee thema's die je gauw in één adem noemt. Op de boeddhistische tak Tantra na, lijkt seksualiteit binnen het boeddhisme vooral een onbekend gesloten boek. Hier een en ander aan boeddhistische seksweetjes voor de leek!

kusBoeddha en seks
‘Seks is de sterkste impuls in de mens', aldus Boeddha en dient daarom voorzichtig en met heel veel aandacht te worden uitgeoefend. Wees gewaarschuwd, want seks kan zelfs een heilige laten afzakken naar een lager niveau.

Het leven in de Sangha, de boeddhistische gemeenschap, is er een van regels en voorschriften. Seks, als onderdeel van het leven, is dus ook aan regels en verboden gebonden. Binnen de Sangha leeft er een lange lijst dat het begrip ‘Verboden Liefde' omschrijft. Onder ‘Verboden Liefde' valt bijvoorbeeld seks hebben met een zwangere of zogende vrouw. Als je vrouw in jouw nabijheid een eed van kuisheid heeft afgelegd is het tevens ‘verboden' om seksueel contact met haar te hebben.

Voor zijn lekenvolgelingen was Boeddha toleranter en begripvol. Hij omschreef hen dan ook als ‘genieters van de zintuiglijke plezieren'. Wel waarschuwde hij zijn volgelingen om gehechtheid uit de weg te gaan, omdat deze ware liefde belemmert.

Boeddha discriminerend? Zoals in veel godsdienstige gemeenschappen kregen vrouwen in de Sangha een stuk striktere discipline opgelegd dan mannen. Op seksueel vlak kregen de nonnen dus ook te maken met veel meer beperkingen.

Verboden
Binnen het Boeddhisme wordt de seksuele daad onderverdeeld in vier opeenvolgende fasen: ‘de binnenkomst', ‘het binnen verblijven', ‘het naar buiten komen' en ‘de afsluitende fase'. Als een monnik plezier ervaart in een van deze fasen,wordt hij schuldig bevonden.
Daarentegen is een monnik onschuldig als hij anale seks beoefend en geen plezier ervaart.

Heteroseksuele relaties worden net als moord en diefstal gezien als een zware overtreding binnen de Sangha welke verbanning tot gevolg heeft.

nonnenOm promiscuïteit tussen de nonnen onderling te voorkomen werden specifieke verboden opgesteld. Het omkleden in het bijzijn van een andere vrouw of een massage door een andere vrouw behoorden tot deze verboden. Tevens was het niet toegestaan om op het bed te zitten van een andere vrouw of om haar kledingkast te doorzoeken....

Geoorloofd?
De traditionele boeddhisten kenden geen naam voor lesbiennes. In het beste geval werden zij omschreven als een ‘slechte imitatie van heteroseksuele relaties' of een voorbereiding daarop.

Voor onbewust gedrag waarover geen mentale controle kan worden uitgeoefend is enig begrip. De dromende boeddhistische monnik kan opluchtend ademhalen; een natte droom wordt niet gezien als een ‘misdrijf'.

Chinese Boeddhisten hebben minder geluk. Zij werden gewaarschuwd voor het bestaan van een
'dromen-demon' die natte dromen veroorzaakt. Als deze demon verschijnt in je droom en je ejaculeert, dien je berouw te hebben.

De Praktijk
De uitgebreide en kleurrijke seksuele regels en verboden wekten nogal eens de nieuwsgierigheid op van de lezers. Hierdoor resulteerden deze voorschriften juist in het tegengestelde resultaat. De gewekte nieuwsgierigheid zorgde namelijk juist voor de uitvoering van de ‘verboden' seksuele handelingen.

In de geschriften zijn dan ook opvallende meldingen terug te vinden. Er is een geval bekend van een monnik die zo soepel was dat hij zijn eigen geslachtsdeel in zijn mond kon stoppen. De monnik twijfelde of dit tot een ‘verboden' handeling behoorde. Voor de nieuwsgierigen onderons, Boeddha deelde deze handeling inderdaad in onder de ‘verboden' seksuele verrichtingen.
Hetzelfde gold voor een twijfelende monnik die zo'n lange penis had, dat hij deze in zijn eigen anus kon steken.

In de dagelijkse praktijk echter, werden de seksuele voorschriften en verboden niet strikt gehanteerd. Aan ‘seks-delinquenten' besteedde men weinig aandacht en de eventueel opgelegde straffen stelde weinig voor.

castratieSeksuele frustratie leiden nogal eens tot wanhoopsdaden. Rou Putuan, een held binnen de Chinese literatuur, zag de castratie van zijn edele delen als de enige uitweg om zijn ondeugdelijkheid te beëindigen.

Een andere gefrustreerde monnik die al 20 jaar in een Zen klooster zat en ‘het' nog steeds niet kon vinden,gaf de hoop op en trad uit het klooster. Eenmaal uit het klooster ontmoette hij een vrouw die hem de hemel beloofde. Bij haar beleefde hij een orgasme wat er voor zorgde dat hij eindelijk werd verlicht. De Tantra was geboren.

Bronnen:
Bernard Faure: The Red Thread, Buddhist approaches to sexuality.
www.reliflex.nl

www.dirah.dds.nl

 

Reacties op dit artikel

 hoi Jacinta,
het aantrekkelijke van Tantra vind ik dat het geen 'regels' beschrijft. Daardoor is het ook vager, en is tantra al op verschillenden manieren totaal verkeerd uitgelegd en zelfs misbruikt...
De mensen die ik vertel dat tantra een groot deel van mijn leven is, denken meteen dat ik eeuwige orgasmen heb en dagen door kan gaan. Het is echt jammer dat in het Westen Tantra als een consumptieartikel is uitgelegd !

groet, meike

Houd boeddhisme in beeld, word hier vriend van de BOS

Ook interessant

femalebuddha2_960x370-2.jpg

Verlangen zonder hunkering


Seksualiteit en spiritualiteit lijken vaak tegengestelden. Dat hoeft helemaal niet, zegt tantraleraar Jan den Boer. Sterker nog, seksueel verlangen kan een opening zijn naar spirituele ontwikkeling...

Nog interessanter

Laatste artikelen

Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
23-05
Eco-Dharma: Boeddha als natuuractivist
Rupert Marques is niet alleen natuuronderwijzer en beoefenaar van vipassana, maar ook natuuractivist. Met het organiseren van de Wildcamp Retreat combineert hij deze drie bezigheden. Waarom doet hij en dat en hoe gaan boeddhisme en ecologie samen? René van der Stok ging mee op kamp en interviewde Marques.
Dalai lama in september naar Nederland
11-05
Dalai lama in september naar Nederland
De dalai lama komt in september naar Nederland. Op 16 en 17 september geeft hij in Rotterdam Ahoy twee openbare lezingen. De eerste wordt ingeleid met een gesprek tussen de dalai lama en Richard Gere, acteur en voorzitter van International Campaign for Tibet. Tickets zijn nu online te koop.
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
04-05
TV: Raghu Rai – An Unframed Portrait
Een intiem portret over de gepassioneerde Magnum fotograaf Raghu Rai, de vader van de Indiase fotografie, gezien door de ogen van zijn even ambitieuze dochter Avani Rai. Woensdag 16 mei om 22.40 uur op NPO 2 bij de Boeddhistische Blik..
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
19-04
Boeddhistische culturen: Chinese chants voor Kwan Yin
Veel westerlingen associëren het boeddhisme als eerste met mediteren. Maar wat doen boeddhisten uit andere culturen? Judith Sudhölter gaat op tournee langs verschillende niet-westerse boeddhistische groepen. In dit eerste deel viert ze de verjaardag van Kwan Yin in de Chinees-boeddhistische Longquan-tempel te Utrecht.
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
15-05
Boekrecensie - The Lost Art of Good Conversation
Dat het voeren van een goed gesprek een kunst is, besefte Kitty voor het eerst toen ze net was gestopt met roken. Nu, 21 jaar later, moest ze daar weer aan denken, toen ze het boek "The Lost Art of Good Conversation las, van Sakyong Mipham. Dit is haar recensie.
Symposium over leegte in Amsterdam
04-05
Symposium over leegte in Amsterdam
De westerse filosofen, een paar uitzonderingen daar gelaten, hebben er altijd angst voor gehad. Maar in de boeddhistische filosofie is leegte een, zo niet het centrale begrip. Vrijdagavond 4 mei in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met Melissa Tun Tun, Bruno Nagel en Thomas van Huut
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
03-05
Subsidie voor Belgische Boeddha’s
Al sinds 2006 zijn Belgische boeddhisten bezig om als religie door de staat erkend te worden. Waarom is zo’n erkenning nodig en wat zijn de gevolgen? Loes sprak met voor- en tegenstanders.
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
12-04
KFC's Comfort Zone: Een worden met een hartig taartje
Meditatie is blijkbaar zo mainstream geworden dat het zelfs de aandacht trekt van grote adverteerders. Goed nieuws, of het begin van het einde? Een analyse van Rod Meade Sperry.

Pagina 1 | 2 | 3 | .. | 116